Серија А је најбоље мјесто за Семберца, Свету Марковића!

Партизан иде до 3. 000. 000 евра! Пратећи послове последњих година, постоје реални изгледи да талентовани штопер заврши у Италији.

Фудбал 22.01.2019 | 00:00
Серија А је најбоље мјесто за Семберца, Свету Марковића!
За четири године и кусур, колико је прошло откако је дошла на власт, Партизанова актуелна управа продала је на десетине играча у разне европске клубове, а ни са ким није тако добро пословала као са Италијанима. Све је почело у зиму 2016. кад се Никола Нинковић отиснуо у Кјево из Вероне, чиме је „отворено“ тржиште са клубовима Серије А. Касније су истом стазом корачали Саша Лукић (Торино), Никола Миленковић и Душан Влаховић (Фјорентина), закључно са трансфером Евертона Луиза СПАЛ-у.

На тај начин црно-бели су приходовали близу 8.500.000 евра. По свему судећи, низ ће бити продужен током јануарског прелазног рока одласком Светозара Марковића у неки од клубова са Чизме, чиме би се потврдило неписано правило да су Апенини најбоље место за усавршавање изданака школе академије Парног ваљка (разуме се, са изузетком Бразилца Евертона). Раније се говорило да је Марковић интересантан баш СПАЛ-у, затим Сасуолу, а последње информације казују да је Ђенова фаворит за његов потпис. Реализација посла није једноставна и очекује се тек у завршној седмици зимске пијаце, док талентовани штопер буде са остатком екипе на припремама у турском Белеку, уз напомену да су – као што је чест случај у фудбалу – могући заокрети, односно да се јави неки нови клуб, такође из Италије, и експресно одведе младог репрезентативца.

Према тренутном односу у европском фудбалу, утисак је да би Серија А највише погодовала Светозару Марковићу. Ако би, примера ради, завршио у Бенфики (јавила се летос) ризиковао би да га конкуренција чак и на тренинзима славног португалског клуба прогута. То су на својој кожи, између осталих, осетили Иван Шапоњић (директним одласком из Београда) или чак и афирмисани играчи какви су били Миралем Сулејмани или Филип Ђуричић (доказани у Холандији). Пример Луке Јовића је, такође, илустративан, јер за први тим Орлова није играо, срећу је потражио и пронашао на позајмици у Ајнтрахту, с тим да је то инцидент који потврђује правило да млади играчи ретко успевају на Лужу.

Још драстичнији пример био би евентуални одлазак у Турску, о чему се, по кулоарима, спекулисало после дуела Партизана и Бешикташа. Тамошња лига „једе“ чак и готове производе, делује ризично да се Марковић – коме је тек 18 година – залети на неке од познатијих нападача данашњице, па је логично окренути се Италији, где би играч по више основа имао шансу да напредује и изгради пристојну каријеру.

Први лежи у мантри да Италијани деценијама велику пажњу поклањају дефанзиви. Цео фудбал изградли су на тактичној дисциплини у одбрани, те било који клуб да ангажује Свету добио би шансу да напредује на месту које се сматра фудбалским Харвардом за одбрамбене играче. Гледајући друге и играјући са или против истих. Даље, ко једном оде у Италију има велике шансе да у њој остане годинама. Примера ради, Саша Лукић је упркос томе што је слат на позајмицу у Леванте летос продужио уговор са Торином, Џиги Нинковић је после доказивања у Ђенови и Емполију потписао за члана Серије Б, Асколи, до 2021, Блеки Миленковић је стандардан у Фјорентини и одавно на радару Јувентуса (и не само Јувентуса), Дарко Лазовић „троши“ четврту сезону на стадиону „Луиђи Ферарис“, Иван Радовановић и Душан Баста већ деценију не мрдају из земље која им и спортски и животно, очигледно „лежи“.

Поготово што су тамошњи клубови стрпљиви и методични, што посебно за младе фудбалере може да значи. Ако неко не може одмах у први тим, не „шкартирају“ га, већ шаљу на позајмицу, дају другу шансу кад се с ње врати, па пре или касније свако пронађе место. То би требало да буде мотив Светозару Марковићу, без обзира на име клуба који га буде ангажовао, јер се одласком у Серију А отварају широке могућности.

И Партизан „навија“ за трансфер полазника „класе 2000“. У овом тренутку, уз Рикарда Гомеша, највреднијег фудбалера ког може да понуди тржишту, рачунајући на његов таленат и педигре званично друге најбоље школе Европе. Мада је јесенас са њим потписао нови уговор, до јуна 2021, у клубу су расположени за продају већ ове зиме, како би због незавиде финансијске ситуације приходовали новац неопходан за живот бар до следећег прелазног рока.

Према незваничним информацијама, Партизан захтева око 3.000.000 евра на име обештећења. Спреман је и да мало попусти, али је, како се може чути, доња граница постављена на 2.500.000 евра. Утом случају, тренер Зоран Мирковић би имао две могућности: да Немању Р. Милетића врати на штоперско место, јер се према сопственом признању репрезентативац Србије боље сналази на централној позицији у одбрани него на десном беку или да Марку Валијентеу придода новог изданка омладинске школе, Страхињу Павловића, па да левоноги штопер, рођен 2001, добије прилику на великој сцени.

Извор: моззартспорт

Фото Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар