СП данас: Дерби до дербија, враћа се Никола Карабатић!

Битка за полуфинале креће данас. Последње коло прве рунде доноси дуеле кандидата за титулу. Велико појачање за браниоце круне Французе.  Данас на СП: Напријед Србија, напријед Кореја! На Свјетском рукометном првенству данас је посљедњи дан групне фазе, након којег ће бити познато којих 12 селекција ће наставити борбу за медаље. Србији само теоретска шанса за пролаз.

Остали спортови 17.01.2019 | 14:15
СП данас: Дерби до дербија, враћа се Никола Карабатић!
Коло расплета у првој рунди. Осим меча у уторак између Немачке и Француске нисмо гледали дуеле претендената за титулу, али данас прегршт дербија у последњем колу прве фазе на Светском првенству у Немачкој и Данској.

Француска је прошле недеље у Берлин стигла без најбољег Николе Карабатића, играча који је обележио једну рукометну епоху у последње скоро две деценије. Али сјајна вест за браниоце круне. Опоравак после операције стопала је био бржи од очекиваног, па ће фантастични бек данас против Русије опет на терен. Биће помоћ подмлађеној селекцији у нападу на трећу узастопну титулу.

Дошао је пре неколико дана рођени Нишлија да буде уз саиграче. Селектор Дидије Динар је тактизирао, није хтео одмах у ватру да убаци Карабатића. Очекивало се да ће у другој рунди да извади кеца из рукава, али повратак се убрзао. Капитен Галских петлова, вођа одбране Седрик Сораиндо се повредио на мечу са Немачком. Пивотмен Барселоне је покидао мишић и за њега је шампионат готов. Али ту је сада велики ас, вођа на терену.

Дуел са Русијом можда неће имати никакав такмичарски значај. Уколико Бразил победи Кореју, Русија је испала, а самим тим јасно је да ће у новоформирану групу Французи да пренесу три бода, колико ће имати и Немачка. Зборнаја команда је разочарање. Очекивало се од селекције коју предводи селектор Едуард Кокшаров да макар победи Бразил, али ако се не догоди чудо опет у завшници нећемо да гледамо Русију.

У Минхену се игра велики дерби између Шпаније и Хрватске. Победник овог сусрета имаће велике шансе да се пласира у полуфинале јер ће пренети максимална четири бода у наредној фази, а противници у новоформираној групи биће Француска и највероватније Немачка и Бразил. “Коцкасти” се у Баварској осећају као код куће. Изабранике Лине Червара бодри велики број навијача.

“Чека нас првак Европе. Шпанци су фаворити, морамо да дамо више од 100 одсто, све испод тога неће бити довољно. Али ми имамо публику овде, дали би све за нашу репрезентацију, такву емоцију нисам дуго видео. Одбрану морамо играти страшно добро и у нападу морамо бити јако пажљиви. Ривал је у стању брзо да промени резултат. Шпанија има добру транзицију”, рекао је Червар, преноси Индекс.

Проблем за Хрватску је повреда задње ложе средњег бека пољског Кјелцеа Луке Циндрића. Није играо против Јапана и Македоније, док је провео 15 минута у среду против Бахреина и требало би у наставку да буде ослонац селекције.

Шпанија је прегазила Македонију у среду после мучења са Јапанцима и јасно је да Фурија тек хвата залет за одлучујуће сусрете. Очекује се меч на једну лопту, Шпанија има улогу благог фаворита. Два и по сата раније Исланд и Македонија играју меч за пролазак у Топ 12. Кирил Лазаров и компанија не блиста у Минхену. Убедљиви порази од Хрватске и Шпаније су показатељ да шпански стручњак Раул Гонзалес није успео да нађе праву формулу. Рибари су солидни, пружили су јак отпор Хрватима на старту, а онда глатко поражени од Шпаније. Не би било изненађење да наши јужни суседи славе иако кладионице фаворизују Исланђане које предводи ас Барселоне Арон Палмарсон. Против Шпаније у среду, Македонија је доживела дебакл од 11 голова разлике, али је селектор Гонзалес у последњих 10 минута повукао најбоље, чувајући их за деул са Исландом.

У Хенингу битка за Скандинавију. Домаћин Данска дочекује Норвешку. Прштаће на терену у дуелу олимпијског шампиона из Рија и светског вицешампиона из Француске 2017. године. Биће то обрачун клупских другова из Пари Сен Жермена, двојице фантастичних шутера, најплаћенијег рукометаша данашњице Микела Хансена и Сандера Сагосена, званично најбољег играча света за 2018. годину. Данска је примила најмање голова на шампионату, само 77 и има улогу фаворита.

У Копенхагену ће Шведска и Мађарска одлучјити о лидеру Групе Д. Скандинацви имају све четири победе, док су наши северни суседи два пута одиграли нерешено, против Аргентине и Катара Швеђани су у форми, практично се осећају као код куће, па не би требало да имају проблема с Мађарима.

Подсетимо, пласман у Топ 12 фазу избориће по три најбоље репрезентације из све четири групе. У наредној рунди образоваће се две групе по шест селекција. Укрштају се Групе А и Б, односно Ц и Д. У новоформране групе преносе се бодови из дуела са две репрезентације са којима је обезбеђен наставак такмичења. Репрезенације од четвртог до шестог места играће утешни Президент куп.

Након синоћ одиграних мечева у групама Б и Д, познато је осам од 12 учесника друге фазе такмичења на 26. Свјетском првенству за рукометаше.

Њемачкој, Француској, Норвешкој и Данској у сриједу су се придружили Хрватска, Шпанија, Шведска и Мађарска, тако да је остало да сазнамо ко ће попунити преостала четири упражњена мјеста.

ШТА "ИГРА" СРБИЈИ: НАВИЈАМО И ЗА КОРЕЈУ!

Свакако нама најбитнији мечеви биће одиграни у групи А, у којој ће, какву-такву шансу за пролазак даље, тражити репрезентација Србије.

"Орлови" су поприлично "забрљали" у претходним сусретима, тако да ће тим Ненада Перуничића имати веома тежак задатак да се пласира међу 12 најбољих селекција.

Што је још горе, репрезентативци Србије не зависе само од своје игре, него да би заузели једно од прва три мјеста, мораће да се поклопе резултати и на преостала два меча.

Србија ће у посљедњем сусрету прелиминарне рунде СП одмјерити снаге са једним од домаћина, Њемачком.

Ипак, и прије него што почне двобој у Берлину (18 часова, пренос на Арени Спорт 1), "орлови" ће знати на чему су, с обзиром да први данашњи меч од 15.30 играју Бразил и Кореја.

Уколико Бразилци славе, што је поприлично извјесно јер "уједињени" Корејанци до сада нису показали скоро ништа, те су уз Јапан, Бахреин и Саудијску Арабију једини су који нису освојили нити бод на СП, надањима селекције Србије доћи ће крај, јер ће у том тренутку Јужноамериканци имати, за Србе недостижних, шест бодова.

У том случају, Срби би наступ на турниру наставили у резултатски небитном "Президент купу", гдје би са петопласираним селекцијама из осталих група разигравали за пласман од 17. до 20. мјеста.

Ипак, ако се деси рукометно чудо и Кореја слави, Србија ће морати да побиједи Њемачку, која је уз Француску већ извадила визу за други круг, али и да чека исход дуела Русије и Француске.

Русија у том мечу не смије да слави, а уколико одигра неријешено, "орлови" би раније морали да савладају домаћина убједљиво, 16 разлике да би се нашли у "главној рунди"!

Сложићете се, мало вјероватан исход завршнице у групи А...

КО ЋЕ СЕ ПРИДРУЖИТИ "КОЦКАСТИМ" И "ФУРИЈИ": ИСЛАНД ИЛИ МАКЕДОНИЈА?

И у групи Б остала је још само једна недоумица око проласка у други круг - Исланд или Македонија (18 часова, Арена Спорт 2).

Само једна од ове двије наћи ће се међу 12 најбољих, а бившој југословенској републици потребан је тријумф, с обзиром да "острвљани" имају много бољу гол-разлику.

Хрвати и Шпанци у међусобном дуелу (20.30, Арена Спорт 1) одлучиваће ко ће на крају бити први у групи, а Хрватској одговара и реми, с обзиром да има бољу гол разлику.

У првом мечу групе Бахреин и Јапан покушаће доћи до првих бодова и тако коначно обрисати "нулу" на свом конту.

"ТРИЛЕМА": ТУНИС, АУСТРИЈА ИЛИ ЧИЛЕ?

И у групи Ц, двије првопласиране селекције (Норвешка и Данска) избориле су пласман даље, а у међусобном дуелу одлучиће ко ће с првог мјеста у другу фазу (20.15, Арена Спорт 4).

Занимљиво је да су Скандинавци бодовно изједначени, а имају и идентичну гол-разлику (+60), па би у случају ремија одлучивао број постигнутих голова, а Норвежани су ту у предности.

Много битнија су преостала два сусрета, који ће ријешити дилему око посљедњег путника из ове групе.

Афричком шампиону је довољан реми са Аустријом за треће мјесто и пролаз, а уколико Аустрија побиједи Тунис, а Чиле Саудијску Арабију, што је очекивано, Тунис, Чиле и Аустрија имаће исти број бодова и одлучиваће међусобни скор.

Сви ће имати по два бода, тако да одлучује гол-разлика. Тунис тренутно има +6, Чиле +2 (али игра са најслабијом репрезентацијом у групи), док је Аустрија на -8.

ЧЕТИРИ СЕЛЕКЦИЈЕ ВРЕБАЈУ: ЕГИПАТ НАЈБЛИЖИ...

Ни у посљедњој групи уочи посљедњег кола није одлучено које три селекције ће у другу фазу.

Шведска и Мађарска су сигурне, а и оне ће у дербију одлучити ко ће на крају бити првопласирани. Скандинавци су тренутно два бода испред вечерашњег ривала.

Преостале четири репрезентације бориће се за посљедње мјесто које гарантује наставак борбе за медаље.

Комбинација је много, а најближи проласку је тренутно трећепласирани Египат, којем треба побједа против Анголе да не би морао да размишља о осталим мечевима.

Кикс "фараона", који од 15.30 играју први меч ове групе, вребаће Катар и Аргентина, који играју од 18 часова.

ЗАВРШНИЦА: БИТКЕ ЗА МЕДАЉЕ/ПЛАСМАН

Подсјетимо, по три првопласиране репрезентације, укупно 12 селекција, избориће пласман у другу фазу, гдје ће бити подијељене у двије нове групе. Мечеви у "главној рунди" биће играни 19, 21. и 23. јануара у Келну и Хернингу.

По двије најбоље репрезентације из ових група у Хамбургу ће играти полуфинале СП (25. јануара), док су два дана касније у данском Хернингу заказани мечеви за прво и треће мјесто.

Преостале селекције разиграваће за пласман у Президент купу.

У ЊЕМАЧКОЈ - ПУНО! У ДАНСКОЈ - ОНАКО...

У досадашњем току шампионата, највише људи окупљало се у "Мерцедес-Бенз" арени у Берлину, гдје је дворана била испуњена и када су играли Нијемци, али и када су на терену биле селекције уједињене Кореје, Бразила, Србије, Русије... Само је једном, у уторак у 15.30, било мање од 10.000 људи!

Меч Русија - Бразил у току радног времена пратило је 9.011 гледалаца, док је домаћу селекцију у свакој утакмици до сада гледало "свих" 13.500.

На утакмицама репрезетације Србије окупљало се више од 12.000 људи.

Минхен је, такође, показао завидно интересовање с обзиром на то да је Њемачка "припала" Берлину. У "Олимпијској хали" окупљало се од у просјеку између седам и девет хиљада навијача, а хрватска дијаспора чинила је да "коцкасте" гледа уживо око 12.000 људи.

То већ није био случај у""Боксену" у Хернингу, гдје је Данце гледало 12.500 навијача у просјеку, а остале мечеве око 6.500 гледалаца. Норвежани и Швеђани учинили су да "Ројал" арена не "зврји" празна у вечерњим терминима, јер се на њиховим утакмицама окупљало око 7.000 људи, док је остале сусрете гледало тек нешто више од хиљаду.

КОМЕ ШТА ТРЕБА - РАСПЛЕТ У СВЕ ЧЕТИРИ ГРУПЕ

ГРУПА А – Само је Француска сигурна за Топ 12, а веома близу пласмана су Немачка и Бразил. Русија може да иде даље само ако Бразил не победи аутсајдера Кореју, а Зборнаја команда изненади шампиона света Француску. Минималне шансе има Србије, а потребно је да се поклопе три резултата – Кореја да победи Бразил, Француска Русију, а Орлови да напреве чудо и победе Немачку. Ако не буде изненађење Немачка и Француска ће у новоформирану групу да пренесу по три бода, док Бразил остаје на нули.

ГРУПА Б – Шпанија и Хрватска иду у наредну рунду, са сигурна два бода, а у међусобном двобоју боре се за препостала два. Исланд и Македонија бију битку за треће место. Победник иде у Топ 12, али без бодова. Исланђанима због боље гол-разлике одговара и нерешен исход.

ГРУПА Ц – Данска и Норвешка иду даље са два бода, а међусобни дуел у петом колу доноси још два победнику, односо по један ако буде реми. За треће место – драма. У конкуренцији су три репрезентације – Тунис, Аустрија и Чиле. Ако Аустрија победи Тунис, а Чиле Саудијску Арабију све три селеције имаће по четири бода, па одлучује троугао. Тренутно, Тунис има +6 (победа над Чилеом 36:30), Аустрија – 8 (пораз од Чилеа 32:24), а Чиле +2. Тунис не сме да буду поражен од Аустрија са више од четири гола разлике ако жели у Топ 12. Аустријанцима треба победа од 11 голова разлике или да Чиле не победи Саудијску Арабију.

ГРУПА Д – Шведска и Мађарска су у Топ 12. Скандинавци су обезбедили два, а Мађари један бод у другој рунди. За треће место су у конкуренцији све четири преостале репрезентације – Египат, Аргентина, Катар и Ангола. У најбољој позицији су Египћани који би са тријумфом против Анголе сигурно обезбедили треће место и Топ 12.

ДАНАШЊИ ПРОГРАМ:

Група А, Берлин

Бразил - Кореја 15.30
Њемачка - Србија 18.00
Француска - Русија 20.30

ТАБЕЛА: Француска* 3-1-0 (+24), Њемачка* 2-2-0 (+24), Русија 1-2-1 (+5), Бразил 2-0-2 (-11), Србија 1-1-2 (-11), Кореја 0-0-4 (-31).

Група Б, Минхен

Бахреин - Јапан 15.30
Македонија - Исланд 18.00
Шпанија - Хрватска 20.30

ТАБЕЛА: Хрватска* 4-0-0 (+33), Шпанија* 4-0-0 (+32), Исланд 2-0-2 (+11), Македонија 2-0-2 (-6), Јапан 0-0-4 (-25), Бахреин 0-0-4 (-45).

Група Ц, Копенхаген/Хернинг

Чиле - Саудијска Арабија 15.00
Аустрија - Тунис 17.30
Данска - Норвешка 20.15

ТАБЕЛА: Норвешка* 4-0-0 (+60), Данска* 4-0-0 (+60), Тунис 2-0-2 (-14), Аустрија 1-0-3 (-22), Чиле 1-0-3 (-42), Саудијска Арабија 0-0-4 (-42).

Група Д, Копенхаген

Египат - Ангола 15.30
Катар - Аргентина 18.00
Шведска - Мађарска 20.30

ТАБЕЛА: Шведска* 4-0-0 (+37), Мађарска* 2-2-0 (+16), Египат 1-1-2 (-6), Аргентина 1-1-2 (-10), Катар 1-0-3 (-3), Ангола 1-0-3 (-34).

НАПОМЕНА: Звјездицом (*) су означене селекције које су већ избориле пласман у други круг такмичења.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар