Мање царине на нове аутомобиле

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ припремило је приједлог одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа при увозу нових аутомобила до 31. децембра ове године, чији је циљ смањење опорезивања и стварања бољег регулаторног оквира за увоз нових, а посебно аутомобила на електрични погон.

Босна и Херцеговина 18.01.2019 | 12:53
Мање царине на нове аутомобиле
Шаровић је ову одлуку упутио у процес јавних консултација како би се стручна, али и шира јавност укључила у израду што квалитетнијег прописа и како би Босна и Херцеговина што ефикасније одговорила на убрзане промјене које се дешавају на свјетском тржишту, гдје се број електричних аутомобила из године у годину удвостручује.

У свијету се годишње прода близу милион електричних аутомобила, док их је у БиХ, према задњој евиденцији, регистровано свега 18.
 
Примјеном повољније царинске стопе стимулисаће се увоз нових аутомобила, што ће значити вишеструку корист како са аспекта смањења загађења зрака и заштите животне средине тако и са аспекта подизања степена безбједности саобраћаја. Одлука доприноси изједначавању тржишних услова за све увознике и дистрибутере у БиХ, без обзира гдје се производе возила бренда који заступају.
 
Такође, Одлуком се хармонизују царинске стопе које се примјењују приликом увоза новопроизведених аутомобила у БиХ са царинским стопама које се примјењују у региону, приликом увоза ових производа.
 
Одлуком о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових аутомобила предложено је да се царинска стопа на увоз новопроизведених аутомобила, која немају преференцијални статус робе из земаља са којима Босна и Херцеговина има закључене споразуме о слободној трговини, смањи са досадашњих 15 посто на пет посто и то за аутомобиле са погоном на бензин, дизел и хибридна возила, као и укидање царинске стопе на аутомобиле на електрични погон, која сада износи пет одсто, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

БН ТВ
 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

МИМИ53

18.01.2019 12:03

Ко да купи нови ауто? Па народ и хљеб дизе на вересију. Смањите царине и на јахте, авионе......кога то сем "елите" интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2019 12:29

Какав смо ми народ, одмах тражимо негативно. А сваке зиме се гушимо у смогу, умиремо. Цијели свијет прелази на електричне аутомобиле а док то дође до нас, свакако ће и појефтинити.

Name

Циле

18.01.2019 12:47

Онај ко нема да купи ДОБАР ауто и не треба да вози ауто уопште. Да не праве гужву и опасност по друге. Нигдје у свијету нема тога да сви имају.

Name

Министар

18.01.2019 12:50

Није ствар ко це купити нови аутомобил вец оправданост царинске политике у бих. Царина је дазбина која се по дефиницији уводи за заститу домаце производње. У бих не постоје производјаци(фабрике) аутомобила, мобилних телефона, радних масина, стакла и многих других производа. Сто знаци да се царинама на те производе нико не стити. То знаци да се царинама у бих пуни будзет а све то плацају потросаци кроз веце цијене тих производа. Да у бих постоји фабрика аутомобила па да каземо да се царином на увозне аутомобиле стити домаца производња али овде се ради супротно. ЕУ не трази од бих да укине царине на аутомобиле јер нема производјаца па су њихови брендови свакако апсолутни лидери. Једноставно нема домацих производјаца да им представљају конкуренцију. А са друге стране у бих постоје производјаци целика, дрвнета, меса, млијека и тд. али на те производе је потпуно укинута царина. Тако да је дрзава оставила без царинске застите оне производјаце које имамо и сада их убијају јефтини производјаци из еу. То је дјело снсд-а, сдс-а, хдз-а, сда и свих осталих националних спасиоца Срба, Муслимана и Хрвата. Ни једном цовјеку у бих, без обзира на нацију и вјеру, није у интересу да плаца неки производ по вецој цијени а то нам доносе наси владари задњих 24 године. Јос је саровиц несто као и урадио.

Name

Министар

18.01.2019 13:04

И јос да додам да је ноторна лаз да се овде води интересом за цистији ваздух. Постоје релативно јефтина аута на електрицни погон. Ја сам хтио да купим једно такво али проблем су пуњаци. Нисам имао гдје да пуним батерије па сам одустао. Ако је циљ цистији ваздух треба да законом обавезу нафтасе да уграде пуњаце на пумпама и укину све таксе на електрицна возила. Када би народ видио да це моци да вози таква аута врло брзо би велики број возаца пресао на њих. Исто као сто је било са плином. Аута на плин нису ниста ново, та технологија је одавно позната али док код нас није било пумпи на којима се могао насути плин није било ни возила. А и плин је цисто гориво па га је дрзава ставила под акцизе. Тиме су буквално дестимулисали људе да користе ово еколоско гориво. Прелазак на електрицна аута би био одлицан за економију јер би тросили струју коју производима а смањили би потросњу нафте коју увозимо. Само због горе побројаних разлога не вјерујем да це од тога бити иста. Да је циљ да нама буде боље не хи имали овакве царине и умјесто плина акцизе би се стављале на дизел и бензин и увели би еколоске порезе на велике потросаце тј аута са 2000 кубика и висе. Овде је оцигледно несто деуго циљ.

Name

ЗелениТалас

18.01.2019 16:46

Свака цаст господину Шаровићу, један од ријетких који ради у интересу привреде и народа, ове наше напаћене земље.... слажем се са коментаром да царина има смисла само ако штити домаћу производњу... у овом случају пуни џепове нашим бирократама и то је то.....

Name

007

18.01.2019 12:15

Бпље укинуте увоз хране из ЕУ,која је пуна адитива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

18.01.2019 12:39

Олакшице измишљене за газде а сиротиња вози Еуро 2.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

18.01.2019 12:42

СМАЊУЈУ ЦАРИНЕ ЗА НОВЕ АУТОМОБИЛЕ, ХАХАХАХА... КОГА ТО ЗАНИМА ОД ОБИЧНОГ НАРОДА, ОПЕТ ПРИВИЛЕГИЈА ЗА БОГАТЕ..И ВАС ПОЛИТИЧАРЕ КОЈИ СТЕ ТОЛИКО ПРЕТЛАЋЕНИ, АЛИ СВЕ ЈЕ ДО НАРОДА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.01.2019 12:54

Натјерали вас ови из ЕУ да то уведете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.01.2019 13:02

Укините царину на руске аутомобиле посто сад су Ладе модерне, поред тога сто су јефтине или да умремо од застарјелих лесева са моторима застарјелим. Колико је само Голфова 2 на насим путевима. То једва да има Еуро 1, а камоли Еуро 4, 5, 6.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗелениТалас

18.01.2019 16:42

Напокон сјајна вијест за купце. Заста је велики проблем загађење које се дешава, не само зими него увијек константно. Негдје сам прочитао да се чак 35% загађења односи на аутомобиле.... страшно... У нашој регији већина земаља има царинске стопе на возила од 1% до 5% у Црној Гори, у Македонији 5%. Код нас само лопатом узимају .... чуди ме да су овог пута донијели разумну одлуку.....али ето напокон једна позитивна вијест за нас возаче....

ОДГОВОРИТЕ