AO: Šapovalov, mini Beker, ozbiljan test za Novaka!

Za njega kažu da ima meteorski uspon i da je buduća zvezda. Za nekog ko je sa svega 19 godina u Top 25, ocena sasvim na mestu.  Nole zna šta ga čeka: Šapovalov će se razmahati! Đoković hvali igru sledećeg rivala na Australijan Openu i tvrdi da uprkos tome što se nikada do sada nisu sastajali odlično zna šta ga čeka na terenu.

Tenis 18.01.2019 | 20:00
AO: Šapovalov, mini Beker, ozbiljan test za Novaka!
Denis Šapovalov, protivnik Novaka Đokovića u trećem kolu Australijan Opena, jedan od momaka iz nadolazeće generacije talaneta, koji bi prema svim prognozama, trebalo da naslede trijumvirat Đoković – Federer – Nadal.

Šapovalov, neodoljivo u nekim stvarima, pre svega fizički i po harizmi koju nosi sa sobom, podseća na Bum-bum Borisa Bekera iz dana kada je šokirao svet osvajanjem Vimbldona 1985. godine, takođe sa 19 godina.

Rođen je 15. Aprila 1999. godine u Tel Avivu, gde je nastanila njegova porodica po raspadu Sovjetskog saveza. Njegova majka Tesa je tadila u Ruskoj nacionalnoj teniskoj školi is a tim poslom je nastavila, kako u Izraelu, tako i u Vonu u Kanadi, u državi Ontario, gde su se nastanili pre Denisovog prvog rođendana.

Kao junior je bio broj dva na svetu, a u 2018. imao je pozitivan skor od 35 pobeda i 28 poraza i igrao u nekoliko polufinala (Tokio, Madrid, Delrej Bič), još čeka na svoj prvenac u karijeri profesionalca.

Prevarili ste se ako ste mislili da je to samo još jedan od klinaca koji se, poput meteora pojave na letnjem nebu, očas posla izgore i nestanu u tmini teniskog sveta. Sa Šapovalovom, tako nešto, teško da će biti slučaj.

Iako podseća kao da je nedavno došao sa surfovanja (inače ovde u Australiji veoma popularnog sporta), Denis je zaljubljenik u tenis prošlosti. Kaže da često gleda mečeve bivših velikih igrača, kupi trikove od njih, ali planira da se drži svog stila.

“Moj trener Marti kaže da sam kao od gume. Kada sam bio klinac bio sam sa drugarima na jednoj zabavi gde je bila i jedna trampoline. Prevrtao sam se kao lud is vi su bili impresionirani i govorili kako ću biti gimnastičar. Moja mama im je odgovorila,’nema šanse, on će biti jako visok i mi smo zainteresovani jedino za tenis”, ispričao je prošle godine “Telegrafu”.

Otkuda takva borbenost, objasnio je sam.

“Ta vatra u meni i volja za pobedom mislim da dolaze od mog ruskog porekla. Deda i baba su mi pomogli kada sam odrastao, svemu su me učili. S druge strane, Kanada je zemlja imigranata, zemlja koja prihvata različite culture i ljude. To što sam ponosan dolazi od moje kanadske strane”, smatra Denis.

Sa Novakom Đokovićem će u subotu odigrati prvi meč. Nije da nije sanjao o tome…

“To je sjajno. Novak je definitivno od onih igrača kojima sam se divio kada sam odrastao. Biće neverovatno iskustvo to što ću igrati sa njim, da uporedim svoju igru sa njegovom. Nema pritiska na meni, on je favorit da pobedi. Idem da igram svoj najbolji tenis, pa šta bude. Mislim da imam šansu da mu otežam posao maksimalno i napravim pravu bitku od meča, čak i da pokušam da pobedim”, rekao je mladi teniser posle pobede nad Danijelom Tarom u drugom kolu, 6:3, 7:6, 6:3.

Kaže da je detaljno proučavao Novakovu igru.

“Pogledaću i prostudirati još jednom sve detalje, videti šta mogu, gde mogu da ga slomim. Očigledno je da on nema mnogo slabih tačaka, samim tim jer je broj jedan na svetu. Ali pokušaću da ga namučim. Mislim da igram dobro, serviram odlično, ako tako bude, imam šanse”, samouveren je mladi teniser.

Denis je levak i dodao je da će svakako gledati kako recimo Nadal igra protiv Novaka.

“Ne samo Rafine mečeve sa njim, gledaću i kako ga je Hačanov pobedio u Parizu jesenas. Šta je on dobro radio, šta mu je smetalo. I naravno, videću kako to radi Rafa zbog toga što mogu da koristim servis na njegov način, jer imam sličan stil njegovom”, dodao je Šapovalov.

Gladan uspeha, nema šta da izgubi. Takvi uvek mogu da budu neugodni. Zna to i Novak, zato ni on nije sedeo skrštenih ruku. Šapovalov bi mogao da bude daleko ozbiljniji izazov od nedovoljno spremnog Conge.

Nole zna šta ga čeka: Šapovalov će se razmahati! Đoković hvali igru sledećeg rivala na Australijan Openu i tvrdi da uprkos tome što se nikada do sada nisu sastajali odlično zna šta ga čeka na terenu.

Novak Đoković nastavlja pohod ka sedmoj tituli na Australijan Openu.

On će meč trećeg kola Australijan Opena igrati protiv Denisa Šapovalova, u noći između petka i subote, tačnije od 4.30 ujutro po srednjeevropskom vremenu.

Za razliku od prva dva duela u Melburnu, protiv Amerikanca Mičela Krugera i Francuza Žoa Vilfreda Conge koji su igrani u večernjem terminu, od kojih je drugi završen 40 minuta posle ponoći, duel sa Šapovalovim počeće ranije - u popodnevnom terminu po tamošenjem vremenu.

"Ti kasni mečevi su pre svega nezgodni psihički, jer čekate ceo dan. Izašao sam protiv Conge na teren tek u 22.30 časova. Dugo sam sedeo u svlačionici, ne zna čovek da li da drema, odspava, sprema se... Nalaziš se u međuprostoru i trošiš mnogo mentalne energije", rekao je Novak i dodao da je to uticalo na nešto nervozniji početak duela sa Francuzom, što se, na njegovu sreću, nije odrazilo na rezultat.

Taj problem neće imati protiv narednog rivala, jer bi njihov duel trebalo da krene u 14.30 sati po lokalnom vremenu.

Ono što bi moglo da bude nezgodno protiv mladog Šapovalova, trenutno 27. na ATP listi, je to što se Đoković nikada ranije nije sastajao sa njim. Ipak, kako je rekao, prati njegove igre u poslednje dve godine.

"On igra dosta agresivno, ima veliki zamah i kod forhenda i kod bekhenda. Dinamičan je igrač, eksplozivan, temperamentan. Imam poštovanje za njega, na neki način mu se divim kako tako mlad pristupa mečevima. Samouveren je, posvećen, što je veoma bitno", naveo je prvi reket sveta.

On je napravio i malo poređenje.

"Ako vratim svoju karijeru na te početke, u godine koje ima Šapovalov, i ja sam imao tu neku pozitivnu drskost, ali to je prosto neophodno kako bi se izborio sa divovima našeg sporta. To je važno i da se izboriš i za neko svoje mesto i poštovanje. Svaka čast, impresivan je u tom pogledu", nije štedeo komplimente na račun 12 godina mlađeg rivala Đoković.

Šestostruki osvajač pehara u Melburnu zna da ga čeka težak zadatak protiv levorukog talentovanog igrača ruskog porekla, rođenog u Izraelu, sa pasošem Kanade i prebivalištem na Bahamima.

"Biće nezgodan meč za mene, to je sigurno. On nema šta da izgubi, igraće na jednom od najvećih terena. Verujem da će pokušati da bude veoma agresivan, da će se razmahati od početka. Nisam nikada igrao protiv njega, ali znam šta me očekuje, jer ga pratim već neko vreme, pa ću se i ja dobro spremiti", rekao je Đoković.

Šapovalov bez izgubljenog seta

Denis Šapovalov je kao i Novak Đoković prva dva meča na Australijan Openu dobio maksimalnim rezultatom 3:0. U prvom kolu pobedio je Pabla Anduhara (6:2, 6:3, 7:6), a u drugom Taro Daniela – 6:3, 7:6, 6:3. Prolaskom u treće kolo u Melburnu ponovio je najbolji rezultat na grend slemovima u karijeri. Do iste faze stigao je i na US Openu u septembru prošle godine, a tamo ga je zaustavio Kevin Anderson i to posle pet odigranih setova.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar