Пола вијека иде на свадбе непозван

Незвани гост, ипак, нигде није ишао без поклона: Младенцима доносио лустере, да га се сете кад угасе светла

Забава 18.01.2019 | 22:27
Пола вијека иде на свадбе непозван
Довитљиви Милован Веселиновић (67) звани Хоки, из села Клење у северној Мачви, био је на најмање 4000 свадбених весеља широм Србије, и то као – незвани гост. Никакво чудо уколико се зна да је Хоки читаву деценију провео као певач, а уз то је и потомак славног писца Јанка Веселиновића, који је важио за великог боема.

– Лепо се обучем и закитим рузмарином, па ко ме не би примио? У добром расположењу му честитам, па домаћин и не размишља о томе ко сам ја. А ако му и прође кроз главу да ме не познаје, онда закључи, нормално, да сам с младине стране. Младини, опет, мисле да сам из тазбине … – ведро хвали Хоки своју умешност за Сремскомитровачки портал.

Иако се дочепао и седме деценије одувек је певао као младић: “Љуби, љуби, друже мој, девојке и жене, ал’ остави бар једну да се нађе за мене”, демонстрирао је често свој таленат пред кафаном у свом родном Клењу. Наравно да и тај таленат, по којем је и надимак стекао, користи на слављима да забавља госте.

– Није редак случај да се прикључим музикантима. Ако је остатку Србије необично што на весеља идем непозван, у Мачви је то сасвим природно. Немојте се чудити ако на мачванској свадби чујете домаћина да позива: “Моле се гости, звани и незвани, да седну за сто.” Е, то вам значи да су сви добродошли – објашњава Хоки.



Али није свугде тако. Како је научно и у пракси утрдио овај весели Мачванин, под свадбену шатру у околним селима лако је било ући. Али у хотел, на отмени ручак, мало је компликованије. Није шала ни доспети на свадбу у Срему. Јер, људи су другачији. Уздржани, а сваког госта у главу знају.

– А колико сам попио? Најмање пола Дрине! Волео сам “бамбусе” и шприцере, а сад пијем само ракију – каже Хоки.

За пола века он је, по сопственом признању, изљубио најмање 3.000 млади и младожења, појео тону печења, више хиљада сармица, а служило га је, кад прерачуна, на десетине хиљада ашчија. На питање зашто иде по весељима и шта га то тамо вуче, разлог је налазио у чињеници да је, живећи сам, морао некако да скрене мисли.

– А где је лепше него на свадби? Раније, док је било пара, у Титино време, на свадбе сам ишао аутом, а сада бициклом. Погледајте како је окићен. И без обзира на то што је реч о бициклу, домаћице ми стављају пешкире, исто као и осталим сватовима  – говори он и показује своје превозно средство.



Ипак, Милован нигде није ишао без поклона. У почетку је, вели, на свадбе често носио лустере. Да га се сете млада и младожења кад угасе светло… А после, имајући мање новца, носио је транзисторе, фенове за косу…

Милован Веселиновић Хоки био је вишеструки први глас Срема, Семберије, Мачве… Надимак је добио по југословенском певачу народне музике Хашиму Кучуку Хокију (1946-2002), који је остао упамћен по многобројним хитовима, а посебно “Пијем да је заборавим” и “Певај пријатељу”.

Многи не знају да је прави Хоки седамдесетих година био први секс-симбол тадашње народњачке сцене. Једини је од певача носио дужу косу и имао “битлсовски имиџ”.

(Телеграф.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дуx

19.01.2019 10:05

Благо оном ко рано полуди ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмко

19.01.2019 13:56

...цијели му зивот у весељу продје...

Name

Дарwилл

19.01.2019 18:43

Браво момци! У центар.

Name

ре

20.01.2019 09:55

Да је више оваквих "будала", свијет би био пуно паметнији.