Лавров послао писмо Могерини

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров затражио писмом од високог представника ЕУ Федерике Могерини да га информише докле се стигло са дијалогом Београда и Приштине, те оцијенио да то показује да Русија неће бити нијеми посматрач.

Србија 19.01.2019 | 10:27
Лавров послао писмо Могерини
Дачић је рекао да је Лавров то писмо упутио по налогу руског предсједника Владимира Путина.

"То је један показатељ да Русија прати шта се дешава и неће бити нијеми посматрач и то је добро за Србију", рекао је Дачић за РТС.

Он каже да Лавров добио одговор од Могеринијеве, дан уочи Путинове посјете Србији, у којем суштини није рекла ништа, али да је важна реченица да ће договор, ако буде постигнут, морати да верификује Савјет безбједности УН.

Дачић је рекао да је Могеринијева написала да "обје стране" треба да се суздрже од једностраних потеза, те запитао које то једностране потезе Београд предузима.

"Све што Приштина ради су једнострани потези, од дизања побуне, па до проглашења независности и такси", рекао је Дачић.

Он је додао да је Путин у разговору са српским предсједником Александром Вучићем још једном поновио да ће Русија подржати све што је добро за Србију, али да ће и даље остати чврста у осуди косовских једностраних аката.

Говорећи о могућој снажнијој улози Русије у косовском дијалогу, Дачић је рекао да је и раније било у оптицају да, уколико дође до неких промјена у формату дијалога, Москва и Београд неће дозволити да се укључе неке западне земље, а не Русија или Кина, које су сталне чланице Савјета безбједности УН.

"Мислим да то тренутно није реална опција, него је реална да ће се дијалог наставити уколико дође до укидања приштинских такси", рекао је Дачић.

Он је напоменуо да САД врши притисак на Приштину да укине таксе и да је лаж да нема таквих захтјева, као и да је амерички Стејт департмент јавно саопштио Приштини свој став.

"САД неће дозволити да Приштина буде препрека постизању договора и сносиће последице због тога", рекао је Дачић.

Поводом писања медија да Путин и амерички предсједник Доналд Трамп спремају нову резолуцију о Косову, Дачић је рекао да, уколико успије да се дође до неког договора Београда и Приштине, треба га претворити у принципе који ће сви да прихвате и поштују и да то буде одговарајућа резолуција Савјета безбједности УН.

"Она би представљала нову резолуцију, али ње неће бити без сагласности сталних чланица Савета безбедности. А да ли ће доћи до неких церемонија и да ли ће у томе учествовати велесиле ...? Па, али ми још нисмо ни на крају почетка, далеко смо", додао је Дачић.

Он каже да је Путин током састанка са Вучићем коментарисао и сусрет са Хашимом Тачијем, наводећи да се то десило у Паризу на неком скупу, гдје су сви чекали да почне церемонија, као и да то није био никакав званични састанак, нити је утицало да Русија промијени своје позиције у вези са Косовом. 

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Спасибо

19.01.2019 10:13

Треба сарађивати са свима али ипак знати ко су Србима пријатељи а ко не пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

19.01.2019 10:13

Америка и Русија где се умесају ту треци страна Балкан је увек буре барута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добрица

19.01.2019 11:36

Овај све зна,а прича ме подсјећа на ону Ћосићеву о најјачем оружју Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободни тесар

19.01.2019 12:31

Ако Америка и ЕУ имају добре односе са Србијом и са Косовом и имају једни у друге какво такво повјерењезасто Русија има само добре односе са Србијом,а са Косовом немају никакав политицки контакт.Из тих разлога Албанци не зеле ни близу да имају Русе,а не да јос уцествују као неки посредници.То је Србији јасно ко дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињенице

19.01.2019 14:19

Косово је српско, док постоји планета тако це и бити. Могу ту да зиве било који народи планете, али оно це увијек бити српско као и сто је увијек и било. Вијековима су разне отимацине биле али увијек српско било и остало.

Name

Мицо

19.01.2019 14:03

Пасце неки дил признаце косово због неких руски интереса

ОДГОВОРИТЕ
Name

засто

19.01.2019 15:50

Дациц изјављује коме је Лавров писао ?

Name

Да

19.01.2019 22:27

Русија била ,јесте и бице једина империја која је опстала.Пугин вратио достојанство Русији.Православци су као и ми,и нема разлога да се не постујемо и сарадјујемо,као у осталом и католици цитавог свијета.Не треба бити ни пфотив ЕУ,али она прије него сто је настала распада се,не постују се одлуке Брисела нпр. Косово,заједница опстина и друго.Смим потписивањем Бриселског споразума Сфбија је уцинила и превисе,а они ниста,и из тих разлога треба нам нека гаранција од неког да не би каква будала као Клунтон наредио поновно бомбардовање.

ОДГОВОРИТЕ