Sukob: Izrael će napasti Iran?

Izrael će možda morati da napadne Iran kako bi zaustavio iransko vojno utvrđivanje u Siriji, zaključak je izvještaja izraelskog Instituta za nacionalnu bezbjednost (INSS) u Tel Avivu koji je danas predstavljen u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalimu.

Svijet 16.01.2019 | 22:10
Sukob: Izrael će napasti Iran?
To je ujedno scenario u najgorem slučaju, prenose izraelski mediji.

Institut povezan sa Telavivskim univerzitetom razmatrao je čitav niz scenarija u izvještaju po kome je najozbiljnija prijetnja s kojom se suočava Izrael u ovoj godini rat na sjeveru, u koji bi bili umješani Iran, Hezbolah i Sirija.

"Većina frontova s kojima je Izrael suočen su vrlo osjetljivi: Sirija, Liban i pojas Gaze. Na sva tri postoji potencijal za eskalaciju širokog sukoba i opšteg rata i to u isto vrijeme", navodi se u izveštaju u kome su lista prijetnji Izraelu i preporuke kako da se odgovori Iranu, libanskom Hezbolahu i palestinskom Hamasu.

Sukob na sjeveru po svoj prilici prelio bi se i na jug i Izrael bi se našao u situaciji da se bori i protiv Hamasa. Na listi je i iranski nuklearni program.

Situacija u pojasu Gaze je procijenjana kao najmanja pretnja Izraelu, ali se navodi da je hitnije pozabaviti se njom jer bi mogla da eskalira u neposrednoj budućnosti.

U dokumentu se pominje i izmjena politike SAD prema iranskom nuklearnom programu i odluka predsjednika te zemlje Donalda Trampa da zauzme oštriji stav od svog prethodnika Baraka Obame, ali se dodaje da Vašington nije spreman da uđe u vojni sukob s Teheranom.

Pominje se takođe nedavna Trampova odluka da povuče vojsku iz Sirije kako bi se istaklo da će Izrael možda morati da krene sam i napadne Iran.

Što se tiče Hamasa, Institut procijenjuje da Izrael mora da pripremi operativni plan kako bi zadao smrtni udarac toj islamskoj ekstremističkoj organizaciji, a bez namjere da ponovo okupira pojas Gaze.

Takođe se ocijenjuje da u tri rata na toj palestinskoj teritoriji u posljednjoj deceniji vojnom krilu Hamasa nije zadat ozbiljan udarac i da su izgledi za još jedan vojni sukob na jugu s Hamasom "izuzetno visoki".

Za širi izraelsko-palestinski sukob je navedeno da je to "bio i ostaje fundamentalni problem Izraela u odnosima sa njegovim susjedima u regionu i s međunarodnom zajednicom".

Konstatuje se da je inicijativa Trampove vlade za takozvani "sporazum vijeka", izraelsko-palestinski mirovni plan, odložena i da će jaz između SAD i Palestinaca otežavati obnovu procesa.

Ipak, "SAD i pragmatični sunitski arapski svijet će očekivati potez Izraela da se obnovi poverenje u izraelske dobre namjere", navodi se u izvještaju.

(Beta)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Regan

16.01.2019 21:23

Tako se prave planovi kako sacuvati narod,a ovi nasi seljoberi samo gledaju kako da nas istrijebe ,i da sto vise pokradu i odu u Wien-u.Nesretluk!

ODGOVORITE
Name

Re

16.01.2019 22:33

A sto to treba napadati druge da oteti zemlju drzis pod okupacijom i terorom. Nadalje Iran je saveznik Rusije

Name

Lili

17.01.2019 05:53

idi spavaj