Manje carine na nove automobile

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. decembra ove godine, čiji je cilj smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Bosna i Hercegovina 18.01.2019 | 12:53
Manje carine na nove automobile
Šarović je ovu odluku uputio u proces javnih konsultacija kako bi se stručna, ali i šira javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje.

U svijetu se godišnje proda blizu milion električnih automobila, dok ih je u BiH, prema zadnjoj evidenciji, registrovano svega 18.
 
Primjenom povoljnije carinske stope stimulisaće se uvoz novih automobila, što će značiti višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja. Odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.
 
Takođe, Odlukom se harmonizuju carinske stope koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu, prilikom uvoza ovih proizvoda.
 
Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 posto na pet posto i to za automobile sa pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, kao i ukidanje carinske stope na automobile na električni pogon, koja sada iznosi pet odsto, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

BN TV
 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

MIMI53

18.01.2019 12:03

Ko da kupi novi auto? Pa narod i hljeb dize na veresiju. Smanjite carine i na jahte, avione......koga to sem "elite" interesuje.

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2019 12:29

Kakav smo mi narod, odmah tražimo negativno. A svake zime se gušimo u smogu, umiremo. Cijeli svijet prelazi na električne automobile a dok to dođe do nas, svakako će i pojeftiniti.

Name

Cile

18.01.2019 12:47

Onaj ko nema da kupi DOBAR auto i ne treba da vozi auto uopšte. Da ne prave gužvu i opasnost po druge. Nigdje u svijetu nema toga da svi imaju.

Name

Ministar

18.01.2019 12:50

Nije stvar ko ce kupiti novi automobil vec opravdanost carinske politike u bih. Carina je dazbina koja se po definiciji uvodi za zastitu domace proizvodnje. U bih ne postoje proizvodjaci(fabrike) automobila, mobilnih telefona, radnih masina, stakla i mnogih drugih proizvoda. Sto znaci da se carinama na te proizvode niko ne stiti. To znaci da se carinama u bih puni budzet a sve to placaju potrosaci kroz vece cijene tih proizvoda. Da u bih postoji fabrika automobila pa da kazemo da se carinom na uvozne automobile stiti domaca proizvodnja ali ovde se radi suprotno. EU ne trazi od bih da ukine carine na automobile jer nema proizvodjaca pa su njihovi brendovi svakako apsolutni lideri. Jednostavno nema domacih proizvodjaca da im predstavljaju konkurenciju. A sa druge strane u bih postoje proizvodjaci celika, drvneta, mesa, mlijeka i td. ali na te proizvode je potpuno ukinuta carina. Tako da je drzava ostavila bez carinske zastite one proizvodjace koje imamo i sada ih ubijaju jeftini proizvodjaci iz eu. To je djelo snsd-a, sds-a, hdz-a, sda i svih ostalih nacionalnih spasioca Srba, Muslimana i Hrvata. Ni jednom covjeku u bih, bez obzira na naciju i vjeru, nije u interesu da placa neki proizvod po vecoj cijeni a to nam donose nasi vladari zadnjih 24 godine. Jos je sarovic nesto kao i uradio.

Name

Ministar

18.01.2019 13:04

I jos da dodam da je notorna laz da se ovde vodi interesom za cistiji vazduh. Postoje relativno jeftina auta na elektricni pogon. Ja sam htio da kupim jedno takvo ali problem su punjaci. Nisam imao gdje da punim baterije pa sam odustao. Ako je cilj cistiji vazduh treba da zakonom obavezu naftase da ugrade punjace na pumpama i ukinu sve takse na elektricna vozila. Kada bi narod vidio da ce moci da vozi takva auta vrlo brzo bi veliki broj vozaca presao na njih. Isto kao sto je bilo sa plinom. Auta na plin nisu nista novo, ta tehnologija je odavno poznata ali dok kod nas nije bilo pumpi na kojima se mogao nasuti plin nije bilo ni vozila. A i plin je cisto gorivo pa ga je drzava stavila pod akcize. Time su bukvalno destimulisali ljude da koriste ovo ekolosko gorivo. Prelazak na elektricna auta bi bio odlican za ekonomiju jer bi trosili struju koju proizvodima a smanjili bi potrosnju nafte koju uvozimo. Samo zbog gore pobrojanih razloga ne vjerujem da ce od toga biti ista. Da je cilj da nama bude bolje ne hi imali ovakve carine i umjesto plina akcize bi se stavljale na dizel i benzin i uveli bi ekoloske poreze na velike potrosace tj auta sa 2000 kubika i vise. Ovde je ocigledno nesto deugo cilj.

Name

ZeleniTalas

18.01.2019 16:46

Svaka cast gospodinu Šaroviću, jedan od rijetkih koji radi u interesu privrede i naroda, ove naše napaćene zemlje.... slažem se sa komentarom da carina ima smisla samo ako štiti domaću proizvodnju... u ovom slučaju puni džepove našim birokratama i to je to.....

Name

007

18.01.2019 12:15

Bplje ukinute uvoz hrane iz EU,koja je puna aditiva.

ODGOVORITE
Name

BORAC

18.01.2019 12:39

Olakšice izmišljene za gazde a sirotinja vozi Euro 2.

ODGOVORITE
Name

Milojko

18.01.2019 12:42

SMANJUJU CARINE ZA NOVE AUTOMOBILE, HAHAHAHA... KOGA TO ZANIMA OD OBIČNOG NARODA, OPET PRIVILEGIJA ZA BOGATE..I VAS POLITIČARE KOJI STE TOLIKO PRETLAĆENI, ALI SVE JE DO NARODA..

ODGOVORITE
Name

Skeptik

18.01.2019 12:54

Natjerali vas ovi iz EU da to uvedete.

ODGOVORITE
Name

Direkt

18.01.2019 13:02

Ukinite carinu na ruske automobile posto sad su Lade moderne, pored toga sto su jeftine ili da umremo od zastarjelih leseva sa motorima zastarjelim. Koliko je samo Golfova 2 na nasim putevima. To jedva da ima Euro 1, a kamoli Euro 4, 5, 6.

ODGOVORITE
Name

ZeleniTalas

18.01.2019 16:42

Napokon sjajna vijest za kupce. Zasta je veliki problem zagađenje koje se dešava, ne samo zimi nego uvijek konstantno. Negdje sam pročitao da se čak 35% zagađenja odnosi na automobile.... strašno... U našoj regiji većina zemalja ima carinske stope na vozila od 1% do 5% u Crnoj Gori, u Makedoniji 5%. Kod nas samo lopatom uzimaju .... čudi me da su ovog puta donijeli razumnu odluku.....ali eto napokon jedna pozitivna vijest za nas vozače....

ODGOVORITE