Jedna kompanija zainteresovana

Investiciono – razvojnoj banci (IRB) Republike Srpske je, u predviđenom roku, jedno zainteresovano lice dostavilo dokumentaciju kojom treba da dokaže ispunjenost kriterijuma propisanih za učešće na aukciji, na kojoj će krajem ovog mjeseca na prodaju biti ponuđen državni kapital u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”.

Republika Srpska 20.01.2019 | 13:59
Jedna kompanija zainteresovana
Potvrdili su to u IRB-u i dodali da će u narednim danima dostavljena dokumentacija biti pod njihovom lupom.

“Dokumentacija će biti pregledana i analizirana s ciljem provjere ispunjenosti kvalifikacionih kriterijuma i u skladu sa njima i eventualnog izdavanja potvrde zainteresovanom licu koja mu omogućava učešće na aukciji”, kazali su u IRB-u i dodali da ponovnog prolongiranja datuma održavanja aukcije neće biti.

Rok za dostavljanje dokumentacije za učešće na aukciji na berzi istekao je u četvrtak, a aukcija na Banjalučkoj berzi je zakazana za 30. januar, iako je prvobitno trebalo da bude 17. decembra prošle godine.

Odlukom o prodaji definisano je da je vrijednost kompletnog paketa 69,02 miliona KM, a prema ranijim najavama za akcije je trebalo da se nadmeću stari rivali – izraelska kompanija Israeli Investment Group i poznata kompanija “Arcelor Mittal”, sa kojom RŽR ima zajedničko preduzeće u Prijedoru “Arcelor Mittal”.

Direktor prijedorske kompanije Mladen Jelača u petak je istakao da misli da su dostavili dokumentaciju, dok sa direktorom izraelske kompanije Evgenijem Zotovim nismo uspjeli da stupimo u kontakt. Zotov je, na dan kada je isticao rok za prijavu kazao za “Glas Srpske” da čekaju još neke detalje.

Prodaja RŽR „Ljubija“ kamen spoticanja vladajuće koalicije

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da je IRB dobila zeleno svjetlo za prodaju RŽR „Ljubija“ u oktobru prošle godine.

Vlada RS je tada razmatrala Prijedlog osnovnih elemenata za organizovanje aukcije za prodaju akcija državnog kapitala u „Ljubiji“ i dala je saglasnost IRB-u za organizovanje aukcije.

RŽR “Ljubija” trebalo je 17. decembra da ide na doboš, ali je IRB početkom decembra promijenila datum prodaje.

Privatizacija RŽR „Ljubija“ podigla je veliku prašinu u javnosti s obzirom na to da su vladajuće stranke u RS imale različite stavove po ovom pitanju. Dok su SNSD i SP bili za to da se rudnik proda kompaniji Israeli Investment Group koja je ponudila više novca, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu kompanije „Arcelor Mittal“.

Upravo zbog stava DNS-a Vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS, a treću odluku koja je bila pred poslanicima 2017. godine nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR „Ljubija“ proda firmi “Israeli Investment Gruop“, koja je za 65 odsto akcija „Ljubije“ ponudila 92 miliona KM, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali poslanici DNS-a.

Nakon toga, Vlada RS je krajem 2017. godine izbacila „Ljubiju“ sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

(Capital.ba)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Мирослав

20.01.2019 14:19

Само је битна нераспоређена добит, дај само лову ида је члан наше странке , уопште није битан народ.

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.01.2019 15:36

Kako neko nece biti zainteresovan kada se prodaje po cijeni 1 godine prometa nesto sto ce raditi nekoliko desetina godina. Jos kada na to se doda prodaja pola firme i to uz to vecinska polovina, to je i bolje od ionako i suvise nego odlicno, za kupca, dok za prodavca nezamisliva steta nego korist. Ukratko, RZR se prodaje po cijeni kikirija sto je strasno. Bilo bi im bolje da prodaju manjinski dio u Telekomu Srpske posto otprilike bi mogli toliko dobiti od akcija u tom preduzecu. Osim toga, sasvim je pogresan put da drzava tj. RS ostane bez ekonomskih poluga jer nesto mora da servisira penzije, plate, dodatke itd, a ne krediti i PDV. To nije zivot, to je zivotarenje. Ne moze se ekonomija graditi na PDV-u i kreditima posto PDV se oslanja na privredu, a privredu treba jacati, a ne sputavati. RS-u trebaju stubovi da bi opstala. Bez Telekoma, Poste, EPRS-a i po koje fabrike iz namjenske industrije i to sve minimum, u drzavnom vlasnistvu, RS je propala. Telekom Srpske treba otkupiti od Telekoma Srbije i od Poste napraviti jos jedan Telekom i Banku. Telekomunikacije su unosan posao. Isto i naftnu industriju "iscupati" od Rusa.

ODGOVORITE
Name

Re

20.01.2019 16:11

Prodano je to davno Rusko -Izraelakoj kompaniji samo se sad cerupaju oko podjele plijena . RS neće imat ništa ! Nova pjesma je repertoaru: Sve je ostalo pepeo i dim odkako Dodik upravalja sa tim ..

Name

Re Direkt

20.01.2019 16:13

Kako RS propala. Predsjednica želja kaže da je prosperitet na sve strane. Predsjednik Dodik takođe, samo volio bi PDV da digne na 20%. Košiša Prijedor. Pao DNS pao i Prijedor.

Name

RE DIREKT,

20.01.2019 16:14

Sve prodati što se može prodati. Poći od zgrade Vlade sa svim zaposlenim. Pa neka vidi taj što kupi kako je izdvajati plate za zaposlene i novac za održavanje zgrade. Prodati Elektroprivredu, Šume, Željeznice..., sve što pravi gubitke.

Name

Re Direkt

20.01.2019 17:40

RS elita se seli u BG na vodi.

Name

Pzd

20.01.2019 21:11

Prodano sve što se moglo prodati narode još voda I vazduh I živi ljudi

Name

Dario

20.01.2019 15:42

RAZLICITI STAVOVI DNS I SNSD SU USTVARI LICNI INTERESI MILOKRADA I NJEGOVIH MENTORA KOJI GA DRZE NA VLASTI JEVREJA I DEDE MARKA PAVICA KOJI SA MITALOM IMA DOGOVOR O MJESECNOJ NAKNADI U MARKOV DZEP ZA NESMETAN RAD.

ODGOVORITE
Name

realno

20.01.2019 21:00

Baja je glavni lik Pavić je svoje odsvirao kandidat je za otploviti!

Name

Pzd

20.01.2019 21:12

Upravo to ko da više sve javno ?

Name

Ovo

20.01.2019 17:31

Je odlican posao ako se proda braci Rusima.

ODGOVORITE
Name

Ре

20.01.2019 18:14

Око 100 мил нераспоређене добити, то је једини циљ.

Name

re

20.01.2019 21:58

Koji crni Rusi, ovo metuzalem Livne uzima za svoju cerku Arielu, a nakon toga Mital bjezi odavde i sve propada.