Пливање за Часни крст широм РС

Широм Републике Српске вјерници су традиционално пливали за Богојављенски крст.

Република Српска 19.01.2019 | 13:42
Пливање за Часни крст широм РС
Двадесетшестогодишњи Зоран Видовић данас је први допливао до Часног крста на ријеци Укрини у Дервенти.

Видовић је рекао да му је ово шести пут откако учествује и да пети пут први доплива до Часног крста.

"Нешто ме вуче да то чиним, мотивација долази сама. Осјећај је неописив, вода добра. Сваке године кажем нећу више, али дође празник, па се одлучим да учествујем", испричао је Видовић. 

Бранко Симић из Стјењака први је допливао до Часног крста на ријеци Велика Усора у Теслићу.

Симић, који седми пут учествује на овој манифестацији, проглашен је за "Витеза Часног крста".

Старјешина Српског соколског друштва "Свети Петар Цетињски" Славољуб Петричевић рекао је новинарима да је у пливању учествовало 25 од укупно 27 пријављених такмичара из Теслића, Модриче и Шамца. 



У Котор Варошу до крста је први допливао Карађорђе Маринковић. Пливање је пред 1.500 посјетилаца одржано на ријеци Врбањи у Котор Варошу.

Учествовало је укупно 15 такмичара, а Маринковић је награђен златним дукатом, који је даровао Алекса Вучановић, умјетничком сликом Бранка Русмира, као и заставама Републике Српске и Војске Републике Српске.



Маринковић каже да је пливањем за Часни крст испунио своју душу вјером у Бога. 

Драгољуб Стојнић први је допливао до Часног крста на ушћу Сане у Уну у Новом Граду. Стојнић, који је први пут учествовао у пливању за Часни крст, каже да није очекивао побједу.

"Осјећај је феноменалан. Нисам очекивао да ћу побиједити јер је конкуренција била јака", рекао је Стојнић. 



Марко Матавуљ први је од 33 такмичара допливао до Часног крста на ријеци Сави у Градишци поводом обиљежавања једног од највећих православних празника - Богојављења. Њему је побједнички златник у присуству великог броја градјана уручио архијерејски намјесник, протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић.



Матавуљ је изјавио да је пресрећан и да му је велика част што је у веома јакој конкуренцији први допливао до Часног крста.

У Српцу ни овог Богојављења није организовано пливање за Часни крст, али је троструки побједник, 26. Годишњи Гојко Басурић са пријатељем Момом Богосавцем запливао на ријеци Сави недалеко Српца, чиме је скренуо пажњу на данашњи празник и жељу да се након три године прекида обнови манифестација Пливање за часни крст.



„Као вјерник, пливајући сам осјетио духовно и физичко окрепљење и вјеру у Бога. Учинићемо све да се ова манифестација обнови, што захтијева дуже припреме како би мјесто одржавања пливања било уредјено и безбједније и за учеснике – пливаче и за гледаоце“, каже Гојко.

Двадесеттрогодишњи Срђан Леро побједник је пливања за Часни крст на Билећком језеру.

Леро је био најбржи међу двадесетак тамичара, а награђен је златником и иконом. 



Приједорчанин Стефан Пауновић први је допливао до Часног крста у ријеци Сани у Приједору. На традиционалном богојављенском пливању учешће је узело 50 пливача. 

Пауновић је рекао да му побједа много значи јер није у питању такмичење, с обзиром да пливање на Богојављење има вјерски карактер. 



Пливало се и у Мостару а осмогодишњи Павле Жерајић први је допливао до Часног крста у ријеци Неретви у мостарском насељу Ортијеш.

Павлу је златник након изласка из Неретве уручио игуман манастира Житомислићи Данило Павловић. Жерајић је био један од тридесетак учесника који су се одлучили оживјети обичај пливања за Часним крстом на Богојављење у Мостару, што је древни православни обичај, пренијела је Срна. 

У ријеци Жељезници, у Источној Илиџи, данас је, четврти пут, организовано пливање за Часни крст, поводом празника Богојављења, на којем је прва до Часног крста допливала тринаестогодишња Сара Самарџић из Источне Илиџе. 

Како преноси Српскаинфо, Сара истиче како јој је ово први пут да учествује, те да је осјећај посебан.

– Од првог пливања за Часни крст, које је организовано код нас, сам имала жељу да учествујем, а данас ми се та жеља и остварила – рекла је Сара.



Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић, истакао је да ће се потрудити да се ова манифестација уврсти у ред значајних датума, не само за ову локалну заједницу, него за читав град Источно Сарајево.

– У ову манифестацију треба много више да се улаже и надам се да ћемо наредних година ово подићи на виши ниво – рекао је Божовић.

До Часног крста је требало пливати 33 метра, што симболише број година живота Исуса Христа. Данас је учествовало рекордних 35 храбрих такмичара, а организатор се потрудио да обезбиједи вриједне награде за побједнике, али и новчане награде за све учеснике.

Велики број грађана је присуствовао данашњој манифестацији чији је организатор Српска православна црквена општина Војковићи у сарадњи са СКУД „Војковићи“ и Џудо клубом „Фамос“.



Загребчанин први до крста у Вишеграду

<имг срц="хттпс://www.ртвбн.цом/имагес/3ед092ц82аф9ц7ц3е1ф93дб63337587ц.јпг" />

– Шимун Цимерман из Загреба побједник је манифестације Пливање за крст часни које је данас одржано испод сводова моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду.

Цимерман је новинарима рекао да се случајно обрео на овој манифестацији јер је са друштвом планинарио по Маглићу и на наговор пријатеља се укључио у такмичење.

„ Видио сам да овом народу много значи ова манифестација па сам пливао јер гдје год долазимо цијенимо и поштујемо обичаје људи тог краја и на том плану имам заиста лијепо искуство“, рекао је кратко Цимерман, након што му је митрополит дабробосански Хризостом уручио награду за прво мјесто – часни крст и икону.

<имг срц="хттпс://www.ртвбн.цом/имагес/9382670361583е09ф92абф83дф45аддд.јпг" />

Митрополит је прије тога осјештао воду Дрине и дао благослов за свих 26 пливача такмичара међу којима је била и Оливера Добринковић из Ваљева.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/-атЕ6ГQYВНЕ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">


БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Традиција

19.01.2019 13:09

Свака цаст момци на храбрости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милица

19.01.2019 16:39

И ПУТИН ЗАРОНИО Руски председник и ове године на Богојављење ушао у ЛЕДЕНУ ВОДУ.Нас додик је сигурно у каду заронио.

Name

Xx

19.01.2019 13:43

Ова мала је здрава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

19.01.2019 13:46

Интересантно има младих и младјих свестеника и не цух да се и један такмицио! То је упитно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бог с тобом

19.01.2019 14:28

Осјецам да имас доста у глави и то је оно сто је твоје ,с војом марљивосцу и запазењем нека ти подари јос висе.

Name

Сведска

19.01.2019 21:24

Да су умјесто крста били ЕУРИ онда би попови запливали.

Name

Сведска

19.01.2019 21:23

Нигдје на видику Миле Ронхилла да он заплива за крст цасни јер се представља као велики православац.

ОДГОВОРИТЕ