Јачати сарадњу у области миграција

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић састао се данас у Сарајеву са представницима државног тужилаштва Холандије Wарнером тен Катеом и полиције Мониqуе Мос са којима је разговарао о јачању сарадње у области миграција, посебно у борби против трговине људима и кријумчарења.

Босна и Херцеговина 21.01.2019 | 13:19
Јачати сарадњу у области миграција
Министар Мектић је истакао да БиХ овом проблему придаје велики значај те да је прошле године откривено и разбијено око 20 организованих криминалних група.

Говорећи о рјешавању проблема миграција, нагласио је да не види ниједну озбиљну активност ЕУ да се постојећа рута преко западног Балкана затвори, те да је умјесто тога само понудила помоћ за хуманитарно збрињавање миграната током њиховог транзита.

“Рјешење треба тражити на изворишту проблема и ту зауставити миграције, а то су вањске границе ЕУ у Грчкој и Бугарској. Сада се бавимо посљедицама”, казао је Мектић.

Нагласио је да ни међу земљама региона не постоји сарадња када је у питању овај проблем. Умјесто тога, настоји се проблем са мигрантима пребацити сусједној држави. Као негативан примјер је истакао и понашање Хрватске, гдје постоје изјаве миграната да их полиција физички малтретира као и снимци на којима се види да мигранте тјерају да се илегално враћају у БиХ.

Током састанка је разговарано о могућности размјене информација о трговини људима те обуке полицајаца да лакше препознају и открију жртве трговине људима.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар