АО: Шаповалов, мини Бекер, озбиљан тест за Новака!

За њега кажу да има метеорски успон и да је будућа звезда. За неког ко је са свега 19 година у Топ 25, оцена сасвим на месту.  Ноле зна шта га чека: Шаповалов ће се размахати! Ђоковић хвали игру следећег ривала на Аустралијан Опену и тврди да упркос томе што се никада до сада нису састајали одлично зна шта га чека на терену.

Тенис 18.01.2019 | 20:00
АО: Шаповалов, мини Бекер, озбиљан тест за Новака!
Денис Шаповалов, противник Новака Ђоковића у трећем колу Аустралијан Опена, један од момака из надолазеће генерације таланета, који би према свим прогнозама, требало да наследе тријумвират Ђоковић – Федерер – Надал.

Шаповалов, неодољиво у неким стварима, пре свега физички и по харизми коју носи са собом, подсећа на Бум-бум Бориса Бекера из дана када је шокирао свет освајањем Вимблдона 1985. године, такође са 19 година.

Рођен је 15. Априла 1999. године у Тел Авиву, где је настанила његова породица по распаду Совјетског савеза. Његова мајка Теса је тадила у Руској националној тениској школи ис а тим послом је наставила, како у Израелу, тако и у Вону у Канади, у држави Онтарио, где су се настанили пре Денисовог првог рођендана.

Као јуниор је био број два на свету, а у 2018. имао је позитиван скор од 35 победа и 28 пораза и играо у неколико полуфинала (Токио, Мадрид, Делреј Бич), још чека на свој првенац у каријери професионалца.

Преварили сте се ако сте мислили да је то само још један од клинаца који се, попут метеора појаве на летњем небу, очас посла изгоре и нестану у тмини тениског света. Са Шаповаловом, тако нешто, тешко да ће бити случај.

Иако подсећа као да је недавно дошао са сурфовања (иначе овде у Аустралији веома популарног спорта), Денис је заљубљеник у тенис прошлости. Каже да често гледа мечеве бивших великих играча, купи трикове од њих, али планира да се држи свог стила.

“Мој тренер Марти каже да сам као од гуме. Када сам био клинац био сам са другарима на једној забави где је била и једна трамполине. Превртао сам се као луд ис ви су били импресионирани и говорили како ћу бити гимнастичар. Моја мама им је одговорила,’нема шансе, он ће бити јако висок и ми смо заинтересовани једино за тенис”, испричао је прошле године “Телеграфу”.

Откуда таква борбеност, објаснио је сам.

“Та ватра у мени и воља за победом мислим да долазе од мог руског порекла. Деда и баба су ми помогли када сам одрастао, свему су ме учили. С друге стране, Канада је земља имиграната, земља која прихвата различите цултуре и људе. То што сам поносан долази од моје канадске стране”, сматра Денис.

Са Новаком Ђоковићем ће у суботу одиграти први меч. Није да није сањао о томе…

“То је сјајно. Новак је дефинитивно од оних играча којима сам се дивио када сам одрастао. Биће невероватно искуство то што ћу играти са њим, да упоредим своју игру са његовом. Нема притиска на мени, он је фаворит да победи. Идем да играм свој најбољи тенис, па шта буде. Мислим да имам шансу да му отежам посао максимално и направим праву битку од меча, чак и да покушам да победим”, рекао је млади тенисер после победе над Данијелом Таром у другом колу, 6:3, 7:6, 6:3.

Каже да је детаљно проучавао Новакову игру.

“Погледаћу и простудирати још једном све детаље, видети шта могу, где могу да га сломим. Очигледно је да он нема много слабих тачака, самим тим јер је број један на свету. Али покушаћу да га намучим. Мислим да играм добро, сервирам одлично, ако тако буде, имам шансе”, самоуверен је млади тенисер.

Денис је левак и додао је да ће свакако гледати како рецимо Надал игра против Новака.

“Не само Рафине мечеве са њим, гледаћу и како га је Хачанов победио у Паризу јесенас. Шта је он добро радио, шта му је сметало. И наравно, видећу како то ради Рафа због тога што могу да користим сервис на његов начин, јер имам сличан стил његовом”, додао је Шаповалов.

Гладан успеха, нема шта да изгуби. Такви увек могу да буду неугодни. Зна то и Новак, зато ни он није седео скрштених руку. Шаповалов би могао да буде далеко озбиљнији изазов од недовољно спремног Цонге.

Ноле зна шта га чека: Шаповалов ће се размахати! Ђоковић хвали игру следећег ривала на Аустралијан Опену и тврди да упркос томе што се никада до сада нису састајали одлично зна шта га чека на терену.

Новак Ђоковић наставља поход ка седмој титули на Аустралијан Опену.

Он ће меч трећег кола Аустралијан Опена играти против Дениса Шаповалова, у ноћи између петка и суботе, тачније од 4.30 ујутро по средњеевропском времену.

За разлику од прва два дуела у Мелбурну, против Американца Мичела Кругера и Француза Жоа Вилфреда Цонге који су играни у вечерњем термину, од којих је други завршен 40 минута после поноћи, дуел са Шаповаловим почеће раније - у поподневном термину по тамошењем времену.

"Ти касни мечеви су пре свега незгодни психички, јер чекате цео дан. Изашао сам против Цонге на терен тек у 22.30 часова. Дуго сам седео у свлачионици, не зна човек да ли да дрема, одспава, спрема се... Налазиш се у међупростору и трошиш много менталне енергије", рекао је Новак и додао да је то утицало на нешто нервознији почетак дуела са Французом, што се, на његову срећу, није одразило на резултат.

Тај проблем неће имати против наредног ривала, јер би њихов дуел требало да крене у 14.30 сати по локалном времену.

Оно што би могло да буде незгодно против младог Шаповалова, тренутно 27. на АТП листи, је то што се Ђоковић никада раније није састајао са њим. Ипак, како је рекао, прати његове игре у последње две године.

"Он игра доста агресивно, има велики замах и код форхенда и код бекхенда. Динамичан је играч, експлозиван, темпераментан. Имам поштовање за њега, на неки начин му се дивим како тако млад приступа мечевима. Самоуверен је, посвећен, што је веома битно", навео је први рекет света.

Он је направио и мало поређење.

"Ако вратим своју каријеру на те почетке, у године које има Шаповалов, и ја сам имао ту неку позитивну дрскост, али то је просто неопходно како би се изборио са дивовима нашег спорта. То је важно и да се избориш и за неко своје место и поштовање. Свака част, импресиван је у том погледу", није штедео комплименте на рачун 12 година млађег ривала Ђоковић.

Шестоструки освајач пехара у Мелбурну зна да га чека тежак задатак против леворуког талентованог играча руског порекла, рођеног у Израелу, са пасошем Канаде и пребивалиштем на Бахамима.

"Биће незгодан меч за мене, то је сигурно. Он нема шта да изгуби, играће на једном од највећих терена. Верујем да ће покушати да буде веома агресиван, да ће се размахати од почетка. Нисам никада играо против њега, али знам шта ме очекује, јер га пратим већ неко време, па ћу се и ја добро спремити", рекао је Ђоковић.

Шаповалов без изгубљеног сета

Денис Шаповалов је као и Новак Ђоковић прва два меча на Аустралијан Опену добио максималним резултатом 3:0. У првом колу победио је Пабла Андухара (6:2, 6:3, 7:6), а у другом Таро Даниела – 6:3, 7:6, 6:3. Проласком у треће коло у Мелбурну поновио је најбољи резултат на гренд слемовима у каријери. До исте фазе стигао је и на УС Опену у септембру прошле године, а тамо га је зауставио Кевин Андерсон и то после пет одиграних сетова.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар