Сукоб: Израел ће напасти Иран?

Израел ће можда морати да нападне Иран како би зауставио иранско војно утврђивање у Сирији, закључак је извјештаја израелског Института за националну безбједност (ИНСС) у Тел Авиву који је данас представљен у предсједничкој резиденцији у Јерусалиму.

Свијет 16.01.2019 | 22:10
Сукоб: Израел ће напасти Иран?
То је уједно сценарио у најгорем случају, преносе израелски медији.

Институт повезан са Телавивским универзитетом разматрао је читав низ сценарија у извјештају по коме је најозбиљнија пријетња с којом се суочава Израел у овој години рат на сјеверу, у који би били умјешани Иран, Хезболах и Сирија.

"Већина фронтова с којима је Израел суочен су врло осјетљиви: Сирија, Либан и појас Газе. На сва три постоји потенцијал за ескалацију широког сукоба и општег рата и то у исто вријеме", наводи се у извештају у коме су листа пријетњи Израелу и препоруке како да се одговори Ирану, либанском Хезболаху и палестинском Хамасу.

Сукоб на сјеверу по свој прилици прелио би се и на југ и Израел би се нашао у ситуацији да се бори и против Хамаса. На листи је и ирански нуклеарни програм.

Ситуација у појасу Газе је процијењана као најмања претња Израелу, али се наводи да је хитније позабавити се њом јер би могла да ескалира у непосредној будућности.

У документу се помиње и измјена политике САД према иранском нуклеарном програму и одлука предсједника те земље Доналда Трампа да заузме оштрији став од свог претходника Барака Обаме, али се додаје да Вашингтон није спреман да уђе у војни сукоб с Техераном.

Помиње се такође недавна Трампова одлука да повуче војску из Сирије како би се истакло да ће Израел можда морати да крене сам и нападне Иран.

Што се тиче Хамаса, Институт процијењује да Израел мора да припреми оперативни план како би задао смртни ударац тој исламској екстремистичкој организацији, а без намјере да поново окупира појас Газе.

Такође се оцијењује да у три рата на тој палестинској територији у посљедњој деценији војном крилу Хамаса није задат озбиљан ударац и да су изгледи за још један војни сукоб на југу с Хамасом "изузетно високи".

За шири израелско-палестински сукоб је наведено да је то "био и остаје фундаментални проблем Израела у односима са његовим сусједима у региону и с међународном заједницом".

Констатује се да је иницијатива Трампове владе за такозвани "споразум вијека", израелско-палестински мировни план, одложена и да ће јаз између САД и Палестинаца отежавати обнову процеса.

Ипак, "САД и прагматични сунитски арапски свијет ће очекивати потез Израела да се обнови поверење у израелске добре намјере", наводи се у извјештају.

(Бета)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реган

16.01.2019 21:23

Тако се праве планови како сацувати народ,а ови наси сељобери само гледају како да нас истријебе ,и да сто висе покраду и оду у Wиен-у.Несретлук!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.01.2019 22:33

А сто то треба нападати друге да отети земљу дрзис под окупацијом и терором. Надаље Иран је савезник Русије

Name

Лили

17.01.2019 05:53

иди спавај