AO: Pobjeda nervoznog Đokovića pod suncem i reflektorima!

Đoković se namučio i izgubio set, ali sigurno do osmine finala! Novak Đoković plasirao se u četvrto kolo Australijan opena pobedom nad Kanađaninom, Denisom Šapovalovim, posle četiri odigrana seta.  "Broj 1" kao da je "odlučio" da Šapovalova eliminiše u četiri, a ne tri seta. Ipak, nervozu izazvanu verovatno nelogičnom odlukom organizatora, brzo je prevazišao i plasirao se u osminu finala.

Tenis 19.01.2019 | 12:00
AO: Pobjeda nervoznog Đokovića pod suncem i reflektorima!
Novak je "slomio" otpor rivala i zasluženo slavio rezultatom 3-1, po setovima 6:3, 6:4, 4:6, 6:0.

Đoković je bio značajno bolji rival tokom maltene celog meča i jedini pad u igri sebi je dozvolio krajem trećeg seta, kada je Denis napravio veliki preokret i uneo u duel koliku-toliku neizvesnost.

Prema očekivanjima Novak je dobro zapčeo prvi međusobni okršaj sa Šapovalovim. Nije se štedeo i videla se velika želja da što pre završi sa mečom, pa je poveo sa 4:1 i imao servis. Šapovalov je pokazao, čak i u prvom setu koji je ubedljivo izgubio, zašto je jedan od najvećih teniskih talenata. 

Vratio je jedan brejk, ali potom opet ispustio servis i Novak je sa duplim brejkom osvojio prvi set, te servirao prvi u drugom - što najviše i voli. 

U drugom setu Kanađanin je pružio odličan otpor. Đoković nije uspevao da mu "pročita" servis i Denis je sigurno dobijao svoje gemove, koji nisu odlazili ni u đus. Ipak, u svom stilu Đoković je podigao nivo igre na 5:4 i uspeo da napravi brejk iskoristivši prvu i jedinu brejk priliku u tom setu. 

U trećem delu igre sve je počelo identično kao u prethodnim setovima. Srpski teniser je napravio brejk, poveo sa 4:1, ali onda se sve "raspalo". Šapovalov je vezao čak pet gemova i, na opšte iznenađenje, preokrenuo set i produžio ovaj duel, kao i svoj opstanak na Australijan openu,. 

Indisponirani Đoković je imao priliku da se vrati u set prilikom servisa Šapovalova, ali je Kanađanin ostao trezven i dobrim forhendom spasao brejk priliku, te rešio set u svoju korist, ali ispostaviće se samo iznervirao prvog tenisera sveta. 

Kao što je to nekada bivalo, Novaka je nešto razljutilo i on nije hteo da gubi više vremena. Kao "brzi voz" je razbio Šapovalova u četvrtom setu i okončao njegovo takmičenje, pa taj deo igre rešio popularnim "krompirom", bez ijednog izgubljeno gema. 

Srpski teniser sada ima dan odmora, pa će posle toga u osmini finala igrati protiv Rusa Danila Medvedeva. 

Posle dva večernja, došao je na red i prvi popodnevni termin. Ali, to nije značilo da se igralo "samo" pod suncem!

Pod svetlima rasprodate "Rod Lejver" arene (dobro ste pročitali) dva i po sata kasnije završen je meč 3. runde Australijan opena: (1) Novak Đoković - (25) Denis Šapovalov 6:3, 6:4, 4:6, 6:0!

U tom trenutku i dalje je bio dan u Australiji, pa se i bivši šampion, a sadašnji voditelj programa na najvećem stadionu u Melburn parku zapitao - otkud svetla?

"Nije bilo nikakvog smisla paliti ih u pet popodne, bilo je još četiri sata do sumraka", odgovorio je Novak sa osmehom i nasmejao ne samo sagovornika, Džima Kurijera, već i publiku na ispunjenim tribinama.

"Da li ste videli loptice dobro?", pitao je navijače.

"Ja jesam", dodao je.

Đoković je protiv Šapovalova zabeležio 18. uzastopnu pobedu nad levorikim teniserima.

Iako nije ni potvrdio, ni demantovao da ga je to "izbacilo iz takta", svima koji su gledali meč bilo je jasno da je "paljenje" reflektora po inače sparnom i vrućem vremenu poremetilo Đokovićev fokus.

Kada je delovalo da se već predao i počeo da igra egzibicioni tenis, Šapovalov je prepoznao trenutak i uspeo da pobegne u četvrti set pravo sa ruba poraza.

U njemu... "krompir".

"Ne znam šta se dogodilo, ali se nadam da ste uživali", rekao je Novak, koji je imao vođstvo od 4:1 u trećem setu kada se odjednom unervozio, počeo da greši, povlači ishitrene poteze i serijom od pet izgubljenih gemova "počastio" publiku "bonus" setom pred razlaz i novo okupljanje na početku večernjeg programa.

Kada se navijači budu vratili na tribine, svetla će uveliko biti uključena i spremna za (3) Aleksandera Zvereva i (WC) Aleksa Bolta.

To su Novakovi potencijalni rivali u polufinalu, do kog je šestostrukom šampionu potrebno da zabeleži još dve pobede. Prvo ga očekuje dvometraš iz Moskve, koji je nastavio impresivan skor u 2019. godini, a potom - ako ne bude iznenađenja - i bolji iz duela (8) Kei Nišikori - (23) Pablo Karenjo Busta.

Osvajač "Ozija" iz 2008, 2011, 2012, 2013, 2015. i 2016. godine, posle dve manje-više rutinske pobede nad kvalifikantom, Mičelom Krugerom i starim rivalom, Žo-Vilfredom Congom, ove subote ujutru po našem vremenu prvi put u karijeri sastao se sa tinejdžerom koji se takmiči pod zastavom Kanade, iako "vuče" korene iz Izraela i Rusije. Prepustio mu je set, čestitao na borbi i poželeo sve najbolje u nastavku karijere.

Teniseri iz gornje polovine žreba odigraće mečeve 3. runde u subotu (danas) po lokalnom vremenu, nakon čega kreću eliminacije u osmini finala u nedelju (donja polovina) i ponedeljak (gornja polovina). Četvrtfinala su u utorak i sredu, polufinala u četvrtak i petak, a finale u nedelju.

Nagradni fond 107. australijan opena uvećan je za 14 odsto u odnosu na prošlu sezonu i iznosi 62.500.000 australijskih dolara (39.375.000 evra) za sve konkurencije, singl, dubl, miks, juniore, veterane, itd.



Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar