Jačati saradnju u oblasti migracija

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa predstavnicima državnog tužilaštva Holandije Warnerom ten Kateom i policije Monique Mos sa kojima je razgovarao o jačanju saradnje u oblasti migracija, posebno u borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja.

Bosna i Hercegovina 21.01.2019 | 13:19
Jačati saradnju u oblasti migracija
Ministar Mektić je istakao da BiH ovom problemu pridaje veliki značaj te da je prošle godine otkriveno i razbijeno oko 20 organizovanih kriminalnih grupa.

Govoreći o rješavanju problema migracija, naglasio je da ne vidi nijednu ozbiljnu aktivnost EU da se postojeća ruta preko zapadnog Balkana zatvori, te da je umjesto toga samo ponudila pomoć za humanitarno zbrinjavanje migranata tokom njihovog tranzita.

“Rješenje treba tražiti na izvorištu problema i tu zaustaviti migracije, a to su vanjske granice EU u Grčkoj i Bugarskoj. Sada se bavimo posljedicama”, kazao je Mektić.

Naglasio je da ni među zemljama regiona ne postoji saradnja kada je u pitanju ovaj problem. Umjesto toga, nastoji se problem sa migrantima prebaciti susjednoj državi. Kao negativan primjer je istakao i ponašanje Hrvatske, gdje postoje izjave migranata da ih policija fizički maltretira kao i snimci na kojima se vidi da migrante tjeraju da se ilegalno vraćaju u BiH.

Tokom sastanka je razgovarano o mogućnosti razmjene informacija o trgovini ljudima te obuke policajaca da lakše prepoznaju i otkriju žrtve trgovine ljudima.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar