AO: Serena, Osaka, Pliškova i Svitolina u 1/4-finalu!

Rumunka se uplašila prve PRAVE pobede nad Serenom! Ako ništa drugo, bar je neko osvojio set protiv Amerikanke, koja je bila u seriji od deset pobjeda od 2:0 u Melburnu.  Ona je istinska broj 1: Serena izbacila Halep! Serena Vilijams plasirala se u četvrtfinale Australijan opena eliminisavši najbolje rangiranu teniserku sveta. Nepogrešiva Pliškova u novom četvrtfinalu "Ozi opena"! Češka teniserka, Karolina Pliškova, plasirala se u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Australije.

Tenis 21.01.2019 | 14:45
AO: Serena, Osaka, Pliškova i Svitolina u 1/4-finalu!
Pliškova je pobedila Garbinje Mugurusu iz Španije sa 6:3, 6:1.

Čehinja je do trećeg uzastopnog četvrtfinala Australijan opena stigla posle 60 minuta igre.

Pliškova je napravila samo tri neiznuđene greške i tokom celog meča je dominirala u igri sa osnovne linije.

"Osećam se odlično. Ovde uvek osećam dobru energiju", rekla je Pliškova posle meča.

Naredna protivnica Pliškove biće sedmostruka šampionka Australijan opena, Amerikanka, Serena Vilijams. 

Tri različita seta – Svitolina preko Kiz do četvrtfinala! Ukrajinska teniserka, Elina Svitolina, postala je prva četvrtfinalistkinja Australijan opena, posle pobede nad Medison Kiz.

Svitolina je nakon nešto više od sat i po vremena savladala Amerikanku rezultatom 6:2, 1:6, 6:1.

Na "Rod Lejver areni" viđena su tri potpuno neverovatna seta i zbog toga je meč ovako kratko trajao.

Sedma igračica na WTA listi mnogo je koncentrisanije otvorila duel, brzo povela 4:0 zbog velikog broja grešaka sa druge strane i tako rešila prvi deo igre. Međutim, Medison je odgovorila u drugom i još ubedljivije došla do 1-1.

Kada se činilo da nas očekuje rasplet u trećem i velika borba za plasman dalje, igra mlade Amerikanke se raspala i Svitolina je to uspela da kazni.

Ona će se za polufinale boriti Naomi Osakom koja je takođe u tri seta eliminisala Anastasiju Sevastovu.

Novi preokret Osake – četvrtfinale Melburna i šansa za "broj 1"! Četvrta teniserka sveta, Naomi Osaka, nastavila je sa sjajnim partijama i plasirala se u četvrtfinale Australijan opena.

Osaka je savladala Anastasiju Sevastovu rezultatom 4:6, 6:3, 6:4 posle nešto manje od dva sata igre.

Mlada Japanka je ostvarila drugi uzastopni preokret posle onog protiv Su-Vej Hsije i što je još važnije, zadržala šanse da se nađe na prvom mestu WTA liste posle turnira u Melburnu.

Ona je izgubila brejk na startu meča i nije uspela da ga vrati do kraja prvog seta, ali je još jednom pokazala mentalnu snagu i vratila se u drugom delu. U trećem je izgubila vođstvo, ekspresno ga vratila i potom uspela da privede meč kraju.

Naomi će se za prvo polufinale Ozi opena boriti sa Elinom Svitolinom koja je u tri seta eliminisala Medison Kiz.

Ona je istinska broj 1: Serena izbacila Halep! Serena Vilijams plasirala se u četvrtfinale Australijan opena eliminisavši najbolje rangiranu teniserku sveta.

Vilijams je posle dvočasovne borbe pobedila Simonu Halep u tri seta sa 6:1, 4:6, 6:4.

Nakon dominantne predstave Amerikanke u prvom, koji je osvojila sa tri brejka nakon što je izgubila servis već u prvom gemu meča, usledio je odgovor Rumunke.

Trenutno prva na WTA listi je odgovorila brejkom čim je izgubila servis u trećem gemu, a onda sjajnim riternom pravi novi u desetom za 1-1.

Usledila je žestoka borba u trećem setu, Serena propušta brejk šansu već u prvom gemu, a potom spasava tri lopte u šestom.

Propuštena prilika uticala je na koncentraciju Rumunke, koja gubi prvi naredni servis-gem što je bilo dovoljno Amerikanki da rutinski privede meč kraju.

Vilijams će u četvrtfinalu AO igrati protiv Čehinje Karoline Pliškove, koja je izbacila Špankinju Garbinje Mugurusu.

Finalistkinja iz 2018. i aktuelna prva teniserka svijeta, Simona Halep, izbacila je Venus, ali ne i Serenu Vilijams.

Protiv mlađe i bolje, Rumunka je uspjela da osvoji set, što nije bio slučaj sa prethodnih deset Amerikankinih protivnica u Melburnu.

I ovog ponedjeljka ujutru na "Rod Lejver" areni djelovalo je da će sedmostruka šampionka poslije preskočene 2018. godine nastaviti "teror" u ženskom singlu, prvi set posljednjeg ženskog meča osmine finala trajao je samo 20 minuta, ali se Halep tada trgla, uzvratila favoritkinji, ali ostala i bez konkretnog napada kada je sredinom trećeg seta imala brejk šansu za vođstvo i, ko zna, prvu PRAVU pobjedu nad Serenom.

Pravu, jer je u deset susreta sa mlađom od sestara Vilijams zabilježila JEDNU pobjedu, u grupnoj fazi završnog WTA šampionata u Singapuru 2014. godine, nakon čega je četiri dana kasnije u finalu doživjela neprijatan poraz rezultatom 3:6, 0:6.

Ovog puta nije bilo neprijatno, već je presudilo nekoliko lopti: (1) Simona Halep - (16) Serena Vilijams 1:6, 6:4, 4:6.



Halep je pri rezultatu 3:3 u trećem setu imala tri brejk šanse, nije iskoristila nijednu i to je bio signal Amerikanki da napadne riternom već u narednom gemu - što se ispostavilo kao odlična procena.

Rumunka je popustila, umjesto da povede 4:3 i servisima dovede rivalku na gem od eliminacije, gubila je 3:5 i servirala za ostanak u meču.

Simona Halep je prošle sezone igrala finale i doživjela poraz od (3) Karoline Voznijacki, koja je ove sezone zaustavljena već u 2. kolu poslije sudara sa (30) Marijom Šarapovom.

Serena prošle sezone nije učestvovala u Melburnu, jer je tri i po mjeseca ranije na svijet poslije dramatičnog porođaja donijela kćerkicu Aleksis Olimpiju. Amerikanka, koja je u međuvremenu pretekla Štefi Graf (22) na vječnoj listi osvajačica gren slem turnira, u posljednja tri učešća na Australijan openu igrala je finala i dva puta osvojila pehar.

Od finala 2016, kada je Anđelik Kerber priredila iznenađenje i savladala tada prvu teniserku svijeta rezultatom 6:4, 3:6, 6:4, Serena je do danas bila u seriji od deset pobjeda bez izgubljenog seta.

Nagradni fond 107. Australijan opena uvećan je za 14 odsto u odnosu na prošlu sezonu i iznosi 62.500.000 australijskih dolara (39.375.000 evra) za sve konkurencije, singl, dubl, miks, juniore, veterane, itd. Prema trenutnom kursu, jedan aus dolar vredi 0,63 evra.

Teniserke koje su izborile plasman u četvrtfinale obezbedile su 360 WTA poena i nagradu od 290.000 evra, dok će eliminisane u osmini finala morati da se zadovolje sa 180 bodova i 163.000 evra.

Šampioni u muškom i ženskom singlu osvojiće 2.583.000 evra, finalisti upola manje, polufinalistima će pripasti 560.000 evra.

Rezultati osmine finala:

nedelja

(8) Petra Kvitova - Amanda Anisimova 6:2, 6:1
(15) Ešli Barti - (30) Marija Šarapova 4:6, 6:1, 6:4
(5) Sloan Stivens - Anastasija Pavljučenkova 7:6 (7:3), 3:6, 3:6
(2) Anđelik Kerber - Danijel Rouz Kolins 0:6, 2:6

ponedeljak

(4) Naomi Osaka - (13) Anastasija Sevastova 4:6, 6:3, 6:4
(6) Elina Svitolina - (17) Medison Kiz 6:2, 1:6, 6:1
(7) Karolina Pliškova - (18) Garbinje Muguruza 6:3, 6:1
(1) Simona Halep - (16) Serena Vilijams 1:6, 6:4, 4:6

Parovi četvrtfinala:

utorak

Anastasija Pavljučenkova - Danijel Rouz Kolins (4.30)
(8) Petra Kvitova - (15) Ešli Barti (9.00)

sreda

(4) Naomi Osaka - (6) Elina Svitolina
(7) Karolina Pliškova - (16) Serena Vilijams

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar