AO: Cicipas izbacio Federera!

Šok u Melburnu – Federer ispao sa Australijan opena! Rodžer Federer neće odbraniti titulu na Australijan openu, jer ga je u osmini finala izbacio Grk, Stefanos Cicipas.

Tenis 20.01.2019 | 18:00
AO: Cicipas izbacio Federera!
Cicipas je pobedio Federera posle tri časa i 50 minuta igre, po setovima 6:7(11), 7:6(3), 7:5, 7:6(5).

Grčki teniser je ostvario svoj najveći uspeh u karijeri na svom tek sedmom Grend slemu u karijeri, dok Federeru sleduje pad na ATP rang listi s obzirom da je prošle godine osvojio turnir u Melburnu.

Već u prvom gemu meča viđena je manja drama, a desilo se to i da Cicipas dobije opomenu za prekoračenje dozvoljenog vremena za servis. Posle tog dugog i napornog gema, koji je otišao u korist Grka, sve do taj-brejka nije viđena nikakva zanimljivija situacija, rezultatski, iako je igra na obe strane mreže bila vrhunska. 

Do prve set lopte u taj-brejku došao je Federer, ali ju je propustio. Posle nekoliko set lopti za obojicu, na 12:11 desio se veoma sporan momenat, te je set pripao Švajcarcu. 

Sporni detalj nije dekoncentrisao Grka za početak drugog seta, ali je ipak u tom delu igre dominirao Rodžer. Nije dopustio nikakvu šansu Stefanosu da dođe do brejka, ali je propuštao brejk šansu za brejk šansom. Propustio je čak osam prilika za brejk, od čega je bilo i tri set lopte, a u taj-brejku probudio se Cicipas i došao do izjednačenja, 1-1. 

U trećem setu je prvi pripretio Roder. U sedmom gemu seta došao je do dve vezane brejk prilike, ali je staloženi Cicipas i njih spasao i odmah uzvratio istom merom u narednom gemu. To su bile prve brejk prilike za Grka, a Rodžer ih je lako spasao. 

Ipak, mladi Cicipas nije dugo čekao da dođe do treće šanse za brejk. To se desilo u 12. gemu seta, kada je Federer servirao za taj-brejk. Cicipas je iskoristio mali pad rivala, te iskoristio prvu set loptu u tom setu i poveo pred četvrti set. 

Federer nije loše igrao ni u četvrtom setu, ali je Cicipas verovatno igrao najbolji meč u svojoj karijeri. Čak i posle skoro četiri sata igre 37-godišnji Federer je i dalje pružao odličnu partiju protiv skoro duplo mlađeg Cicipasa. 

Tenisere nije mogao da "podeli" brejk, pa je za to poslužio taj-brejk. Cicipas je prvi napao, imao prednost, ali se Federer vratio. Bilo je 5:5, servirao je Švajcarac, ali je jednu lopticu poslao u aut. Usledila je meč lopta za Grka, a Rodžer nije vratio ritern u teren na oduševljenje iznenađujuće velikog dela publike. 

Meč je, pored odlične igre Cicipasa, obeležila i nestvarno loša statistika Federera na brejk lopte – Švajcarac nije iskoristio nijednu od 12 prilika, što mu je najgori učinak u karijeri. 

U narednom kolu, u četvrtfinalu, Cicipas se sastaje sa španskim teniserom Robertom Bautistom Agutom.

Grk se pobrinuo da Švajcarac napusti Melburn najranije još od 2015. godine.

Stefanos Cicipas je najmlađi četvrtfinalista Australijan Opena, još od 2015. kada je u toj fazi takmičenja igrao Nik Kirjos sa 19 godina i 280 dana. Na drugoj strani Federer je propustio priliku da sa 37 i po godina postane najstariji četvrtfinalista u Melburnu posle Kena Rozvela, koji je to učinio 1977. kada je imao 43 godine.

Tada je završio učešće u trećem kolu, kada ga je iznenadio Andreas Sepi (3:1), a onda je 2016. igrao u polufinale u kojem ga je zaustavio Novak Đoković, a potom je osvojio dva trofeja u nizu - 2017. pobedivši Rafaela Nadala u finalu, a prošle godine Marina Čilića.

Stefanosu Cicipasu, koji ima 20 godina, najveći "skalp" u karijeri, i to protiv teniskog idola, doneo je i najbolji rezultat na grend slemovima.

Prethodno je najveći uspeh ostvario na Vimbldonu prošle godine kada je u četvrtoj rundi poražen od Džona Iznera.

Rodžer čestitao "boljem igraču" i najavio povratak na šljaku. Švajcarski teniser, Rodžer Federer, čestitao je Stefanosu Cicipasu na zasluženoj pobedi u osmini finala Australijan opena.

Cicipas je eliminisao branioca titule posle četiri odigrana seta, 6:7(11), 7:6(3), 7:5, 7:6(5).

Federer je čestitao protivniku koji je "zasluženo pobedio".

"Bilo je više faktora koji su uticali na ishod ovog meča. Na brejk loptama sigurno nije bilo kako sam želeo, tako da nešto nije u redu sa mojim riterom. Sve je to bilo frustrirajuce. Izgubio sam od boljeg igrača koji jednostavno bio bolji večeras. Dobro se držao i ostao miran. Mladim igračima nije uvek lako", rekao je Federer. 

Federer se osvrnuio i na nešto sporije uslove na Rod Lejver areni, i u poređenju sa početkom meča, i u poređenju sa prošlom godinom. 

"Pazite, uslovi su se menjali tokom celog meča. Počeli smo u 7, a završili po noći. Bivalo je sve teže da 'probijem' protivnika. Uslovi su bili sporiji ove godine nego prošle i nisu dozvoljavali raznovrsnost, da budem iskren", dodao je Rodžer. 

Švajcarac je ujedno i objavio da će igrati na nekim od turnira na šljaci tokom 2019. godine, ali ne i kojim. 

"Prethodno sam propuštao turnire na šljaci, dve godine unazad sam imao neke fizičke probleme i prošle godine sam odučio da se na njima ne pojavim. Ali, ove godine, ne vidim zašto ne bih igrao".

Cicipas: Neopisiv osećaj – najsrećniji sam čovek na planeti! Grčki teniser, Stefanos Cicipas, rekao je "da je najsrećniji čovek na planeti" posle pobede protiv Rodžera Federera.

Cicipas je eliminisao Federera sa Australijan opena pobedom u osmini finala u četiri odigrana seta.

On je, odmah posle pobede, morao prvo da dođe do daha, da se presabere, a tek onda nešto da kaže Džonu Mekinrou koji ga je intervjuisao.

"Ne znam sa čime da uporedim ovaj osećaj. Ja sam trenutno najsrećniji čovek na planeti", rekao je uzbuđeni Cicipas, pa dodao: 

"Rodžer je legenda našeg sporta i imam mnogo poštovanja za njega. Bilo je bajkovito igrati protiv njega na Rod Lejver areni. Još posle i pobediti... Jednostavno to ne mogu da opišem". 

Grk je otkrio šta ga je držalo u meču i kako je uspeo da smogne snage da sa Australijan opena izbaci svog idola. 

"Bilo je bitno imati agresivni stav. Biti u trenutku, pogađati prvi servis i pritiskati ga od samog početka. Nisam gubio strpljenje. Ključ meča su bile spasene brejk lopte. Sve u svemu, pokazao sam veliki borbeni duh i odlučnost", jasan je Cicipas. 

Grčki teniser u četvrtfinalu igra protiv Španca, Roberta Bautiste Aguta.

REZULTATI OSMINE FINALA

(2) Rafael Nadal – Tomaš Berdih 3:0 (6:1, 6:0, 7:6)
(20) Grigor Dimitrov – Frensis Tijafo 1:3 (5:7, 6:7, 7:6, 5:7)
(3) Rodžer Federer – (14) Stefanos Cicipas 1:3 (7:6, 6:7, 6:7, 5:7)
(6) Marin Čilić – (22) Roberto Bautista Ahut 2:3 (7:6, 3:6, 2:6, 6:4, 6:4)

nedelja/ponedeljak

(1) Novak Đoković - (15) Danil Medvedev
(8) Kei Nišikori - (23) Pablo Karenjo Busta
(4) Aleksander Zverev - (16) Miloš Raonić
(11) Borna Ćorić - (28) Puj

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar