Svjetski mediji o Putinovoj posjeti

Mediji širom Evrope, ali i u SAD, bave se današnjom posetom predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Svijet 17.01.2019 | 19:34
Svjetski mediji o Putinovoj posjeti
Putin je stigao u Beograd pre podne, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je srpski predsednik Aleksandar Vučić. Dvojica državnika položili su vence na Groblje oslobodilaca Beograda.

Francuski list "Ekspres" izvestio je danas o poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, uz ocenu da je dočekan kao "superzvezda".

U tekstu se ističe da je Putin u "zemlji saveznici Rusije na Balkanu" izuzetno popularan i da su Srbi pozvani da danas učestvuju u "defileu dobrodošlice" od centra Beograda do Hrama Svetog Save, koji pariski dnevnik opisuje kao jedno od najvećih pravoslavnih svetilišta u svetu.

Iako teži pridruživanju EU, Beograd odbija da se pridruži međunarodnim sankcijama uvedenim Rusiji posle pripajanja Krima, navodi "Ekspres". Ističe da je, pored istorijske privrženosti prema "velikom pravoslavnom slovenskom bratu", "oduševljenje" Srbije prema Rusiji posledica podrške Moskve kad je reč o Kosovu.

Uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, američka agencija "Blumberg" piše da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastojati da iskoristi sastanak da obezbedi podršku Moskve za postizanje dogovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Putina će u Beogradu pozdraviti, kaže agencija, vladajuća SNS skupom koji ističe "konfliktni pristup" Srbije prema pridruživanju EU. Vučić se, ocenjuje "Blumberg", "trudi da pošalje signal da ne prihvata protivljenje EU dogovoru sa Kosovom o razgraničenju". Agencija navodi da su se Vučić i Hašim Tači okrenuli Moskvi i Vašingtonu radi podrške takvom jednom sporazumu.

 "Blumberg" piše i da Vučić od 2012. godine balansira između obećanja o evropskim integracijama i održavanja srdačnih veza sa Rusijom. Njegov odnos sa Putinom je naročito blizak, ocenjuje agencija, i dodaje da su se njih dvojica sreli više od deset puta i da je Rusija dodelila Vučiću jedno od svojih najviših priznanja. Ovaj odnos, kako se navodi, sada "igra ulogu" dok Srbija pokušava da napravi pomak u razgovorima sa Kosovom.

Fajnenšl tajms: Jedan od četiri ključna događaja u svetu ove nedelje

Britanski "Fajnenšel tajms" uvrstio je posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji među četiri ključna događaja u svetu ove nedelje. U naslovu za najavu ovonedeljnih najvećih događaja stavljeni su glasanje o Bregzitu, rezultati američkih banaka, glasanje o poverenju Ciprasovoj vladi i Putinova poseta Srbiji.

- Na svetskoj sceni, ruski predsednik Vladimir Putin treba da poseti Srbiju ove nedelje da bi se sastao sa svojim kolegom Aleksandrom Vučićem. . . - navodi FT.

Kako navodi list, poslednjih godina predsednik Srbije morao je da balansira između Rusije, sa kojom deli kulturne i verske veze, i Evopske unije. Rusija podržava stav Srbije o nepriznavanju kosovske nezavisnosti, dok EU, kako piše FT, "traži normalizaciju odnosa sa Kosovom kao ključnim uslovom za ulazak Srbije u EU".

"Gardijan": Putin odaje vrhunsku držžavničku počast Vučiću

Britanski list "Gardijan" u tekstu posvećenom današšnjoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ocenjuje da se ššef Kremlja nada da će u Beogradu "utvrditi jednu od nekoliko snažžnih bilateralnih veza koje Rusija ima u Evropi i ojačati nastojanja Moskve da zadržži uticaj na Balkanu". Opširnije o stavu "Gardijana" možete pročitati u posebnoj vesti.

ABC: Putin dobio crkvu u Srbiji

Američki "ABC njuz" takođe je posvetio pažnju dolasku ruskog predsednika u Srbiju. U najavi dolaska ruskog predsednika navodi se da Putin optužuje SAD da destabilizuje Balkan NATO ekspanzionističkom politikom, dok Srbija sprema herojski doček za ruskog predsednika.

Uz podsećanje da Putin dolazi u četvrtu posetu Srbiji od 2001, navodi se da je Srbija zadržala bliske veze sa tradicionalnim slovenskim saveznikom, iako formalno teži ulasku u Evropsku Uniju.

ABC je kao posebnu vest izdvojio priču o crkvi koja nosi njegovo ime. Reč je o Hramu Blage Marije u Banstolu kod Inđije, koji je posvećen srpskim žrtvama ratova devedesetih, prvenstveno žrtvama hrvatske akcije "Oluja". Crkva se gradi po uzoru na ruske crkve, a meštani su je nazvali Putinova crkva.

AP: Putin sleteo, avone pratili "migovi" koje je donirala Rusija

Američka agencija AP u izvešštaju iz Beograda ocenjuje da je predsednik Rusije došao u posetu Srbiji kako bi iskazao podrššku lideru Aleksandru Vučiću i njegovoj "pro-Moskovskoj politici".

AP ističe da je Putin sleteo na beogradski aerodrom nakon što je njegov avion kroz srpski vazduššni prostor proššao u pratnji borbenih aviona "MiG-29", koje je Rusija nedavno donirala Srbiji.

- Srbija je zadržžala bliske veze sa tradicionalnim slovenskim saveznikom, iako zemlja nastoji da postane članica Evropske unije - pišše AP i podseća da se Beograd nije pridružio zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog Ukrajine.

Srbija, takođe ističe agencija, ostaje izvan NATO.

Odnosi dve zemlje dodatno su osnažženi, kaže agencija, nakon što je Putin "pojačao napore za vraćanje uticaja Moskve u bivššim komunističkim zemljama Istočne Evrope".

AP navodi i da je "Putinova poseta usledila nakon što su hiljade ljudi učestvovale u demonstracijama" protiv srpskog predsednika.

(Blic)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Starmali

17.01.2019 19:09

Putinov avion pratili su srpski avioni "MIG 29" koje je donirala Rusija, a koji su bili polovni, pa je za njihovo renoviranje i osposobljavanje Srbija morala da izdvoji novaca za koje je mogla da kupi bar nekoliko novih borbenih aviona.A ta ista Rusija besplatno je dala Siriji tri baterije raketa S-300 i brojno drugo naoružanje i opremu. Ali, na stranu ovu, bitno je da je danas potpisan 21 sporazum o ekonomsko vojnoj saradnji između dvije zemlje.

ODGOVORITE
Name

Re

17.01.2019 19:35

Na stranu sve.Daj šta daš.Bitna je ljubav.

Name

Corleone

17.01.2019 19:51

Rusija drži Srbiju kao taoca u Evropi, i koristi je za ostvarenje ličnih interesa. Istorija pamti da kada god je Srbija bila uz Rusiju, uvek je stradala. NATO će još više stegnuti obruč oko Srbije, krenuće u podrivanje ustavnog poretka, izazivanja nemira i demonstracija širokih razmjera. Putinova posjeta Srbiji ništa dobroga nije donijela, a to će se osjetiti od proljeća do jeseni. Živi bili pa vidjeli.

Name

Радојица

17.01.2019 20:01

Задивљен сам твојом стручном војном експертизом вааууу. Лазањски се сад постидио. Србији је прија рата деведесетих нуђен С-2000 али га је Милошевић одбио и рекао да то Србији неће требати. Запад је пажљиво одабрао моменат кад да нападне Србију јер тада је на глобалном плану постојала само једна сила тј УСА. Врхунац демонстрације силе било је бомбардовање кинеске амбасаде . Сада се ситуација драстично изминднија са тенденцијом даљег премјештања војне и економске моћи у правцу Русије к Кине.

Name

ROMANIJA

17.01.2019 20:30

Jadna nam majka, pa sta mi da ocekujemo od zapada, da nas podrze i budu uz nas sutra je li?? Zbog ovih natezanja i inata prema zapadu, nikad strani investitori doci nece. Ova paradiranja cemo skupo platiti , vrijeme ce svoje pokazati. Nije se poigravati sa zapadom.

Name

Re romanija

17.01.2019 21:17

Ne shvataju to ovi botovi.. Dugorocno oni nista ne shvataju. Da dodje do bilo kakvih sukoba izmedju velikih sila jadna ti majka za srpski narod dok bi mu rusi dosli a Nato na pragu. I uostalom zasto se tezi ici raditi na zapad, pa evo Rusija bratska otvara vrata i objerucke prima Srbe.

Name

Радојица

17.01.2019 21:18

Кад год је Русија била слаба Срби су награбусили. Трчање западу под скуте, западу који нас је бомбардовао и показивање одбојности према Русији чијом заслугом Шиптари на Косову немају столицу у УН је класичан потурички менталитет.

Name

@радојица

18.01.2019 08:03

Pa i Švabe i Austrijanci su vas odvaili od batina pa im trčite pod skute.Što ne idete u majčicu Rasiju,s?

Name

075

18.01.2019 08:16

@Corleone Copy-paste i za "bolji" entitet u BiH!

Name

007

17.01.2019 19:18

Srbija je još jednom pokazala ljubav prema Rusiji i njenom predsedniku.ŽIVIO.

ODGOVORITE
Name

Re

17.01.2019 21:18

Super a sad je vrijeme za novi MMF. A cekaj rusija ce da pomogne jel da?

Name

re 007

18.01.2019 00:22

Nece biti ni veliki ni mali!

Name

007

18.01.2019 08:04

Fino,fino a sad kod dode u centralu po sendvič i sokić.

Name

Putin

17.01.2019 19:32

Svaka cast za gosp.Putina.Veliki državnik sto je dokazao i danas.Samo je li neko vidio Dodika i zastavu iza njega na sastanku??Koje smo mi ovce

ODGOVORITE
Name

Rajko

17.01.2019 19:42

Iza dodika je bila zastava njegove i nase drzave sta je problem tu

Name

re Rajko

17.01.2019 20:15

Zasto da nosi 3 zastave kad moze samo jednu. Pored RS mora ponijeti i zastavu distrikta Brckog , jer ga je on potpisao.

Name

@Putin

18.01.2019 09:22

Kako se zove DRZAVA ciiji je trenutni Predsjednik Dodik? Na stranu sta bismo mi zeljeli ali nasa DRZAVA zove se Bosna i Hercegovina a entitet(kojeg Dodik moze da unisti) zove se Republika Srpska).I..?Sta je nejasno?Ili cemo IZNOVA I OPET da lazemo sami sebe...samo DOKLE???

Name

baka

17.01.2019 20:03

Kad Srbin kaze RUS,to znaci brat.

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2019 08:23

I sta bi onda

Name

CemuPaznja

17.01.2019 20:21

Na zapadu nista novo...

ODGOVORITE
Name

guz

17.01.2019 20:46

Cudno je da Rusija kao velesila i clanica Vijeca sigurnosti ne moze nagovoriti niti prisiliti "samoprogleseno Kosovo" da ukinu takse.Sve ovo je kao seosko sijelo.

ODGOVORITE
Name

re

17.01.2019 21:27

Kada je Kostunica govorijo dase ne skrece sa rezolucije UN1244 i prelazi na Briselski sporazum.To znaci,veto u UN nemogu staviti.

Name

Šahista

18.01.2019 01:42

Vidim da mnogi srbuju i rusuju pjene im se usta Putina ali svak ko iole prati politiku zna da svaka akcija ima kontra akciju ,biće veselo idućih godina na Balkanu dok se velesile natežu preko nas.

ODGOVORITE
Name

Za skepticare:

18.01.2019 08:33

Srbija je slobodna i neutralna zemlja. Ima li ista ljepse, nego kada jedna zemlja moze da vodi svoju politiku bez bilo kakvih mentora? Oni koji STVARNO znaju sta je sloboda ce i da razumiju, za razliku od onih koji se od necega i nekoga oslobadjaju da bi bili sluge drugima.....

ODGOVORITE