Свјетски медији о Путиновој посјети

Медији широм Европе, али и у САД, баве се данашњом посетом председника Русије Владимира Путина Србији.

Свијет 17.01.2019 | 19:34
Свјетски медији о Путиновој посјети
Путин је стигао у Београд пре подне, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је српски председник Александар Вучић. Двојица државника положили су венце на Гробље ослободилаца Београда.

Француски лист "Експрес" известио је данас о посети руског председника Владимира Путина Србији, уз оцену да је дочекан као "суперзвезда".

У тексту се истиче да је Путин у "земљи савезници Русије на Балкану" изузетно популаран и да су Срби позвани да данас учествују у "дефилеу добродошлице" од центра Београда до Храма Светог Саве, који париски дневник описује као једно од највећих православних светилишта у свету.

Иако тежи придруживању ЕУ, Београд одбија да се придружи међународним санкцијама уведеним Русији после припајања Крима, наводи "Експрес". Истиче да је, поред историјске привржености према "великом православном словенском брату", "одушевљење" Србије према Русији последица подршке Москве кад је реч о Косову.

Уочи посете руског председника Владимира Путина Београду, америчка агенција "Блумберг" пише да ће председник Србије Александар Вучић настојати да искористи састанак да обезбеди подршку Москве за постизање договора о нормализацији односа са Приштином.

Путина ће у Београду поздравити, каже агенција, владајућа СНС скупом који истиче "конфликтни приступ" Србије према придруживању ЕУ. Вучић се, оцењује "Блумберг", "труди да пошаље сигнал да не прихвата противљење ЕУ договору са Косовом о разграничењу". Агенција наводи да су се Вучић и Хашим Тачи окренули Москви и Вашингтону ради подршке таквом једном споразуму.

 "Блумберг" пише и да Вучић од 2012. године балансира између обећања о европским интеграцијама и одржавања срдачних веза са Русијом. Његов однос са Путином је нарочито близак, оцењује агенција, и додаје да су се њих двојица срели више од десет пута и да је Русија доделила Вучићу једно од својих највиших признања. Овај однос, како се наводи, сада "игра улогу" док Србија покушава да направи помак у разговорима са Косовом.

Фајненшл тајмс: Један од четири кључна догађаја у свету ове недеље

Британски "Фајненшел тајмс" уврстио је посету руског председника Владимира Путина Србији међу четири кључна догађаја у свету ове недеље. У наслову за најаву овонедељних највећих догађаја стављени су гласање о Брегзиту, резултати америчких банака, гласање о поверењу Ципрасовој влади и Путинова посета Србији.

- На светској сцени, руски председник Владимир Путин треба да посети Србију ове недеље да би се састао са својим колегом Александром Вучићем. . . - наводи ФТ.

Како наводи лист, последњих година председник Србије морао је да балансира између Русије, са којом дели културне и верске везе, и Евопске уније. Русија подржава став Србије о непризнавању косовске независности, док ЕУ, како пише ФТ, "тражи нормализацију односа са Косовом као кључним условом за улазак Србије у ЕУ".

"Гардијан": Путин одаје врхунску дрžжавничку почаст Вучићу

Британски лист "Гардијан" у тексту посвећеном данаšшњој посети председника Русије Владимира Путина Србији оцењује да се шšеф Кремља нада да ће у Београду "утврдити једну од неколико снажžних билатералних веза које Русија има у Европи и ојачати настојања Москве да задржžи утицај на Балкану". Опширније о ставу "Гардијана" можете прочитати у посебној вести.

АБЦ: Путин добио цркву у Србији

Амерички "АБЦ њуз" такође је посветио пажњу доласку руског председника у Србију. У најави доласка руског председника наводи се да Путин оптужује САД да дестабилизује Балкан НАТО експанзионистичком политиком, док Србија спрема херојски дочек за руског председника.

Уз подсећање да Путин долази у четврту посету Србији од 2001, наводи се да је Србија задржала блиске везе са традиционалним словенским савезником, иако формално тежи уласку у Европску Унију.

АБЦ је као посебну вест издвојио причу о цркви која носи његово име. Реч је о Храму Благе Марије у Банстолу код Инђије, који је посвећен српским жртвама ратова деведесетих, првенствено жртвама хрватске акције "Олуја". Црква се гради по узору на руске цркве, а мештани су је назвали Путинова црква.

АП: Путин слетео, авоне пратили "мигови" које је донирала Русија

Америчка агенција АП у извеšштају из Београда оцењује да је председник Русије дошао у посету Србији како би исказао подршšку лидеру Александру Вучићу и његовој "про-Московској политици".

АП истиче да је Путин слетео на београдски аеродром након šто је његов авион кроз српски ваздушšни простор проšшао у пратњи борбених авиона "МиГ-29", које је Русија недавно донирала Србији.

- Србија је задржžала блиске везе са традиционалним словенским савезником, иако земља настоји да постане чланица Европске уније - пишšе АП и подсећа да се Београд није придружио западним санкцијама против Русије због Украјине.

Србија, такође истиче агенција, остаје изван НАТО.

Односи две земље додатно су оснажžени, каже агенција, након šто је Путин "појачао напоре за враћање утицаја Москве у бившšим комунистичким земљама Источне Европе".

АП наводи и да је "Путинова посета уследила након šто су хиљаде људи учествовале у демонстрацијама" против српског председника.

(Блиц)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Стармали

17.01.2019 19:09

Путинов авион пратили су српски авиони "МИГ 29" које је донирала Русија, а који су били половни, па је за њихово реновирање и оспособљавање Србија морала да издвоји новаца за које је могла да купи бар неколико нових борбених авиона.А та иста Русија бесплатно је дала Сирији три батерије ракета С-300 и бројно друго наоружање и опрему. Али, на страну ову, битно је да је данас потписан 21 споразум о економско војној сарадњи између двије земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2019 19:35

На страну све.Дај шта даш.Битна је љубав.

Name

Цорлеоне

17.01.2019 19:51

Русија држи Србију као таоца у Европи, и користи је за остварење личних интереса. Историја памти да када год је Србија била уз Русију, увек је страдала. НАТО ће још више стегнути обруч око Србије, кренуће у подривање уставног поретка, изазивања немира и демонстрација широких размјера. Путинова посјета Србији ништа доброга није донијела, а то ће се осјетити од прољећа до јесени. Живи били па видјели.

Name

Радојица

17.01.2019 20:01

Задивљен сам твојом стручном војном експертизом вааууу. Лазањски се сад постидио. Србији је прија рата деведесетих нуђен С-2000 али га је Милошевић одбио и рекао да то Србији неће требати. Запад је пажљиво одабрао моменат кад да нападне Србију јер тада је на глобалном плану постојала само једна сила тј УСА. Врхунац демонстрације силе било је бомбардовање кинеске амбасаде . Сада се ситуација драстично изминднија са тенденцијом даљег премјештања војне и економске моћи у правцу Русије к Кине.

Name

РОМАНИЈА

17.01.2019 20:30

Јадна нам мајка, па ста ми да оцекујемо од запада, да нас подрзе и буду уз нас сутра је ли?? Због ових натезања и ината према западу, никад страни инвеститори доци неце. Ова парадирања цемо скупо платити , вријеме це своје показати. Није се поигравати са западом.

Name

Ре романија

17.01.2019 21:17

Не схватају то ови ботови.. Дугороцно они ниста не схватају. Да додје до било каквих сукоба измедју великих сила јадна ти мајка за српски народ док би му руси досли а Нато на прагу. И уосталом засто се тези ици радити на запад, па ево Русија братска отвара врата и објеруцке прима Србе.

Name

Радојица

17.01.2019 21:18

Кад год је Русија била слаба Срби су награбусили. Трчање западу под скуте, западу који нас је бомбардовао и показивање одбојности према Русији чијом заслугом Шиптари на Косову немају столицу у УН је класичан потурички менталитет.

Name

@радојица

18.01.2019 08:03

Па и Швабе и Аустријанци су вас одваили од батина па им трчите под скуте.Што не идете у мајчицу Расију,с?

Name

075

18.01.2019 08:16

@Цорлеоне Цопy-пасте и за "бољи" ентитет у БиХ!

Name

007

17.01.2019 19:18

Србија је још једном показала љубав према Русији и њеном председнику.ЖИВИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2019 21:18

Супер а сад је вријеме за нови ММФ. А цекај русија це да помогне јел да?

Name

ре 007

18.01.2019 00:22

Неце бити ни велики ни мали!

Name

007

18.01.2019 08:04

Фино,фино а сад код доде у централу по сендвич и сокић.

Name

Путин

17.01.2019 19:32

Свака цаст за госп.Путина.Велики државник сто је доказао и данас.Само је ли неко видио Додика и заставу иза њега на састанку??Које смо ми овце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

17.01.2019 19:42

Иза додика је била застава његове и насе дрзаве ста је проблем ту

Name

ре Рајко

17.01.2019 20:15

Засто да носи 3 заставе кад мозе само једну. Поред РС мора понијети и заставу дистрикта Брцког , јер га је он потписао.

Name

@Путин

18.01.2019 09:22

Како се зове ДРЗАВА циији је тренутни Предсједник Додик? На страну ста бисмо ми зељели али наса ДРЗАВА зове се Босна и Херцеговина а ентитет(којег Додик мозе да унисти) зове се Република Српска).И..?Ста је нејасно?Или цемо ИЗНОВА И ОПЕТ да лаземо сами себе...само ДОКЛЕ???

Name

бака

17.01.2019 20:03

Кад Србин казе РУС,то знаци брат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2019 08:23

И ста би онда

Name

ЦемуПазња

17.01.2019 20:21

На западу ниста ново...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

17.01.2019 20:46

Цудно је да Русија као велесила и цланица Вијеца сигурности не мозе наговорити нити присилити "самопроглесено Косово" да укину таксе.Све ово је као сеоско сијело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.01.2019 21:27

Када је Костуница говоријо дасе не скреце са резолуције УН1244 и прелази на Бриселски споразум.То знаци,вето у УН немогу ставити.

Name

Шахиста

18.01.2019 01:42

Видим да многи србују и русују пјене им се уста Путина али свак ко иоле прати политику зна да свака акција има контра акцију ,биће весело идућих година на Балкану док се велесиле натежу преко нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За скептицаре:

18.01.2019 08:33

Србија је слободна и неутрална земља. Има ли иста љепсе, него када једна земља мозе да води своју политику без било каквих ментора? Они који СТВАРНО знају ста је слобода це и да разумију, за разлику од оних који се од нецега и некога ослобадјају да би били слуге другима.....

ОДГОВОРИТЕ