Бундес, Премијер, Серија А, Лига 1, па тек онда Ла Лига!

Звучи невероватно, али тако каже математика о ефикасности најјачих шампионата Европе. . .

Фудбал 20.01.2019 | 21:35
Бундес, Премијер, Серија А, Лига 1, па тек онда Ла Лига!
Већ годинама је лидер у гледаности. Далеко највећи број навијача привлачи на стадионе. А протекле полусезоне и апсолутни лидер у броју постигнутих погодака. Тако је, ради се о Бундеслиги. 

Око тога да ли је немачки фудбал најатрактивнији у Европи сигурно може да се полемише, много је оних који се неће сложити с том оценом, али када је ефикасност у питању дилеме нема - у Бундеслиги пада највише голова. Па ако тај сегмент узмемо као најважнији у комплетној оцени атрактивности, онда тезе заговорника да се у Бундеслиги игра најузбудљивији фудбал и те како добијају на значају. 

Математика каже овако: у првом делу немачког шампионата одигране су 153 утакмице, постигнуто 465 погодака, илити 3,04 по утакмици. Бундес је уједно једина лига која је у првом делу сезоне пребацили три гола у просеку по мечу. И док прво место за Немце и не представља неко посебно изненађење, лош пласман шпанске Примере то свакако јесте. Поготово за заговорнике идеје да се у Ла Лиги игра најбољи фудбал у Европи...   

1. Немачка, Бундеслига (3,04 по утакмици)
2. Енглеска, Премијер лига (2,85)
3. Иалијанска, Серија А (2,62)
4. Француска, Лига 1 (2,59)
5. Шпанска, Ла Лига (2,52)

Рецимо, Шпанци су одиграли чак 27 утакмица више од Немаца, а постигли мање од 465 голова у првих 19 кола. Због већег броја клубова, наравно. У просеку, Ла Лига је последња у ТОП лига Европе са просеком од 2,52 гола по утакмици. Испред су и Французи и Италијани, што је било готово незамисливо претходних сезона. 

Бундеслига имала је најмање мечева без погодака - свега осам. Следи Премијер лига са 14, Ла Лига са 15, док су Серија А и Лига 1 по 17 пута морале да истрпе "нуле".  

Ако некога занима, српска Суперлига далеко је од ефикасности свих наведених шампионата. У Србији је кроз 21 коло, што је много више од половине овог првог дела првенства, постигнуто 378 голова, односно 2,25 по утакмици. Занимљиво да су чак и наши друголигаши успешни са 2,32 поготка по сусрету.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар