ITA: Zapatin "poker" golova! "Ludilo" u Firenci!

Atalanta deklasirala Frosinone, "poker" Zapate! Fudbaleri Atalante pobedili su u gostima ekipu Frosinonea sa ubedljivih 5:0, u utakmici 20. kola italijanske Serije A.  Treći vezani, i to vrlo ubjedljiv trijumf upisali su fudbaleri Atalante na gostovanju Frozinoneu (0:5) i stigli na samo dva boda zaostatka za mjestom koje direktno vodi u Ligu šampiona. Četiri gola postigao Kolumbijac, Duvan Zapata.  Kolumbijski uništitelj: Četiri gola Duvana Zapate za 29 minuta, stigao je Ronalda! Atalanta do nogu potukla Frozinone – 5:0!

Fudbal 20.01.2019 | 19:00
ITA: Zapatin "poker" golova! "Ludilo" u Firenci!
Atalanta je u odličnom momentu, Atalanta je vezala treći uzatopni trijumf, a Duvan Zapata je današnjim ostvarenjem protiv Frozinonea podigao tržišnu vrednost... Boginja Provincije je do nogu potukla Frozinone (5:0), a već imamo igraća kola u Seriji A.

Dobro, čekaju nas i popodnevni i večerašnji mečevi, ali teško će neko moći da stane rame uz rame sa napadačem Atalante Duvanom Zapatom. Snažni Kolumbijac je postigao četiri gola za 29 minuta i prosto uništio nejakog domaćina.

Zapata je u životnoj formi. Ovo mu je osma uzastopna utakmica na kojoj je uspeo da zatrese mrežu rivala, stigao je do kote od 14 pogodaka u Seriji A. Na taj način Zapata se na vrhu liste strelaca izjednačio sa Kristijanom Ronaldom.

Kako je danas Zapata davao golove? Lako, kako radi pravi napadač sa instinktom ubice. Svaki centaršut je bio njegov, uvek je bio ispred protivničkog štopera.

Njego golgeterski pir počeo je u 44. minutu. Tada je sjajno skočio i glavom sa peterca doveo Atalantu u vođstvo od 2:0.

Drugo poluvreme je bio šou jednog čoveka. 

Atalanta je u sjajnoj formi!

Poslije ubjedljive pobjede nad Sasuolom u Ređo Emiliji na kraju prošle godine (2:6), kao i plasmana u četvrtfinale Kopa Italija protiv Kaljarija na Sardiniji (0:2) i u prvoj prvenstvenoj utakmici u 2019. godini, Atalanta je zabilježila sigurnu i ubjedljivu pobjedu. I to opet u gostima..

FROZINONE - ATALANTA 0:5 (0:2)

Frozinone nikad u istoriji nije postigao nijedan gol protiv ekipe iz Bergama, a danas je na svom stadionu "Benito Stirpe" uputio samo dva šuta u okvir gola Albanca Etrita Beriše, pa se nije ni mogao nadati nekom povoljnijem ishodu.

Najzaslužniji za deveti trijumf gostiju bio je ČETVOROSTRUKI strijelac Duvan Zapata, ali je veliki doprinos dao i dvostruki asistent Mario Pašalić, čiji su centaršutevi omogućili Đanluki Manćiniju u 11. i Zapati u 44. minutu da se samo "poklone" i praktično trasiraju put ka novim bodovima.

Treći pogodak pao je već početkom nastavka, kad se Zapata našao "oči u oči" sa golmanom Markom Sportijelom i hladnokrvno upisao 12. ovosezonsku "recku", da bi u 64. minutu kompletirao "het-trik".

Ni to mu nije bilo dosta, pa je u 73. minutu Kolumbijac i četvrti put zatresao mrežu Frozinonea i postao prvi golgeter Serije A sa 14 postignutih golova. Doduše lidersku poziciju dijeli sa Kristijanom Ronaldom iz Juventusa.

Alal vera, Kvaljarela! Starac Fabio ide po Batistutin rekord, Murijel uništio odbranu Sampa! Izvanredan remi u Firenci.

Nedelja je dan za uživanje kad je Kalčo u pitanju. Duvan Zapata je obeležio matine na Atalantinom gostovanju Frozinoneu, a u standardnom terminu od tri popodne gledaoci u Firenci su prisustvovali pravom spektaklu u Firenci, gde je Fjotrentina u nadoknadi vremena, u potpuno ludoj utakmici, izvukla bod protiv Sampdorije – 3:3.

Poen Ljubičastima doneo je kapiten Herman Pecela posle uigrane akcije iz prekida, međutim, potez Argentinca je tek treći po vrednosti, jer će se sa meča 20. kola Serije A pamtiti fantastičan debi LuisaMurijela za domaćina i nastavak blistavog golgaterskog niza Fabija Kvaljarele.

Najpre o ovom poslednjem. Vremešni špic odoleva zubu vremena i igra kao nikad pre u karijeri. U Đenovi je pronašao pelcer efikasnosti, što je demonstrirao na „Artemio Frankiju“ u trenucima kad je njegov tim hodao ivicom poraza, iako je imao prednost igrača celo drugo poluvreme. Kvaljarela je pred kraj, u razmaku od samo četiri minuta, dvaput matirao golmana Lafonta, najpre iz jedanaesterca, potom i tako što je nadmudrio Pecelu i izdržao na leđima našeg Nikolu Milenkovića. Kao pravi lisac reagovao je bivši špic Udinezea, Juventusa, Napolija i Torina i, činilo se, vodio goste ka trijumfu.

Sa ova dva gola, Kvaljarela je stigao Kristijana Ronalda na vrhu liste strelaca (po 14), međutim, jednako je važno da ima priliku da sruši rekord star 25 godina. Naime, meč sa Violom bio je deseti uzastoponi na kome je Kvaljarela dao gol u ligi. Večnu listu igrača u toj kategoriji predvodi Gabrijel Omar Batistuta koji je 1994. pogađao na 11 vezanih susreta. S tim što Kvaljarela ima 35 leta.

Klasa!

Naklon do poda zaslužuje i Luis Murijel. Kolumbijac je već na debiju za Fjorentinu pokazao koliko će značiti ekipi Stefana Piolija, ne samo u realizatorskim sposobnostima, koje ionako nikad nisu bile upitne. Murijel se navijačima u Firenci predstavio u sjajnom izdanju, brzinom uništivši odbranu bivšeg kluba.

Očaravajuće je kako je nekadašnji fudbaler Sevilje „gutao“ teren, u dve akcije koje je završio pogocima. Iz poštovanja prema Sampu nije želeo da ih slavi, ali će ostati zapisano da je ovo prvi put posle avgusta 2015. da na jednom meču dvaput trese mrežu u Serij A. Nažalost po njega, odbrana Fjorentne je bila previše mekana, pa ni činjenica da je domaćin dvaput vodio nije bila dovoljna za slavlje.

Remijem je okončan i drugi meč u ovom terminu. Ponovo je jedan veteran postigao spektakularan gol, reč je o Rodrigu Palasiju, međutim, u direktnoj borbi za opstanak SPAL je preko Jasmina Kurtića stigao do boda protiv Bolonje.

Sjajan meč odigran je u nedjelju na "Artemio Frankiju" i na kraju je kad se sve sabere pravda ipak zadovoljena!

FIORENTINA - SAMPDORIJA 3:3 (1:1)

Sve što fudbal čini najvažnijom sporednom stvari na svijetu moglo je danas da se vidi u utakmici 20. kola Serije A u Firenci!

Majstorski golovi, nonšalancija pojedinaca iz napada, crveni karton, fantastično izveden slobodan udarac, iskustvo i lukavstvo Fabija Kvaljarele, ali i činjenica da sreća uvijek prati hrabre!

No krenimo redom...

U prvih 15-ak minuta "viola" je propustila najmanje dvije-tri odlične šanse koje nisu iskoristili Đovani Simeone i Federiko Kijeza.

Promašaji sinova mnogo slavnijih očeva, za sada, Dijega "Čola" Simeonea i Enrikea Kijeze na sreću domaćih navijača nisu koštali klub iz Firence poraza.

Kad nisu mogli "tatini" sinovi da zatresu mrežu, situaciju je spasio Luis Murijel, koji je u 34. minutu pretrčao 50-ak metara, prevario dvojicu čuvara i plasirao loptu u ugao - 1:0.

Međutim, samo četiri minuta kasnije "ljubičasti" su ostali sa 10 igrača u polju, nakon što je Švajcarac Edimilson Fernandeš bespotrebno zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton i ostavio saigrače na cjedilu. Prvu opomenu dobio je od arbitra Marka Di Bela u 14. minutu, pa su gosti iz Đenove skoro sat vremena imali igrača više.

Ali su uspjeli da iznednače prije odlaska na odmor fantastičnim udarcem iz slobodnjaka Gastona Ramireza - 1:1.

Trener Fiorentine Stefano Pioli odmah je na poluvremenu izostavio Simeonea, moguće i zbog propuštenih šansi, ali vjerovatnije zbog igrača manje u polju, s obzirom da je "rezervista" Brajan Dabo bio korisniji u veznom redu.

Srpski reprezentativac Nikola Milenković odigrao je svih 90 minuta za Fiorentinu i zaradio žuti karton.

Kjeza je ostao u ekipi, ali ni njegov otac i mlađi brat, koji su bili na tribinama stadiona "Artemio Franki" nisu bili zadovoljni njegovim izdanjem, ali i cjelokupnom partijom "viola".

Imao je doduše Kjeza u 68. minutu dobru šansu da dovede Fiorentinu ponovo u vođstvo, ali je oklijevao sa udarcem, pa je izblokiran.

Shvativši očigledno da nije Kijezin dan, Murijel je opet morao da uzme stvar u svoje ruke, odnosno noge!

Prevario je opet dvojicu čuvara, a potom pretrčao 70-ak metara i imao u mat poziciji upravo Kijezu, ali se odlučio na udarac i pogodio suprotan ugao Đenovljana - 2:1.

Probali su domaći igrači da sačuvaju prednost, međutim, nisu računali na starog lisca Fabija Kvaljarelu, koji je sa dva gola u razmaku od 81. do 84. minuta osigurao da bodovi idu u Đenovu.

Najprije iz penala, koji je skrivio Viktor Hugo, da bi potom odlično reagovao između dvojice defanzivaca Fiorentine i plasirao loptu u mrežu - 2:3.

I kad se činilo da "ljubičasti" više nemaju snage s obzirom da su igrali više od poluvremena sa igračem manje, uslijedila je gužva u kaznenom prostoru iz koje se izrodilo izjednačenje - 3:3.

Strijelac je bio Argentinac Herman Pecela za deveti remi Fiorentine, koja je uz Torino, najviše puta odigrala neriješeno ove sezone.

SERIJA A - 20. KOLO:

Frozinone - Atalanta 0:3 (0:2)
/Manćini 11, Zapata 44, 47/

Fiorentina - Sampdorija 3:3 (1:1)
/Murijel 34, 70, Pecela 90+3 - Ramirez 44, Kvaljarela 81 pen, 84/

SPAL - Bolonja 1:1 (0:1)
/Kurtić 64 - Palasio 24/

Kaljari - Empoli (18.00)
Napoli - Lacio (20.30)

Ponedjeljak:

Đenova - Milan (15.00)
Juventus - Kjevo (20.30)

Igrano u subotu:

Roma - Torino 3:2 (2:0)
/Zaniolo 15, Kolarov 33 pen, El Šaravi 73 - Rinkon 50, Ansaldi 67/

Udineze - Parma 1:2 (0:1)
/Okaka 50 - Ingleze 11 pen, Žervinjo 68/

Inter - Sasuolo 0:0

TABELA: Juventus (-1) 53, Napoli (-1) 44, Inter 40, Roma 33, Lacio (-1) 32, Atalanta 31, Milan (-1) 31, Sampdorija 29, Parma 28, Torino 27, Fiorentina 26, Sasuolo 26, Kaljari (-1) 20, Đenova (-1) 20, Udineze 18, SPAL 18, Empoli (-1) 16, Bolonja 14, Frozinone 10, Kjevo (-1) 8*

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar