АО: Побједа нервозног Ђоковића под сунцем и рефлекторима!

Ђоковић се намучио и изгубио сет, али сигурно до осмине финала! Новак Ђоковић пласирао се у четврто коло Аустралијан опена победом над Канађанином, Денисом Шаповаловим, после четири одиграна сета.  "Број 1" као да је "одлучио" да Шаповалова елиминише у четири, а не три сета. Ипак, нервозу изазвану вероватно нелогичном одлуком организатора, брзо је превазишао и пласирао се у осмину финала.

Тенис 19.01.2019 | 12:00
АО: Побједа нервозног Ђоковића под сунцем и рефлекторима!
Новак је "сломио" отпор ривала и заслужено славио резултатом 3-1, по сетовима 6:3, 6:4, 4:6, 6:0.

Ђоковић је био значајно бољи ривал током малтене целог меча и једини пад у игри себи је дозволио крајем трећег сета, када је Денис направио велики преокрет и унео у дуел колику-толику неизвесност.

Према очекивањима Новак је добро запчео први међусобни окршај са Шаповаловим. Није се штедео и видела се велика жеља да што пре заврши са мечом, па је повео са 4:1 и имао сервис. Шаповалов је показао, чак и у првом сету који је убедљиво изгубио, зашто је један од највећих тениских талената. 

Вратио је један брејк, али потом опет испустио сервис и Новак је са дуплим брејком освојио први сет, те сервирао први у другом - што највише и воли. 

У другом сету Канађанин је пружио одличан отпор. Ђоковић није успевао да му "прочита" сервис и Денис је сигурно добијао своје гемове, који нису одлазили ни у ђус. Ипак, у свом стилу Ђоковић је подигао ниво игре на 5:4 и успео да направи брејк искористивши прву и једину брејк прилику у том сету. 

У трећем делу игре све је почело идентично као у претходним сетовима. Српски тенисер је направио брејк, повео са 4:1, али онда се све "распало". Шаповалов је везао чак пет гемова и, на опште изненађење, преокренуо сет и продужио овај дуел, као и свој опстанак на Аустралијан опену,. 

Индиспонирани Ђоковић је имао прилику да се врати у сет приликом сервиса Шаповалова, али је Канађанин остао трезвен и добрим форхендом спасао брејк прилику, те решио сет у своју корист, али испоставиће се само изнервирао првог тенисера света. 

Као што је то некада бивало, Новака је нешто разљутило и он није хтео да губи више времена. Као "брзи воз" је разбио Шаповалова у четвртом сету и окончао његово такмичење, па тај део игре решио популарним "кромпиром", без иједног изгубљено гема. 

Српски тенисер сада има дан одмора, па ће после тога у осмини финала играти против Руса Данила Медведева. 

После два вечерња, дошао је на ред и први поподневни термин. Али, то није значило да се играло "само" под сунцем!

Под светлима распродате "Род Лејвер" арене (добро сте прочитали) два и по сата касније завршен је меч 3. рунде Аустралијан опена: (1) Новак Ђоковић - (25) Денис Шаповалов 6:3, 6:4, 4:6, 6:0!

У том тренутку и даље је био дан у Аустралији, па се и бивши шампион, а садашњи водитељ програма на највећем стадиону у Мелбурн парку запитао - откуд светла?

"Није било никаквог смисла палити их у пет поподне, било је још четири сата до сумрака", одговорио је Новак са осмехом и насмејао не само саговорника, Џима Куријера, већ и публику на испуњеним трибинама.

"Да ли сте видели лоптице добро?", питао је навијаче.

"Ја јесам", додао је.

Ђоковић је против Шаповалова забележио 18. узастопну победу над левориким тенисерима.

Иако није ни потврдио, ни демантовао да га је то "избацило из такта", свима који су гледали меч било је јасно да је "паљење" рефлектора по иначе спарном и врућем времену пореметило Ђоковићев фокус.

Када је деловало да се већ предао и почео да игра егзибициони тенис, Шаповалов је препознао тренутак и успео да побегне у четврти сет право са руба пораза.

У њему... "кромпир".

"Не знам шта се догодило, али се надам да сте уживали", рекао је Новак, који је имао вођство од 4:1 у трећем сету када се одједном унервозио, почео да греши, повлачи исхитрене потезе и серијом од пет изгубљених гемова "почастио" публику "бонус" сетом пред разлаз и ново окупљање на почетку вечерњег програма.

Када се навијачи буду вратили на трибине, светла ће увелико бити укључена и спремна за (3) Александера Зверева и (WЦ) Алекса Болта.

То су Новакови потенцијални ривали у полуфиналу, до ког је шестоструком шампиону потребно да забележи још две победе. Прво га очекује двометраш из Москве, који је наставио импресиван скор у 2019. години, а потом - ако не буде изненађења - и бољи из дуела (8) Кеи Нишикори - (23) Пабло Карењо Буста.

Освајач "Озија" из 2008, 2011, 2012, 2013, 2015. и 2016. године, после две мање-више рутинске победе над квалификантом, Мичелом Кругером и старим ривалом, Жо-Вилфредом Цонгом, ове суботе ујутру по нашем времену први пут у каријери састао се са тинејџером који се такмичи под заставом Канаде, иако "вуче" корене из Израела и Русије. Препустио му је сет, честитао на борби и пожелео све најбоље у наставку каријере.

Тенисери из горње половине жреба одиграће мечеве 3. рунде у суботу (данас) по локалном времену, након чега крећу елиминације у осмини финала у недељу (доња половина) и понедељак (горња половина). Четвртфинала су у уторак и среду, полуфинала у четвртак и петак, а финале у недељу.

Наградни фонд 107. аустралијан опена увећан је за 14 одсто у односу на прошлу сезону и износи 62.500.000 аустралијских долара (39.375.000 евра) за све конкуренције, сингл, дубл, микс, јуниоре, ветеране, итд.



Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар