ИТА: Запатин "покер" голова! "Лудило" у Фиренци!

Аталанта декласирала Фросиноне, "покер" Запате! Фудбалери Аталанте победили су у гостима екипу Фросинонеа са убедљивих 5:0, у утакмици 20. кола италијанске Серије А.  Трећи везани, и то врло убједљив тријумф уписали су фудбалери Аталанте на гостовању Фрозинонеу (0:5) и стигли на само два бода заостатка за мјестом које директно води у Лигу шампиона. Четири гола постигао Колумбијац, Дуван Запата.  Колумбијски уништитељ: Четири гола Дувана Запате за 29 минута, стигао је Роналда! Аталанта до ногу потукла Фрозиноне – 5:0!

Фудбал 20.01.2019 | 19:00
ИТА: Запатин "покер" голова! "Лудило" у Фиренци!
Аталанта је у одличном моменту, Аталанта је везала трећи узатопни тријумф, а Дуван Запата је данашњим остварењем против Фрозинонеа подигао тржишну вредност... Богиња Провинције је до ногу потукла Фрозиноне (5:0), а већ имамо играћа кола у Серији А.

Добро, чекају нас и поподневни и вечерашњи мечеви, али тешко ће неко моћи да стане раме уз раме са нападачем Аталанте Дуваном Запатом. Снажни Колумбијац је постигао четири гола за 29 минута и просто уништио нејаког домаћина.

Запата је у животној форми. Ово му је осма узастопна утакмица на којој је успео да затресе мрежу ривала, стигао је до коте од 14 погодака у Серији А. На тај начин Запата се на врху листе стрелаца изједначио са Кристијаном Роналдом.

Како је данас Запата давао голове? Лако, како ради прави нападач са инстинктом убице. Сваки центаршут је био његов, увек је био испред противничког штопера.

Њего голгетерски пир почео је у 44. минуту. Тада је сјајно скочио и главом са петерца довео Аталанту у вођство од 2:0.

Друго полувреме је био шоу једног човека. 

Аталанта је у сјајној форми!

Послије убједљиве побједе над Сасуолом у Ређо Емилији на крају прошле године (2:6), као и пласмана у четвртфинале Копа Италија против Каљарија на Сардинији (0:2) и у првој првенственој утакмици у 2019. години, Аталанта је забиљежила сигурну и убједљиву побједу. И то опет у гостима..

ФРОЗИНОНЕ - АТАЛАНТА 0:5 (0:2)

Фрозиноне никад у историји није постигао ниједан гол против екипе из Бергама, а данас је на свом стадиону "Бенито Стирпе" упутио само два шута у оквир гола Албанца Етрита Берише, па се није ни могао надати неком повољнијем исходу.

Најзаслужнији за девети тријумф гостију био је ЧЕТВОРОСТРУКИ стријелац Дуван Запата, али је велики допринос дао и двоструки асистент Марио Пашалић, чији су центаршутеви омогућили Ђанлуки Манћинију у 11. и Запати у 44. минуту да се само "поклоне" и практично трасирају пут ка новим бодовима.

Трећи погодак пао је већ почетком наставка, кад се Запата нашао "очи у очи" са голманом Марком Спортијелом и хладнокрвно уписао 12. овосезонску "рецку", да би у 64. минуту комплетирао "хет-трик".

Ни то му није било доста, па је у 73. минуту Колумбијац и четврти пут затресао мрежу Фрозинонеа и постао први голгетер Серије А са 14 постигнутих голова. Додуше лидерску позицију дијели са Кристијаном Роналдом из Јувентуса.

Алал вера, Кваљарела! Старац Фабио иде по Батистутин рекорд, Муријел уништио одбрану Сампа! Изванредан реми у Фиренци.

Недеља је дан за уживање кад је Калчо у питању. Дуван Запата је обележио матине на Аталантином гостовању Фрозинонеу, а у стандардном термину од три поподне гледаоци у Фиренци су присуствовали правом спектаклу у Фиренци, где је Фјотрентина у надокнади времена, у потпуно лудој утакмици, извукла бод против Сампдорије – 3:3.

Поен Љубичастима донео је капитен Херман Пецела после уигране акције из прекида, међутим, потез Аргентинца је тек трећи по вредности, јер ће се са меча 20. кола Серије А памтити фантастичан деби ЛуисаМуријела за домаћина и наставак блиставог голгатерског низа Фабија Кваљареле.

Најпре о овом последњем. Времешни шпиц одолева зубу времена и игра као никад пре у каријери. У Ђенови је пронашао пелцер ефикасности, што је демонстрирао на „Артемио Франкију“ у тренуцима кад је његов тим ходао ивицом пораза, иако је имао предност играча цело друго полувреме. Кваљарела је пред крај, у размаку од само четири минута, двапут матирао голмана Лафонта, најпре из једанаестерца, потом и тако што је надмудрио Пецелу и издржао на леђима нашег Николу Миленковића. Као прави лисац реаговао је бивши шпиц Удинезеа, Јувентуса, Наполија и Торина и, чинило се, водио госте ка тријумфу.

Са ова два гола, Кваљарела је стигао Кристијана Роналда на врху листе стрелаца (по 14), међутим, једнако је важно да има прилику да сруши рекорд стар 25 година. Наиме, меч са Виолом био је десети узастопони на коме је Кваљарела дао гол у лиги. Вечну листу играча у тој категорији предводи Габријел Омар Батистута који је 1994. погађао на 11 везаних сусрета. С тим што Кваљарела има 35 лета.

Класа!

Наклон до пода заслужује и Луис Муријел. Колумбијац је већ на дебију за Фјорентину показао колико ће значити екипи Стефана Пиолија, не само у реализаторским способностима, које ионако никад нису биле упитне. Муријел се навијачима у Фиренци представио у сјајном издању, брзином уништивши одбрану бившег клуба.

Очаравајуће је како је некадашњи фудбалер Севиље „гутао“ терен, у две акције које је завршио погоцима. Из поштовања према Сампу није желео да их слави, али ће остати записано да је ово први пут после августа 2015. да на једном мечу двапут тресе мрежу у Сериј А. Нажалост по њега, одбрана Фјорентне је била превише мекана, па ни чињеница да је домаћин двапут водио није била довољна за славље.

Ремијем је окончан и други меч у овом термину. Поново је један ветеран постигао спектакуларан гол, реч је о Родригу Паласију, међутим, у директној борби за опстанак СПАЛ је преко Јасмина Куртића стигао до бода против Болоње.

Сјајан меч одигран је у недјељу на "Артемио Франкију" и на крају је кад се све сабере правда ипак задовољена!

ФИОРЕНТИНА - САМПДОРИЈА 3:3 (1:1)

Све што фудбал чини најважнијом споредном ствари на свијету могло је данас да се види у утакмици 20. кола Серије А у Фиренци!

Мајсторски голови, ноншаланција појединаца из напада, црвени картон, фантастично изведен слободан ударац, искуство и лукавство Фабија Кваљареле, али и чињеница да срећа увијек прати храбре!

Но кренимо редом...

У првих 15-ак минута "виола" је пропустила најмање двије-три одличне шансе које нису искористили Ђовани Симеоне и Федерико Кијеза.

Промашаји синова много славнијих очева, за сада, Дијега "Чола" Симеонеа и Енрикеа Кијезе на срећу домаћих навијача нису коштали клуб из Фиренце пораза.

Кад нису могли "татини" синови да затресу мрежу, ситуацију је спасио Луис Муријел, који је у 34. минуту претрчао 50-ак метара, преварио двојицу чувара и пласирао лопту у угао - 1:0.

Међутим, само четири минута касније "љубичасти" су остали са 10 играча у пољу, након што је Швајцарац Едимилсон Фернандеш беспотребно зарадио други жути, односно црвени картон и оставио саиграче на цједилу. Прву опомену добио је од арбитра Марка Ди Бела у 14. минуту, па су гости из Ђенове скоро сат времена имали играча више.

Али су успјели да изнедначе прије одласка на одмор фантастичним ударцем из слободњака Гастона Рамиреза - 1:1.

Тренер Фиорентине Стефано Пиоли одмах је на полувремену изоставио Симеонеа, могуће и због пропуштених шанси, али вјероватније због играча мање у пољу, с обзиром да је "резервиста" Брајан Дабо био кориснији у везном реду.

Српски репрезентативац Никола Миленковић одиграо је свих 90 минута за Фиорентину и зарадио жути картон.

Кјеза је остао у екипи, али ни његов отац и млађи брат, који су били на трибинама стадиона "Артемио Франки" нису били задовољни његовим издањем, али и цјелокупном партијом "виола".

Имао је додуше Кјеза у 68. минуту добру шансу да доведе Фиорентину поново у вођство, али је оклијевао са ударцем, па је изблокиран.

Схвативши очигледно да није Кијезин дан, Муријел је опет морао да узме ствар у своје руке, односно ноге!

Преварио је опет двојицу чувара, а потом претрчао 70-ак метара и имао у мат позицији управо Кијезу, али се одлучио на ударац и погодио супротан угао Ђеновљана - 2:1.

Пробали су домаћи играчи да сачувају предност, међутим, нису рачунали на старог лисца Фабија Кваљарелу, који је са два гола у размаку од 81. до 84. минута осигурао да бодови иду у Ђенову.

Најприје из пенала, који је скривио Виктор Хуго, да би потом одлично реаговао између двојице дефанзиваца Фиорентине и пласирао лопту у мрежу - 2:3.

И кад се чинило да "љубичасти" више немају снаге с обзиром да су играли више од полувремена са играчем мање, услиједила је гужва у казненом простору из које се изродило изједначење - 3:3.

Стријелац је био Аргентинац Херман Пецела за девети реми Фиорентине, која је уз Торино, највише пута одиграла неријешено ове сезоне.

СЕРИЈА А - 20. КОЛО:

Фрозиноне - Аталанта 0:3 (0:2)
/Манћини 11, Запата 44, 47/

Фиорентина - Сампдорија 3:3 (1:1)
/Муријел 34, 70, Пецела 90+3 - Рамирез 44, Кваљарела 81 пен, 84/

СПАЛ - Болоња 1:1 (0:1)
/Куртић 64 - Паласио 24/

Каљари - Емполи (18.00)
Наполи - Лацио (20.30)

Понедјељак:

Ђенова - Милан (15.00)
Јувентус - Кјево (20.30)

Играно у суботу:

Рома - Торино 3:2 (2:0)
/Заниоло 15, Коларов 33 пен, Ел Шарави 73 - Ринкон 50, Ансалди 67/

Удинезе - Парма 1:2 (0:1)
/Окака 50 - Инглезе 11 пен, Жервињо 68/

Интер - Сасуоло 0:0

ТАБЕЛА: Јувентус (-1) 53, Наполи (-1) 44, Интер 40, Рома 33, Лацио (-1) 32, Аталанта 31, Милан (-1) 31, Сампдорија 29, Парма 28, Торино 27, Фиорентина 26, Сасуоло 26, Каљари (-1) 20, Ђенова (-1) 20, Удинезе 18, СПАЛ 18, Емполи (-1) 16, Болоња 14, Фрозиноне 10, Кјево (-1) 8*

*НАПОМЕНА Италијанска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар