Pola vijeka ide na svadbe nepozvan

Nezvani gost, ipak, nigde nije išao bez poklona: Mladencima donosio lustere, da ga se sete kad ugase svetla

Zabava 18.01.2019 | 22:27
Pola vijeka ide na svadbe nepozvan
Dovitljivi Milovan Veselinović (67) zvani Hoki, iz sela Klenje u severnoj Mačvi, bio je na najmanje 4000 svadbenih veselja širom Srbije, i to kao – nezvani gost. Nikakvo čudo ukoliko se zna da je Hoki čitavu deceniju proveo kao pevač, a uz to je i potomak slavnog pisca Janka Veselinovića, koji je važio za velikog boema.

– Lepo se obučem i zakitim ruzmarinom, pa ko me ne bi primio? U dobrom raspoloženju mu čestitam, pa domaćin i ne razmišlja o tome ko sam ja. A ako mu i prođe kroz glavu da me ne poznaje, onda zaključi, normalno, da sam s mladine strane. Mladini, opet, misle da sam iz tazbine … – vedro hvali Hoki svoju umešnost za Sremskomitrovački portal.

Iako se dočepao i sedme decenije oduvek je pevao kao mladić: “Ljubi, ljubi, druže moj, devojke i žene, al’ ostavi bar jednu da se nađe za mene”, demonstrirao je često svoj talenat pred kafanom u svom rodnom Klenju. Naravno da i taj talenat, po kojem je i nadimak stekao, koristi na slavljima da zabavlja goste.

– Nije redak slučaj da se priključim muzikantima. Ako je ostatku Srbije neobično što na veselja idem nepozvan, u Mačvi je to sasvim prirodno. Nemojte se čuditi ako na mačvanskoj svadbi čujete domaćina da poziva: “Mole se gosti, zvani i nezvani, da sednu za sto.” E, to vam znači da su svi dobrodošli – objašnjava Hoki.Ali nije svugde tako. Kako je naučno i u praksi utrdio ovaj veseli Mačvanin, pod svadbenu šatru u okolnim selima lako je bilo ući. Ali u hotel, na otmeni ručak, malo je komplikovanije. Nije šala ni dospeti na svadbu u Sremu. Jer, ljudi su drugačiji. Uzdržani, a svakog gosta u glavu znaju.

– A koliko sam popio? Najmanje pola Drine! Voleo sam “bambuse” i špricere, a sad pijem samo rakiju – kaže Hoki.

Za pola veka on je, po sopstvenom priznanju, izljubio najmanje 3.000 mladi i mladoženja, pojeo tonu pečenja, više hiljada sarmica, a služilo ga je, kad preračuna, na desetine hiljada aščija. Na pitanje zašto ide po veseljima i šta ga to tamo vuče, razlog je nalazio u činjenici da je, živeći sam, morao nekako da skrene misli.

– A gde je lepše nego na svadbi? Ranije, dok je bilo para, u Titino vreme, na svadbe sam išao autom, a sada biciklom. Pogledajte kako je okićen. I bez obzira na to što je reč o biciklu, domaćice mi stavljaju peškire, isto kao i ostalim svatovima  – govori on i pokazuje svoje prevozno sredstvo.Ipak, Milovan nigde nije išao bez poklona. U početku je, veli, na svadbe često nosio lustere. Da ga se sete mlada i mladoženja kad ugase svetlo… A posle, imajući manje novca, nosio je tranzistore, fenove za kosu…

Milovan Veselinović Hoki bio je višestruki prvi glas Srema, Semberije, Mačve… Nadimak je dobio po jugoslovenskom pevaču narodne muzike Hašimu Kučuku Hokiju (1946-2002), koji je ostao upamćen po mnogobrojnim hitovima, a posebno “Pijem da je zaboravim” i “Pevaj prijatelju”.

Mnogi ne znaju da je pravi Hoki sedamdesetih godina bio prvi seks-simbol tadašnje narodnjačke scene. Jedini je od pevača nosio dužu kosu i imao “bitlsovski imidž”.

(Telegraf.rs)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dux

19.01.2019 11:05

Blago onom ko rano poludi ...

ODGOVORITE
Name

kmko

19.01.2019 14:56

...cijeli mu zivot u veselju prodje...

Name

Darwill

19.01.2019 19:43

Bravo momci! U centar.

Name

re

20.01.2019 10:55

Da je više ovakvih "budala", svijet bi bio puno pametniji.