Протест у Атини: 25 повријеђених

На демонстрацијама у Атини против Преспанског споразума о промени имена Македоније данас су избили сукоби испред грчког парламета, при чему је повређено 25 полицајаца, а седам особа је ухапшено.

Свијет 20.01.2019 | 19:59
Протест у Атини: 25 повријеђених
Учесници протеста су бакљама, "молотвљевим коктелима", каменицама, фарбом и другим предметима засули полицију која је одговорила сузавцем, преноси АП.

Поједини демонстранти су покушали да се попну на степенице зграде, али их је полиција одбила.

Један мушкарац, огрнут грчком заставом, напао је великом палицом полицију, док су други замахивали заставама са дрвеним јарболима и ударали полицајце.



Људи који су учествовали на протестном скупу наводе да су због велике количине сузавца у ваздуху многи морали да напусте скуп, а трг испред парламента је био скоро празан у предвечерје, мада су мале групе демонстраната наставиле да се сукобљавају с полицајцима.

На почетку протеста, окупљенима се обратио бивши грчки премијер Антонис Самарас, с речима: "Протестујемо ради оног за шта знамо да је праведно", преноси "Катимерини", подсећајући да Самарас одувек заступа "тврд" став у погледу имена Македоније.



Организатори су се надали да ће број демонстраната данас премашити 600.000, али је полиција објавила да се на протесту окупило 60.000 људи.

Демонстранти су се окупили испред зграде грчког парламента за који се очекује да сутра почне расправу о ратификацији и да до петка гласа о томе.

Око 300 анархиста организовало је данас у Атини контрадемонстрације, а полиција је подигла баријере како би спречила сукобе.

Окупљање анархиста протекло је претежно мирно, осим што су спалили аутомобил са званичним регистарским таблицама, преноси АП.

На северу Грчке, пољопривредници су, у знак солидарности са протестима у Атини против Преспанског споразума, блокирали аутопут који води ка граници са Македонијом.



Канцеларија грчког премијера Алексиса Ципраса огласила се поводом данашњих сукоба на демонстрацијама у грчкој престоници, оптужујући за сукобе екстремистичке елементе и чланове крајне десничарске Златне зоре.

У међувремену, највећа грчка опозициона странка Нова демократија оптужила је владу Алексиса Ципраса за данашње сукобе током демонстрација у Атини због Преспанског споразума и затражила оставку министара задужених за безбедносне снаге.



Демонстранти протестују због Преспанског споразума који су Грчка и Македонија постигле у јуну прошле године, а који изискује да бивша југословенска република промени име у Северна Македонија, а да заузврат Грчка више не поставља препреке на путу те земље ка придруживању НАТО-у.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар