Plivanje za Časni krst širom RS

Širom Republike Srpske vjernici su tradicionalno plivali za Bogojavljenski krst.

Republika Srpska 19.01.2019 | 13:42
Plivanje za Časni krst širom RS
Dvadesetšestogodišnji Zoran Vidović danas je prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi.

Vidović je rekao da mu je ovo šesti put otkako učestvuje i da peti put prvi dopliva do Časnog krsta.

"Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama. Osjećaj je neopisiv, voda dobra. Svake godine kažem neću više, ali dođe praznik, pa se odlučim da učestvujem", ispričao je Vidović. 

Branko Simić iz Stjenjaka prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću.

Simić, koji sedmi put učestvuje na ovoj manifestaciji, proglašen je za "Viteza Časnog krsta".

Starješina Srpskog sokolskog društva "Sveti Petar Cetinjski" Slavoljub Petričević rekao je novinarima da je u plivanju učestvovalo 25 od ukupno 27 prijavljenih takmičara iz Teslića, Modriče i Šamca. 



U Kotor Varošu do krsta je prvi doplivao Karađorđe Marinković. Plivanje je pred 1.500 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.

Učestvovalo je ukupno 15 takmičara, a Marinković je nagrađen zlatnim dukatom, koji je darovao Aleksa Vučanović, umjetničkom slikom Branka Rusmira, kao i zastavama Republike Srpske i Vojske Republike Srpske.



Marinković kaže da je plivanjem za Časni krst ispunio svoju dušu vjerom u Boga. 

Dragoljub Stojnić prvi je doplivao do Časnog krsta na ušću Sane u Unu u Novom Gradu. Stojnić, koji je prvi put učestvovao u plivanju za Časni krst, kaže da nije očekivao pobjedu.

"Osjećaj je fenomenalan. Nisam očekivao da ću pobijediti jer je konkurencija bila jaka", rekao je Stojnić. 



Marko Matavulj prvi je od 33 takmičara doplivao do Časnog krsta na rijeci Savi u Gradišci povodom obilježavanja jednog od najvećih pravoslavnih praznika - Bogojavljenja. Njemu je pobjednički zlatnik u prisustvu velikog broja gradjana uručio arhijerejski namjesnik, protojerej stavrofor Gojko Slijepčević.



Matavulj je izjavio da je presrećan i da mu je velika čast što je u veoma jakoj konkurenciji prvi doplivao do Časnog krsta.

U Srpcu ni ovog Bogojavljenja nije organizovano plivanje za Časni krst, ali je trostruki pobjednik, 26. Godišnji Gojko Basurić sa prijateljem Momom Bogosavcem zaplivao na rijeci Savi nedaleko Srpca, čime je skrenuo pažnju na današnji praznik i želju da se nakon tri godine prekida obnovi manifestacija Plivanje za časni krst.



„Kao vjernik, plivajući sam osjetio duhovno i fizičko okrepljenje i vjeru u Boga. Učinićemo sve da se ova manifestacija obnovi, što zahtijeva duže pripreme kako bi mjesto održavanja plivanja bilo uredjeno i bezbjednije i za učesnike – plivače i za gledaoce“, kaže Gojko.

Dvadesettrogodišnji Srđan Lero pobjednik je plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru.

Lero je bio najbrži među dvadesetak tamičara, a nagrađen je zlatnikom i ikonom. 



Prijedorčanin Stefan Paunović prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Sani u Prijedoru. Na tradicionalnom bogojavljenskom plivanju učešće je uzelo 50 plivača. 

Paunović je rekao da mu pobjeda mnogo znači jer nije u pitanju takmičenje, s obzirom da plivanje na Bogojavljenje ima vjerski karakter. 



Plivalo se i u Mostaru a osmogodišnji Pavle Žerajić prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ.

Pavlu je zlatnik nakon izlaska iz Neretve uručio iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović. Žerajić je bio jedan od tridesetak učesnika koji su se odlučili oživjeti običaj plivanja za Časnim krstom na Bogojavljenje u Mostaru, što je drevni pravoslavni običaj, prenijela je Srna. 

U rijeci Željeznici, u Istočnoj Ilidži, danas je, četvrti put, organizovano plivanje za Časni krst, povodom praznika Bogojavljenja, na kojem je prva do Časnog krsta doplivala trinaestogodišnja Sara Samardžić iz Istočne Ilidže. 

Kako prenosi Srpskainfo, Sara ističe kako joj je ovo prvi put da učestvuje, te da je osjećaj poseban.

– Od prvog plivanja za Časni krst, koje je organizovano kod nas, sam imala želju da učestvujem, a danas mi se ta želja i ostvarila – rekla je Sara.



Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović, istakao je da će se potruditi da se ova manifestacija uvrsti u red značajnih datuma, ne samo za ovu lokalnu zajednicu, nego za čitav grad Istočno Sarajevo.

– U ovu manifestaciju treba mnogo više da se ulaže i nadam se da ćemo narednih godina ovo podići na viši nivo – rekao je Božović.

Do Časnog krsta je trebalo plivati 33 metra, što simboliše broj godina života Isusa Hrista. Danas je učestvovalo rekordnih 35 hrabrih takmičara, a organizator se potrudio da obezbijedi vrijedne nagrade za pobjednike, ali i novčane nagrade za sve učesnike.

Veliki broj građana je prisustvovao današnjoj manifestaciji čiji je organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Vojkovići u saradnji sa SKUD „Vojkovići“ i Džudo klubom „Famos“.



Zagrebčanin prvi do krsta u Višegradu



– Šimun Cimerman iz Zagreba pobjednik je manifestacije Plivanje za krst časni koje je danas održano ispod svodova mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Cimerman je novinarima rekao da se slučajno obreo na ovoj manifestaciji jer je sa društvom planinario po Magliću i na nagovor prijatelja se uključio u takmičenje.

„ Vidio sam da ovom narodu mnogo znači ova manifestacija pa sam plivao jer gdje god dolazimo cijenimo i poštujemo običaje ljudi tog kraja i na tom planu imam zaista lijepo iskustvo“, rekao je kratko Cimerman, nakon što mu je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uručio nagradu za prvo mjesto – časni krst i ikonu.



Mitropolit je prije toga osještao vodu Drine i dao blagoslov za svih 26 plivača takmičara među kojima je bila i Olivera Dobrinković iz Valjeva.




BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tradicija

19.01.2019 13:09

Svaka cast momci na hrabrosti.

ODGOVORITE
Name

milica

19.01.2019 16:39

I PUTIN ZARONIO Ruski predsednik i ove godine na Bogojavljenje ušao u LEDENU VODU.Nas dodik je sigurno u kadu zaronio.

Name

Xx

19.01.2019 13:43

Ova mala je zdrava

ODGOVORITE
Name

Da

19.01.2019 13:46

Interesantno ima mladih i mladjih svestenika i ne cuh da se i jedan takmicio! To je upitno!

ODGOVORITE
Name

Bog s tobom

19.01.2019 14:28

Osjecam da imas dosta u glavi i to je ono sto je tvoje ,s vojom marljivoscu i zapazenjem neka ti podari jos vise.

Name

Svedska

19.01.2019 21:24

Da su umjesto krsta bili EURI onda bi popovi zaplivali.

Name

Svedska

19.01.2019 21:23

Nigdje na vidiku Mile Ronhilla da on zapliva za krst casni jer se predstavlja kao veliki pravoslavac.

ODGOVORITE