Lavrov poslao pismo Mogerini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov zatražio pismom od visokog predstavnika EU Federike Mogerini da ga informiše dokle se stiglo sa dijalogom Beograda i Prištine, te ocijenio da to pokazuje da Rusija neće biti nijemi posmatrač.

Srbija 19.01.2019 | 10:27
Lavrov poslao pismo Mogerini
Dačić je rekao da je Lavrov to pismo uputio po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"To je jedan pokazatelj da Rusija prati šta se dešava i neće biti nijemi posmatrač i to je dobro za Srbiju", rekao je Dačić za RTS.

On kaže da Lavrov dobio odgovor od Mogerinijeve, dan uoči Putinove posjete Srbiji, u kojem suštini nije rekla ništa, ali da je važna rečenica da će dogovor, ako bude postignut, morati da verifikuje Savjet bezbjednosti UN.

Dačić je rekao da je Mogerinijeva napisala da "obje strane" treba da se suzdrže od jednostranih poteza, te zapitao koje to jednostrane poteze Beograd preduzima.

"Sve što Priština radi su jednostrani potezi, od dizanja pobune, pa do proglašenja nezavisnosti i taksi", rekao je Dačić.

On je dodao da je Putin u razgovoru sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem još jednom ponovio da će Rusija podržati sve što je dobro za Srbiju, ali da će i dalje ostati čvrsta u osudi kosovskih jednostranih akata.

Govoreći o mogućoj snažnijoj ulozi Rusije u kosovskom dijalogu, Dačić je rekao da je i ranije bilo u opticaju da, ukoliko dođe do nekih promjena u formatu dijaloga, Moskva i Beograd neće dozvoliti da se uključe neke zapadne zemlje, a ne Rusija ili Кina, koje su stalne članice Savjeta bezbjednosti UN.

"Mislim da to trenutno nije realna opcija, nego je realna da će se dijalog nastaviti ukoliko dođe do ukidanja prištinskih taksi", rekao je Dačić.

On je napomenuo da SAD vrši pritisak na Prištinu da ukine takse i da je laž da nema takvih zahtjeva, kao i da je američki Stejt department javno saopštio Prištini svoj stav.

"SAD neće dozvoliti da Priština bude prepreka postizanju dogovora i snosiće posledice zbog toga", rekao je Dačić.

Povodom pisanja medija da Putin i američki predsjednik Donald Tramp spremaju novu rezoluciju o Кosovu, Dačić je rekao da, ukoliko uspije da se dođe do nekog dogovora Beograda i Prištine, treba ga pretvoriti u principe koji će svi da prihvate i poštuju i da to bude odgovarajuća rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

"Ona bi predstavljala novu rezoluciju, ali nje neće biti bez saglasnosti stalnih članica Saveta bezbednosti. A da li će doći do nekih ceremonija i da li će u tome učestvovati velesile ...? Pa, ali mi još nismo ni na kraju početka, daleko smo", dodao je Dačić.

On kaže da je Putin tokom sastanka sa Vučićem komentarisao i susret sa Hašimom Tačijem, navodeći da se to desilo u Parizu na nekom skupu, gdje su svi čekali da počne ceremonija, kao i da to nije bio nikakav zvanični sastanak, niti je uticalo da Rusija promijeni svoje pozicije u vezi sa Кosovom. 

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Spasibo

19.01.2019 10:13

Treba sarađivati sa svima ali ipak znati ko su Srbima prijatelji a ko ne prijatelji.

ODGOVORITE
Name

Mm

19.01.2019 10:13

Amerika i Rusija gde se umesaju tu treci strana Balkan je uvek bure baruta.

ODGOVORITE
Name

Dobrica

19.01.2019 11:36

Ovaj sve zna,a priča me podsjeća na onu Ćosićevu o najjačem oružju Srba.

ODGOVORITE
Name

slobodni tesar

19.01.2019 12:31

Ako Amerika i EU imaju dobre odnose sa Srbijom i sa Kosovom i imaju jedni u druge kakvo takvo povjerenjezasto Rusija ima samo dobre odnose sa Srbijom,a sa Kosovom nemaju nikakav politicki kontakt.Iz tih razloga Albanci ne zele ni blizu da imaju Ruse,a ne da jos ucestvuju kao neki posrednici.To je Srbiji jasno ko dan.

ODGOVORITE
Name

Cinjenice

19.01.2019 14:19

Kosovo je srpsko, dok postoji planeta tako ce i biti. Mogu tu da zive bilo koji narodi planete, ali ono ce uvijek biti srpsko kao i sto je uvijek i bilo. Vijekovima su razne otimacine bile ali uvijek srpsko bilo i ostalo.

Name

Mico

19.01.2019 14:03

Pasce neki dil priznace kosovo zbog nekih ruski interesa

ODGOVORITE
Name

zasto

19.01.2019 15:50

Dacic izjavljuje kome je Lavrov pisao ?

Name

Da

19.01.2019 22:27

Rusija bila ,jeste i bice jedina imperija koja je opstala.Pugin vratio dostojanstvo Rusiji.Pravoslavci su kao i mi,i nema razloga da se ne postujemo i saradjujemo,kao u ostalom i katolici citavog svijeta.Ne treba biti ni pfotiv EU,ali ona prije nego sto je nastala raspada se,ne postuju se odluke Brisela npr. Kosovo,zajednica opstina i drugo.Smim potpisivanjem Briselskog sporazuma Sfbija je ucinila i previse,a oni nista,i iz tih razloga treba nam neka garancija od nekog da ne bi kakva budala kao Klunton naredio ponovno bombardovanje.

ODGOVORITE