АО, Дан ИВ: Ђоковић - Цонга у савршеном термину!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић наступиће у другом колу Аустралијан опена у четвртак ујутру.  Ноле за добро јутро.  Четвртог дана такмичења на Аустралијан Опену, у четвртак, на теренима Мелбурн Парка ће бити три српска представника.  Први против 177. на свету, али је ипак дерби! Новак Ђоковић и Жо-Вилфред Цонга бориће се за треће коло Аустралијан Опена, укупно 23. пут у каријери, трећи пут у Мелбурну, у првом мечу после 2016. године.   ♯11 yеарс цхалленге. . . ! Све је почело још те 2008 када је Ђоковић освојио Аустралијан опен, свој први од досадашњих 14 гренд слемова, а у финалу је савладао свог наредног противника у Мелбурну, Жоа Вилфреда Цонгу.

Тенис 16.01.2019 | 21:50
АО, Дан ИВ: Ђоковић - Цонга у савршеном термину!
Ђоковић ће играти против добро познатог ривала Жо-Вилфреда Цонге, а меч на Род Лејвер Арени неће почети пре 10.30 по нашем времену.

Дуел Ђоковића и Цонге, кога је српски ас добио у финалу у Мелбурну 2008. години, други је у ноћном аустралијском термину, после меча Серена Вилијамс (САД) – Јуџини Бушар (Канада).

У ноћи између среде и четвртак на терене у Мелбурну излазе још двоје српских преставника, Александра Крунић и Филип Крајиновић у истој рунди такмичења. 

Крунићева игра 1 сат иза поноћи против Кинескиње Кијанг Ванг на терену број осам, а меч Крајиновића и Руса Јевгенија Донскоја као трећи у програму на терену број 20 неће почети пре 4 сата. 

Од осталих мечева четврог дана АО, вреди истаћи дуеле Карловић – Нишикори (1х), Вавринка – Раонић (2.30), Зверев – Шарди (9) у мушкој конкуренцији, те Халеп – Кенин (4), Жанг – Плишкова (4), Корне – Венус В (4.30) и Конта – Мугуруса (10.30) у женској. 

Аустралијан опен игра се за наградни фонд од 29.687.000 долара.

Први против 177. на свету, али је ипак дерби! Новак Ђоковић и Жо-Вилфред Цонга бориће се за треће коло Аустралијан Опена, укупно 23. пут у каријери, трећи пут у Мелбурну, у првом мечу после 2016. године.

Новак Ђоковић и Жо Вилфред Цонга нису већ дуго "укрстили рекете". Разлог су повреде због којих су обојица морали на дуже паузе у последње време, односно "под нож".

Новак је имао озбиљних проблема са лактом 2017, а Цонга годину дана касније са коленом, због чега је морао и на операцију.

Прилику да се поново састану после дужег времена добили су у другом колу Аустралијан Опена - Ђоковић после победе над Мичелом Кругером (6:3, 6:2, 6:2), а Цонга након што је савладао Мартина Клижана, такође у три сета - 6:4, 6:4, 7:6 (7:5).

Француз је у Мелбурн стигао користећи заштићени ренкинг будући да је седам месеци био ван терена, што га је одвело ван Топ 200 на АТП листи, најнижи пласман од 2007. године.

Најбољи пласман имао је у фебруару 2012. године, када је био пети играч света, а сада је тренутно на 177. позицији.

Дуел у Мелбурну ће бити укупно њихов 23. у каријери, а Ђоковић води 16:6 у победама.

Уједно то ће им бити први сусрет од УС Опена 2016. године, када је Цонга предао меч четвртфинала после два сета.

Они су играли и на Аустралијан Опену, и то два пута до сада.

Посебно се памти меч финала 2008. године, њихов први у каријери, када је Ђоковић славио резултатом 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 и подигао први гренд слем икада. Њиме је отворио колекцију трофеја, која за сада броји 14 пехара, од чега чак шест на Аустралијан Опену.

"Добро се сећам тог меча пре 11 година, а од тада нам се догодило много ствари. И он се, као и ја, борио са повредама и драго ми је што се вратио и опет игра добро", рекао је Ђоковић уочи новог дуела са Французом.

Цонга се реванширао Ђоковићу за тај пораз у финалу, две године касније, када га је савладао у четвртфиналу (7:6, 6:7, 1:6, 6:3, 6:1).

"Изгубио сам од њега 2010. и знам шта да очекујем. Припремићу се за тај меч као и за сваки други. Оптимистичан сам, али и пун поштовања за ривала и покушаћу да учиним све што будем могао како бих победио", поручио је први тенисер света.

Цонга је последњу, шесту победу, против Новака остварио 2014. године на мастерсу у Канади, а онда претрпео три пораза у низу.

Опорављен и осокољен после тријумфа на старту првог гренд слема сезоне, Француз дочекује тежак испит.

"Није ми лако, јер морам да тестирам и свој ум. Морате да будете сигурни да ли и даље желите да играте и да уложите велики напор да се вратити на најбољи ниво. Сада се осећам као да је 2007. Или 2008. година. Људи мало очекују од мене, али то је и добро. Радим, сконцентрисан сам и трудим се да напредујем како бих опет на терену изводио најбоље ствари".

Каже да са му са Ђоковићем никада није било лако, чак ни у време када је играо најбоље у каријери.

"Играо сам до сада много тешких мечева против Новака у каријери. Нема сумње да је он фаворит на предстојећем дуелу, јер је рекордер Аустралијан Опена са шест титула. Ово је његов турнир... Биће то велика борба и надам се да ћу бити спреман", поручио је Цонга.

Финале из 2008. не памти само по поразу.

"Био је то сјајан меч. Сећам се да је публика гласно навијала, било је много Срба, Француза, и наравно Аустралијанаца. Наравно, за мене је било велико разочарање што сам изгубио, али је то заиста било добро финале, тако да имам добре успомене", рекао је Цонга, који никада после тога није играо за титулу на гренд слему.

Нови, 23. дуел Ђоковића и Цонге заказан је за четвртак на Род Лејвер Арени у Мелбурну, и то не пре 10.30 часова по средњеевропском времену.

Велику дозу историје спорта доноси нам четврти дан Аустралијан опена који почиње вечерас од 01.00, јер у послдењем мечу на централном терену комплекса Мелбурн парк, Род Лејвер арени рекете укрштају Новак Ђоковић и Жо Вилфред Цонга. Та историјска "тежина" даје посебну драж одмеравању два стара познаника који су до сада одиграли један против другог чак 22 сусрета (16 победа Нолета).

Тај први и најважнији, који се догодио пре 11 година је обележио и њихове каријере у наставку, а самим тим и сам бели спорт. Јер један од њих је на путу да постане најбољи свих времена, а други покушава да се након повреде врати на "пристојан" ниво.

"Смешно је... Чак 11 година након нашег првог гренд слем финала, чини се да нам се у међувремену много тога догодило. И он је, као и ја у претходном периоду имао здравствених проблема и баш је лепо видети га како поново игра. Добро знам шта да очекујем од Жоа пошто смо много пута до сада укрстили рекете. Доживљавао сам поразе од њега, једну чак овде на Род Лејвер арени 2010. Искрено, прићи ћу овом сусрету као и било ком другом, али са поштовањем и урадићу све што је потребно за победу",присетио се први рекет света.

Ако којим случајем потраје претходни меч Новак и Жо Вилфред би могли да изађу после 22 часа по локалном времену на терен (10 по средњоевропском), што значи да би се њихов сусрет вероватно завршио након поноћи. Наравно, да би се то догодило Француз ће морати да одигра из све снаге и да се нада да ће га кренути, а да Ноле подбаци, јер другачије нема шансе против Београђанина. И ако је некада могао да се мери са Ђоковићем, сада је ипак "друга лига". Његова предност је то што нема шта да изгуби, док би за нашег аса била катастрофа да стане на тек другој од седам станица које га чекају на путу до титуле. По нама, чист кец и то минус гемови. Евентуално један тај-брејк уколико Цонгу крене сервис, као што га је имао у првој рунди против Словака Мартина Клижана (23 аса).

Осим овог сусрета, којег навијачи код нас и широм света највише очекују, треба скренути пажњу на још њих неколико са мушке стране жреба који завређују пре свега кладилачку пажњу. Пре свих ту је дуел Стена Вавринке и Милоша Раонића где би требало очекивати победу канадског Подгоричанина. Истина је да Швајцарац води са 4-2 у међусобним окршајима, али он је још далеко од врхунске такмичарске форме након дуге паузе због двоструке операције колена. Треба рачунати да ће ипак пружити велики отвор, те идемо на 4+ сетове, гемове такође у плус, може и тај-брејк. Све фине прилике да се још "финије" заради.

Биће веома занимљиво гледати обрачун Ива Карловића и Кеија Нишикорија пошто их дели "висинска разлика" од чак 32 цм, пошто је Хрват висок 211 цм, а Јапанац 178 цм. Али и поред генетске предности Загрепчанина, верујемо у Нишикорија који води са 3-2 у међусобним огледима. Али, неће му бити лако јер против Дива са Шалата, који закива из сервиса као да му је 22, а не скоро 40, никада и није. И овде плус гемови, тај-брејк са практично 90 посто сигурности је оно у шта ваља уложити на тикету.

За крај, поред Новака једини преостали српски тенисер у главном жребу мушког дела Аустралијан опена, Филип Крајиновић покушаће да освети колегу из Дејвис куп репрезентације, Ласла Ђереа и победи његовог "џелата" Јевгенија Донскоја. Ас из Сомбора делује одлично и лако би могао до четврте победе у исто толико сусрета са Русом. И то без изгубљеног сета.

ФОТО: Реутерс

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар