Bundes, Premijer, Serija A, Liga 1, pa tek onda La Liga!

Zvuči neverovatno, ali tako kaže matematika o efikasnosti najjačih šampionata Evrope. . .

Fudbal 20.01.2019 | 21:35
Bundes, Premijer, Serija A, Liga 1, pa tek onda La Liga!
Već godinama je lider u gledanosti. Daleko najveći broj navijača privlači na stadione. A protekle polusezone i apsolutni lider u broju postignutih pogodaka. Tako je, radi se o Bundesligi. 

Oko toga da li je nemački fudbal najatraktivniji u Evropi sigurno može da se polemiše, mnogo je onih koji se neće složiti s tom ocenom, ali kada je efikasnost u pitanju dileme nema - u Bundesligi pada najviše golova. Pa ako taj segment uzmemo kao najvažniji u kompletnoj oceni atraktivnosti, onda teze zagovornika da se u Bundesligi igra najuzbudljiviji fudbal i te kako dobijaju na značaju. 

Matematika kaže ovako: u prvom delu nemačkog šampionata odigrane su 153 utakmice, postignuto 465 pogodaka, iliti 3,04 po utakmici. Bundes je ujedno jedina liga koja je u prvom delu sezone prebacili tri gola u proseku po meču. I dok prvo mesto za Nemce i ne predstavlja neko posebno iznenađenje, loš plasman španske Primere to svakako jeste. Pogotovo za zagovornike ideje da se u La Ligi igra najbolji fudbal u Evropi...   

1. Nemačka, Bundesliga (3,04 po utakmici)
2. Engleska, Premijer liga (2,85)
3. Ialijanska, Serija A (2,62)
4. Francuska, Liga 1 (2,59)
5. Španska, La Liga (2,52)

Recimo, Španci su odigrali čak 27 utakmica više od Nemaca, a postigli manje od 465 golova u prvih 19 kola. Zbog većeg broja klubova, naravno. U proseku, La Liga je poslednja u TOP liga Evrope sa prosekom od 2,52 gola po utakmici. Ispred su i Francuzi i Italijani, što je bilo gotovo nezamislivo prethodnih sezona. 

Bundesliga imala je najmanje mečeva bez pogodaka - svega osam. Sledi Premijer liga sa 14, La Liga sa 15, dok su Serija A i Liga 1 po 17 puta morale da istrpe "nule".  

Ako nekoga zanima, srpska Superliga daleko je od efikasnosti svih navedenih šampionata. U Srbiji je kroz 21 kolo, što je mnogo više od polovine ovog prvog dela prvenstva, postignuto 378 golova, odnosno 2,25 po utakmici. Zanimljivo da su čak i naši drugoligaši uspešni sa 2,32 pogotka po susretu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar