ХОЛ: Тадић донио три гола, а ипак испао трагичар Ајакса!

Српски репрезентативац Душан Тадић наставио је са сјајним партијама у дресу Ајакса, али је упркос сјајном наступу био и трагичар "копљаника" ове недеље.  Какви бројеви Душана Тадића – 21 гол, 11 асистенција, али и четврти промашени пенал ове сезоне! Ајакс у надокнади пропустио прилику да се бодовно поравна за ПСВ-ом.  Лук де Јонг 99 % анд лоадинг. . . Џаба, кад је ПСВ примио два и остао без два бода! Емен шокирао шампиона Холандије!

Фудбал 20.01.2019 | 20:15
ХОЛ: Тадић донио три гола, а ипак испао трагичар Ајакса!
Тадић је постигао два гола у спектакуларном ремију Ајакса са Херенвеном (4:4), оба у првом полувремену и то у размаку од само три минута.

Прво је искористио додавање Ласеа Шенеа, а потом дуплим пасом са Хакимом Зијехом изиграо комплетну одбрану гостију.

Међутим, Тадић је на крају био донекле трагичар јер је у надокнади првог полувремена промашио пенал за хет-трик и вођство 4:1.

Херенвен почетком другог дела меча постиже два гола у року од пет минута и поравнава резултат, да би седам минута пре краја Тадић асистирао Клас-Јану Хунтелару за ново вођство Ајакса. 

Међутим, у надокнади времена Пиере доноси велики бод гостима, те саплиће "копљанике" у борби за титулу јер је Ајакс пропустио да искористи реми ПСВ, па и даље заостаје два бода за "филипсовцима". 

Тадић дели треће место на листи стрелаца Ередивизије са 12 погодака, и треће место међу асистенатима са седам проигравања.

Остаде исто растојање између јединих кандидата за наслов првака у Холандији. С тим да је мало ко очекивао да ће и ПСВ и Ајакс да трокирају у истом колу, те је лидер задржао два бода вишка, иако је први погрешио на гостовању Емену. Таман кад се очекивало да кикс Филипсоваца наплати гигант из Амстердама уследио је још један шок, овога пута на „Јохан Кројф арени“ и само реми против Херенвена на затварању 18. кола Ередивизије – 4:4.

Копљаници су пропустили прилику да се бодовно поравнају са шампионом у једној од најнеизвеснијих трка последњих сезона у Холандији, међутим, и даље имају снажног адута у лику Душана Тадића. Мада га Кинези маме милионима, српски репрезентативац наставља да игра феноменално, па је дао два гола и уписао асистенцију, међутим, његови саиграчи из одбране не би сачували ни – како то у налету емоција публика зна да каже – две нацртане овце, па уместо избијања на чело табеле велико разочарање у Амстердаму.

Делом и Тадићевом кривицом, пошто је вешти техничар из Бачке Тополе у надокнади првог дела пропустио да реализује једанаестерац. Голман Хан му је чудесно одбранио ногом, што је већ четврти пенал који наш ас није искористио ове сезоне (један у квалификацијама за Лигу шампиона против кијевског Динама и два у Лиги нација). Можда би све било другачије да је тад Ајакс повео 4:1, али...

Не би смело да се занемари да је баш Тадић омогућио екипи Ерика Тен Хага комотну позицију после првог полувремена. На додавања Ласа Шенеа и Хакима Зијеха, у размаку од само три минута, развеселио је навијаче и тад је деловало да ништа не може да поквари журку. Поговото што је фаворит играо сјајно у пољу и контролисао меч.

Сваки тим има жуту минуту. У Ајксовом случају пет таквих искористио је Сам Ламерс да постигне гол и проигра Ван Бергена за изједначење почетком другог дела. Опет је морао Тадић да вади кестење из ватре. У 83. центаршут на другу стативу, врхунска реакција Класа Јана Хунтелара и предност од 4:3. Деловало је да је крај, да Ајакс може да се опусти, да честита Тадићу на учинку од 21 поготка и 11 асистенција на 31 мечу ове сезоне.

Но, фудбал је још једном потврдио колико је непредвидив, штопер Пјери је побегао чуварима после корнера у надокнади и донео бод гостима на чијој клупи је седео Немања Михајловић. Ајакс ће за четири дана имати шансу за реванш истом ривалу у купу, међутим, лепа шанса је пропуштена...



Умало први хет-трик Душана Тадића у дресу Ајакса - и то за полувреме!

Српски репрезентативац је у 13. минуту довео "копљанике" у вођство против Херенвена, који је у наредном нападу изједначио, па је Тадић још једном морао да реагује и само три минута касније постигао је свој други на мечу...

Неспретном реакцијом Ван Амерсфорта у сопственом казненом простору Ајакс је повео 3:1, а Душан Тадић је у надокнади времена имао прилику да "убије меч".

Ван де Бек је оборен после корнера, а одговорност је преузела српска "десетка", међутим ударац по средини гола стопалима је срећно зауставио голман Херенвена, што се на крају испоставило као кључно за госте на "Јохан Кројф арени".

У наставку су имали довољно храбрости да стигну предност Ајакса и да у надокнади времена однесу бод (4:4), коме ће се највише обрадовати лидер првенства ПСВ Ајдховен.

Сада Ајаксу беже два бода!

Оно што је занимљиво јесте да је Душану Тадићу то други промашени једанаестерац у дресу Ајакса ове сезоне (претходно против Динама из Кијева у квалификацијама за Лигу шампиона), док је два пута био непрецизан и за репрезентацију Србије - у Лиги нација.

За Ајакс је одиграо 31 меч ове сезоне и постигао 21 гол, а голгетерски учинак је могао да буде и бољи да је био прецизнији "са креча".

Лук де Јонг 99 % анд лоадинг... Џаба, кад је ПСВ примио два и остао без два бода! Емен шокирао шампиона Холандије!

Чудо у Емену! Шампионски састав ПСВ-а је заустављен. Мада је имао два гола вишка, а према приказаном требало да упали „петарду“, тим из Ајндховена је скоро све просуо у завршници гостовања које се чинило рутинским, те уместо целог плена, мора да се задовољи мрвицом – 2:2.

Гостима је главе дошао Данац Никлас Педерсен. Искусни нападач, пристигао летос из блегијског Мехелена, није се наиграо ове сезоне у новом клубу, није ни данас почео меч, постао је херој маленог града на североистоку Холандије. Ушао је у 78. минуту, у 80. преполовио заостатак, а у првом минуту надокнаде погодио за реми.

На тај начин у други план пао је податак да је капитен ПСВ-а Лук де Јонг постигао 99. гол за клуб. Искусни шпиц може да се подичи да је већ шест пута ове сезоне матирао противничке голмане главом, међутим, ни то, ни касније дуплирање вођства у режији Шпанца Ангелиња нису били довољни саставу Марка ван Бомела да победи.

Осим кикса првака, недељни програм у 18. колу Ередивизије обележио је и Фабијан Сераренс. Центарфор Де Графшапа је постио осам утакмица, што у првенству, што у купу, да би хет-триком испратио Фортуну за Ситард.

ХОЛАНДИЈА 1 - 18. коло

Петак

Витесе - Ексцелзиор 3:2 (2:2)
/Фор 6, Линсен 36, Ван дер Верф 66 - Едвардс 51, Шутен 69/  

Субота

АЗ - Утерехт 3:0 (2:0)
/Ван Ријн 31, Сеунтјенс 42, Стенгс 90+1/

Ден Хаг - Венло 2:4 (1:1)
/Бекер 13, Фалекнбург 60 - Јостен 43, 51, Млапа 84. пенал, Грот 90+7/

Цволе - Фајенорд 3:1 (1:1)
/Ван Полен 13, Ван Кој 46, Намли 76 - Ван Перси 34/

Горнинген - Хераклес 3:0 (1:0)
/Мемишевић 12 пен - Брунс 74 и 78/

Недеља

Виљем – Бреда 2:0 (1:0)
/Лонч 22, Фросај 90+2/

Емен – ПСВ 2:2 (0:1)
/Педерсен 80, 90+1 – Де Јонг 15, Ангелињо 71/

Графшап – Ситард 5:1 (3:0)
/Сераренс 27, 30, 66, Јебли 43, 73 – Ел Месауди 55/

Ајакс – Херенвен 4:4 (3:1)
/Тадић 13, 16, Ван Амерсфорт 28 аг, Хунтелар 83 – Ламерс 14, 51, Ван Берген 56, Пјери 90+1/

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар