Једна компанија заинтересована

Инвестиционо – развојној банци (ИРБ) Републике Српске је, у предвиђеном року, једно заинтересовано лице доставило документацију којом треба да докаже испуњеност критеријума прописаних за учешће на аукцији, на којој ће крајем овог мјесеца на продају бити понуђен државни капитал у Руднику жељезне руде (РЖР) “Љубија”.

Република Српска 20.01.2019 | 13:59
Једна компанија заинтересована
Потврдили су то у ИРБ-у и додали да ће у наредним данима достављена документација бити под њиховом лупом.

“Документација ће бити прегледана и анализирана с циљем провјере испуњености квалификационих критеријума и у складу са њима и евентуалног издавања потврде заинтересованом лицу која му омогућава учешће на аукцији”, казали су у ИРБ-у и додали да поновног пролонгирања датума одржавања аукције неће бити.

Рок за достављање документације за учешће на аукцији на берзи истекао је у четвртак, а аукција на Бањалучкој берзи је заказана за 30. јануар, иако је првобитно требало да буде 17. децембра прошле године.

Одлуком о продаји дефинисано је да је вриједност комплетног пакета 69,02 милиона КМ, а према ранијим најавама за акције је требало да се надмећу стари ривали – израелска компанија Исраели Инвестмент Гроуп и позната компанија “Арцелор Миттал”, са којом РЖР има заједничко предузеће у Приједору “Арцелор Миттал”.

Директор приједорске компаније Младен Јелача у петак је истакао да мисли да су доставили документацију, док са директором израелске компаније Евгенијем Зотовим нисмо успјели да ступимо у контакт. Зотов је, на дан када је истицао рок за пријаву казао за “Глас Српске” да чекају још неке детаље.

Продаја РЖР „Љубија“ камен спотицања владајуће коалиције

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ објавио је да је ИРБ добила зелено свјетло за продају РЖР „Љубија“ у октобру прошле године.

Влада РС је тада разматрала Приједлог основних елемената за организовање аукције за продају акција државног капитала у „Љубији“ и дала је сагласност ИРБ-у за организовање аукције.

РЖР “Љубија” требало је 17. децембра да иде на добош, али је ИРБ почетком децембра промијенила датум продаје.

Приватизација РЖР „Љубија“ подигла је велику прашину у јавности с обзиром на то да су владајуће странке у РС имале различите ставове по овом питању. Док су СНСД и СП били за то да се рудник прода компанији Исраели Инвестмент Гроуп која је понудила више новца, ДНС се противио продаји овом инвеститору и подржао пунуду компаније „Арцелор Миттал“.

Управо због става ДНС-а Влада је два пута повлачила одлуку о продаји државног капитала са сједнице НСРС, а трећу одлуку која је била пред посланицима 2017. године није повукла и поново је предложила да се државни капитал у РЖР „Љубија“ прода фирми “Исраели Инвестмент Груоп“, која је за 65 одсто акција „Љубије“ понудила 92 милиона КМ, док је „Арцелор Миттал“ понудио 63,6 милиона КМ. Међутим, та одлука није добила подршку у НСРС јер су против гласали посланици ДНС-а.

Након тога, Влада РС је крајем 2017. године избацила „Љубију“ са листе стратешких предузећа, чиме је омогућила приватизацију државног капитала у овом руднику без сагласности Народне скупштине РС.

(Цапитал.ба)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мирослав

20.01.2019 13:19

Само је битна нераспоређена добит, дај само лову ида је члан наше странке , уопште није битан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.01.2019 14:36

Како неко неце бити заинтересован када се продаје по цијени 1 године промета несто сто це радити неколико десетина година. Јос када на то се дода продаја пола фирме и то уз то вецинска половина, то је и боље од ионако и сувисе него одлицно, за купца, док за продавца незамислива стета него корист. Укратко, РЗР се продаје по цијени кикирија сто је страсно. Било би им боље да продају мањински дио у Телекому Српске посто отприлике би могли толико добити од акција у том предузецу. Осим тога, сасвим је погресан пут да дрзава тј. РС остане без економских полуга јер несто мора да сервисира пензије, плате, додатке итд, а не кредити и ПДВ. То није зивот, то је зивотарење. Не мозе се економија градити на ПДВ-у и кредитима посто ПДВ се ослања на привреду, а привреду треба јацати, а не спутавати. РС-у требају стубови да би опстала. Без Телекома, Посте, ЕПРС-а и по које фабрике из намјенске индустрије и то све минимум, у дрзавном власниству, РС је пропала. Телеком Српске треба откупити од Телекома Србије и од Посте направити јос један Телеком и Банку. Телекомуникације су уносан посао. Исто и нафтну индустрију "исцупати" од Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.01.2019 15:11

Продано је то давно Руско -Израелакој компанији само се сад церупају око подјеле плијена . РС неће имат ништа ! Нова пјесма је репертоару: Све је остало пепео и дим одкако Додик управаља са тим ..

Name

Ре Директ

20.01.2019 15:13

Како РС пропала. Предсједница жеља каже да је просперитет на све стране. Предсједник Додик такође, само волио би ПДВ да дигне на 20%. Кошиша Приједор. Пао ДНС пао и Приједор.

Name

РЕ ДИРЕКТ,

20.01.2019 15:14

Све продати што се може продати. Поћи од зграде Владе са свим запосленим. Па нека види тај што купи како је издвајати плате за запослене и новац за одржавање зграде. Продати Електропривреду, Шуме, Жељезнице..., све што прави губитке.

Name

Ре Директ

20.01.2019 16:40

РС елита се сели у БГ на води.

Name

Пзд

20.01.2019 20:11

Продано све што се могло продати народе још вода И ваздух И живи људи

Name

Дарио

20.01.2019 14:42

РАЗЛИЦИТИ СТАВОВИ ДНС И СНСД СУ УСТВАРИ ЛИЦНИ ИНТЕРЕСИ МИЛОКРАДА И ЊЕГОВИХ МЕНТОРА КОЈИ ГА ДРЗЕ НА ВЛАСТИ ЈЕВРЕЈА И ДЕДЕ МАРКА ПАВИЦА КОЈИ СА МИТАЛОМ ИМА ДОГОВОР О МЈЕСЕЦНОЈ НАКНАДИ У МАРКОВ ДЗЕП ЗА НЕСМЕТАН РАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

20.01.2019 20:00

Баја је главни лик Павић је своје одсвирао кандидат је за отпловити!

Name

Пзд

20.01.2019 20:12

Управо то ко да више све јавно ?

Name

Ово

20.01.2019 16:31

Је одлицан посао ако се прода браци Русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.01.2019 17:14

Око 100 мил нераспоређене добити, то је једини циљ.

Name

ре

20.01.2019 20:58

Који црни Руси, ово метузалем Ливне узима за своју церку Ариелу, а након тога Митал бјези одавде и све пропада.