АО: Циципас избацио Федерера!

Шок у Мелбурну – Федерер испао са Аустралијан опена! Роџер Федерер неће одбранити титулу на Аустралијан опену, јер га је у осмини финала избацио Грк, Стефанос Циципас.

Тенис 20.01.2019 | 18:00
АО: Циципас избацио Федерера!
Циципас је победио Федерера после три часа и 50 минута игре, по сетовима 6:7(11), 7:6(3), 7:5, 7:6(5).

Грчки тенисер је остварио свој највећи успех у каријери на свом тек седмом Гренд слему у каријери, док Федереру следује пад на АТП ранг листи с обзиром да је прошле године освојио турнир у Мелбурну.

Већ у првом гему меча виђена је мања драма, а десило се то и да Циципас добије опомену за прекорачење дозвољеног времена за сервис. После тог дугог и напорног гема, који је отишао у корист Грка, све до тај-брејка није виђена никаква занимљивија ситуација, резултатски, иако је игра на обе стране мреже била врхунска. 

До прве сет лопте у тај-брејку дошао је Федерер, али ју је пропустио. После неколико сет лопти за обојицу, на 12:11 десио се веома споран моменат, те је сет припао Швајцарцу. 

Спорни детаљ није деконцентрисао Грка за почетак другог сета, али је ипак у том делу игре доминирао Роџер. Није допустио никакву шансу Стефаносу да дође до брејка, али је пропуштао брејк шансу за брејк шансом. Пропустио је чак осам прилика за брејк, од чега је било и три сет лопте, а у тај-брејку пробудио се Циципас и дошао до изједначења, 1-1. 

У трећем сету је први припретио Родер. У седмом гему сета дошао је до две везане брејк прилике, али је сталожени Циципас и њих спасао и одмах узвратио истом мером у наредном гему. То су биле прве брејк прилике за Грка, а Роџер их је лако спасао. 

Ипак, млади Циципас није дуго чекао да дође до треће шансе за брејк. То се десило у 12. гему сета, када је Федерер сервирао за тај-брејк. Циципас је искористио мали пад ривала, те искористио прву сет лопту у том сету и повео пред четврти сет. 

Федерер није лоше играо ни у четвртом сету, али је Циципас вероватно играо најбољи меч у својој каријери. Чак и после скоро четири сата игре 37-годишњи Федерер је и даље пружао одличну партију против скоро дупло млађег Циципаса. 

Тенисере није могао да "подели" брејк, па је за то послужио тај-брејк. Циципас је први напао, имао предност, али се Федерер вратио. Било је 5:5, сервирао је Швајцарац, али је једну лоптицу послао у аут. Уследила је меч лопта за Грка, а Роџер није вратио ритерн у терен на одушевљење изненађујуће великог дела публике. 

Меч је, поред одличне игре Циципаса, обележила и нестварно лоша статистика Федерера на брејк лопте – Швајцарац није искористио ниједну од 12 прилика, што му је најгори учинак у каријери. 

У наредном колу, у четвртфиналу, Циципас се састаје са шпанским тенисером Робертом Баутистом Агутом.

Грк се побринуо да Швајцарац напусти Мелбурн најраније још од 2015. године.

Стефанос Циципас је најмлађи четвртфиналиста Аустралијан Опена, још од 2015. када је у тој фази такмичења играо Ник Кирјос са 19 година и 280 дана. На другој страни Федерер је пропустио прилику да са 37 и по година постане најстарији четвртфиналиста у Мелбурну после Кена Розвела, који је то учинио 1977. када је имао 43 године.

Тада је завршио учешће у трећем колу, када га је изненадио Андреас Сепи (3:1), а онда је 2016. играо у полуфинале у којем га је зауставио Новак Ђоковић, а потом је освојио два трофеја у низу - 2017. победивши Рафаела Надала у финалу, а прошле године Марина Чилића.

Стефаносу Циципасу, који има 20 година, највећи "скалп" у каријери, и то против тениског идола, донео је и најбољи резултат на гренд слемовима.

Претходно је највећи успех остварио на Вимблдону прошле године када је у четвртој рунди поражен од Џона Изнера.

Роџер честитао "бољем играчу" и најавио повратак на шљаку. Швајцарски тенисер, Роџер Федерер, честитао је Стефаносу Циципасу на заслуженој победи у осмини финала Аустралијан опена.

Циципас је елиминисао браниоца титуле после четири одиграна сета, 6:7(11), 7:6(3), 7:5, 7:6(5).

Федерер је честитао противнику који је "заслужено победио".

"Било је више фактора који су утицали на исход овог меча. На брејк лоптама сигурно није било како сам желео, тако да нешто није у реду са мојим ритером. Све је то било фрустрирајуце. Изгубио сам од бољег играча који једноставно био бољи вечерас. Добро се држао и остао миран. Младим играчима није увек лако", рекао је Федерер. 

Федерер се осврнуио и на нешто спорије услове на Род Лејвер арени, и у поређењу са почетком меча, и у поређењу са прошлом годином. 

"Пазите, услови су се мењали током целог меча. Почели смо у 7, а завршили по ноћи. Бивало је све теже да 'пробијем' противника. Услови су били спорији ове године него прошле и нису дозвољавали разноврсност, да будем искрен", додао је Роџер. 

Швајцарац је уједно и објавио да ће играти на неким од турнира на шљаци током 2019. године, али не и којим. 

"Претходно сам пропуштао турнире на шљаци, две године уназад сам имао неке физичке проблеме и прошле године сам одучио да се на њима не појавим. Али, ове године, не видим зашто не бих играо".

Циципас: Неописив осећај – најсрећнији сам човек на планети! Грчки тенисер, Стефанос Циципас, рекао је "да је најсрећнији човек на планети" после победе против Роџера Федерера.

Циципас је елиминисао Федерера са Аустралијан опена победом у осмини финала у четири одиграна сета.

Он је, одмах после победе, морао прво да дође до даха, да се пресабере, а тек онда нешто да каже Џону Мекинроу који га је интервјуисао.

"Не знам са чиме да упоредим овај осећај. Ја сам тренутно најсрећнији човек на планети", рекао је узбуђени Циципас, па додао: 

"Роџер је легенда нашег спорта и имам много поштовања за њега. Било је бајковито играти против њега на Род Лејвер арени. Још после и победити... Једноставно то не могу да опишем". 

Грк је открио шта га је држало у мечу и како је успео да смогне снаге да са Аустралијан опена избаци свог идола. 

"Било је битно имати агресивни став. Бити у тренутку, погађати први сервис и притискати га од самог почетка. Нисам губио стрпљење. Кључ меча су биле спасене брејк лопте. Све у свему, показао сам велики борбени дух и одлучност", јасан је Циципас. 

Грчки тенисер у четвртфиналу игра против Шпанца, Роберта Баутисте Агута.

РЕЗУЛТАТИ ОСМИНЕ ФИНАЛА

(2) Рафаел Надал – Томаш Бердих 3:0 (6:1, 6:0, 7:6)
(20) Григор Димитров – Френсис Тијафо 1:3 (5:7, 6:7, 7:6, 5:7)
(3) Роџер Федерер – (14) Стефанос Циципас 1:3 (7:6, 6:7, 6:7, 5:7)
(6) Марин Чилић – (22) Роберто Баутиста Ахут 2:3 (7:6, 3:6, 2:6, 6:4, 6:4)

недеља/понедељак

(1) Новак Ђоковић - (15) Данил Медведев
(8) Кеи Нишикори - (23) Пабло Карењо Буста
(4) Александер Зверев - (16) Милош Раонић
(11) Борна Ћорић - (28) Пуј

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар