HOL: Tadić donio tri gola, a ipak ispao tragičar Ajaksa!

Srpski reprezentativac Dušan Tadić nastavio je sa sjajnim partijama u dresu Ajaksa, ali je uprkos sjajnom nastupu bio i tragičar "kopljanika" ove nedelje.  Kakvi brojevi Dušana Tadića – 21 gol, 11 asistencija, ali i četvrti promašeni penal ove sezone! Ajaks u nadoknadi propustio priliku da se bodovno poravna za PSV-om.  Luk de Jong 99 % and loading. . . Džaba, kad je PSV primio dva i ostao bez dva boda! Emen šokirao šampiona Holandije!

Fudbal 20.01.2019 | 20:15
HOL: Tadić donio tri gola, a ipak ispao tragičar Ajaksa!
Tadić je postigao dva gola u spektakularnom remiju Ajaksa sa Herenvenom (4:4), oba u prvom poluvremenu i to u razmaku od samo tri minuta.

Prvo je iskoristio dodavanje Lasea Šenea, a potom duplim pasom sa Hakimom Zijehom izigrao kompletnu odbranu gostiju.

Međutim, Tadić je na kraju bio donekle tragičar jer je u nadoknadi prvog poluvremena promašio penal za het-trik i vođstvo 4:1.

Herenven početkom drugog dela meča postiže dva gola u roku od pet minuta i poravnava rezultat, da bi sedam minuta pre kraja Tadić asistirao Klas-Janu Huntelaru za novo vođstvo Ajaksa. 

Međutim, u nadoknadi vremena Piere donosi veliki bod gostima, te sapliće "kopljanike" u borbi za titulu jer je Ajaks propustio da iskoristi remi PSV, pa i dalje zaostaje dva boda za "filipsovcima". 

Tadić deli treće mesto na listi strelaca Eredivizije sa 12 pogodaka, i treće mesto među asistenatima sa sedam proigravanja.

Ostade isto rastojanje između jedinih kandidata za naslov prvaka u Holandiji. S tim da je malo ko očekivao da će i PSV i Ajaks da trokiraju u istom kolu, te je lider zadržao dva boda viška, iako je prvi pogrešio na gostovanju Emenu. Taman kad se očekivalo da kiks Filipsovaca naplati gigant iz Amsterdama usledio je još jedan šok, ovoga puta na „Johan Krojf areni“ i samo remi protiv Herenvena na zatvaranju 18. kola Eredivizije – 4:4.

Kopljanici su propustili priliku da se bodovno poravnaju sa šampionom u jednoj od najneizvesnijih trka poslednjih sezona u Holandiji, međutim, i dalje imaju snažnog aduta u liku Dušana Tadića. Mada ga Kinezi mame milionima, srpski reprezentativac nastavlja da igra fenomenalno, pa je dao dva gola i upisao asistenciju, međutim, njegovi saigrači iz odbrane ne bi sačuvali ni – kako to u naletu emocija publika zna da kaže – dve nacrtane ovce, pa umesto izbijanja na čelo tabele veliko razočaranje u Amsterdamu.

Delom i Tadićevom krivicom, pošto je vešti tehničar iz Bačke Topole u nadoknadi prvog dela propustio da realizuje jedanaesterac. Golman Han mu je čudesno odbranio nogom, što je već četvrti penal koji naš as nije iskoristio ove sezone (jedan u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv kijevskog Dinama i dva u Ligi nacija). Možda bi sve bilo drugačije da je tad Ajaks poveo 4:1, ali...

Ne bi smelo da se zanemari da je baš Tadić omogućio ekipi Erika Ten Haga komotnu poziciju posle prvog poluvremena. Na dodavanja Lasa Šenea i Hakima Zijeha, u razmaku od samo tri minuta, razveselio je navijače i tad je delovalo da ništa ne može da pokvari žurku. Pogovoto što je favorit igrao sjajno u polju i kontrolisao meč.

Svaki tim ima žutu minutu. U Ajksovom slučaju pet takvih iskoristio je Sam Lamers da postigne gol i proigra Van Bergena za izjednačenje početkom drugog dela. Opet je morao Tadić da vadi kestenje iz vatre. U 83. centaršut na drugu stativu, vrhunska reakcija Klasa Jana Huntelara i prednost od 4:3. Delovalo je da je kraj, da Ajaks može da se opusti, da čestita Tadiću na učinku od 21 pogotka i 11 asistencija na 31 meču ove sezone.

No, fudbal je još jednom potvrdio koliko je nepredvidiv, štoper Pjeri je pobegao čuvarima posle kornera u nadoknadi i doneo bod gostima na čijoj klupi je sedeo Nemanja Mihajlović. Ajaks će za četiri dana imati šansu za revanš istom rivalu u kupu, međutim, lepa šansa je propuštena...



Umalo prvi het-trik Dušana Tadića u dresu Ajaksa - i to za poluvreme!

Srpski reprezentativac je u 13. minutu doveo "kopljanike" u vođstvo protiv Herenvena, koji je u narednom napadu izjednačio, pa je Tadić još jednom morao da reaguje i samo tri minuta kasnije postigao je svoj drugi na meču...

Nespretnom reakcijom Van Amersforta u sopstvenom kaznenom prostoru Ajaks je poveo 3:1, a Dušan Tadić je u nadoknadi vremena imao priliku da "ubije meč".

Van de Bek je oboren posle kornera, a odgovornost je preuzela srpska "desetka", međutim udarac po sredini gola stopalima je srećno zaustavio golman Herenvena, što se na kraju ispostavilo kao ključno za goste na "Johan Krojf areni".

U nastavku su imali dovoljno hrabrosti da stignu prednost Ajaksa i da u nadoknadi vremena odnesu bod (4:4), kome će se najviše obradovati lider prvenstva PSV Ajdhoven.

Sada Ajaksu beže dva boda!

Ono što je zanimljivo jeste da je Dušanu Tadiću to drugi promašeni jedanaesterac u dresu Ajaksa ove sezone (prethodno protiv Dinama iz Kijeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona), dok je dva puta bio neprecizan i za reprezentaciju Srbije - u Ligi nacija.

Za Ajaks je odigrao 31 meč ove sezone i postigao 21 gol, a golgeterski učinak je mogao da bude i bolji da je bio precizniji "sa kreča".

Luk de Jong 99 % and loading... Džaba, kad je PSV primio dva i ostao bez dva boda! Emen šokirao šampiona Holandije!

Čudo u Emenu! Šampionski sastav PSV-a je zaustavljen. Mada je imao dva gola viška, a prema prikazanom trebalo da upali „petardu“, tim iz Ajndhovena je skoro sve prosuo u završnici gostovanja koje se činilo rutinskim, te umesto celog plena, mora da se zadovolji mrvicom – 2:2.

Gostima je glave došao Danac Niklas Pedersen. Iskusni napadač, pristigao letos iz blegijskog Mehelena, nije se naigrao ove sezone u novom klubu, nije ni danas počeo meč, postao je heroj malenog grada na severoistoku Holandije. Ušao je u 78. minutu, u 80. prepolovio zaostatak, a u prvom minutu nadoknade pogodio za remi.

Na taj način u drugi plan pao je podatak da je kapiten PSV-a Luk de Jong postigao 99. gol za klub. Iskusni špic može da se podiči da je već šest puta ove sezone matirao protivničke golmane glavom, međutim, ni to, ni kasnije dupliranje vođstva u režiji Španca Angelinja nisu bili dovoljni sastavu Marka van Bomela da pobedi.

Osim kiksa prvaka, nedeljni program u 18. kolu Eredivizije obeležio je i Fabijan Serarens. Centarfor De Grafšapa je postio osam utakmica, što u prvenstvu, što u kupu, da bi het-trikom ispratio Fortunu za Sitard.

HOLANDIJA 1 - 18. kolo

Petak

Vitese - Ekscelzior 3:2 (2:2)
/For 6, Linsen 36, Van der Verf 66 - Edvards 51, Šuten 69/  

Subota

AZ - Utereht 3:0 (2:0)
/Van Rijn 31, Seuntjens 42, Stengs 90+1/

Den Hag - Venlo 2:4 (1:1)
/Beker 13, Faleknburg 60 - Josten 43, 51, Mlapa 84. penal, Grot 90+7/

Cvole - Fajenord 3:1 (1:1)
/Van Polen 13, Van Koj 46, Namli 76 - Van Persi 34/

Gorningen - Herakles 3:0 (1:0)
/Memišević 12 pen - Bruns 74 i 78/

Nedelja

Viljem – Breda 2:0 (1:0)
/Lonč 22, Frosaj 90+2/

Emen – PSV 2:2 (0:1)
/Pedersen 80, 90+1 – De Jong 15, Angelinjo 71/

Grafšap – Sitard 5:1 (3:0)
/Serarens 27, 30, 66, Jebli 43, 73 – El Mesaudi 55/

Ajaks – Herenven 4:4 (3:1)
/Tadić 13, 16, Van Amersfort 28 ag, Huntelar 83 – Lamers 14, 51, Van Bergen 56, Pjeri 90+1/

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar