AO, Dan IV: Đoković - Conga u savršenom terminu!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nastupiće u drugom kolu Australijan opena u četvrtak ujutru.  Nole za dobro jutro.  Četvrtog dana takmičenja na Australijan Openu, u četvrtak, na terenima Melburn Parka će biti tri srpska predstavnika.  Prvi protiv 177. na svetu, ali je ipak derbi! Novak Đoković i Žo-Vilfred Conga boriće se za treće kolo Australijan Opena, ukupno 23. put u karijeri, treći put u Melburnu, u prvom meču posle 2016. godine.   ♯11 years challenge. . . ! Sve je počelo još te 2008 kada je Đoković osvojio Australijan open, svoj prvi od dosadašnjih 14 grend slemova, a u finalu je savladao svog narednog protivnika u Melburnu, Žoa Vilfreda Congu.

Tenis 16.01.2019 | 21:50
AO, Dan IV: Đoković - Conga u savršenom terminu!
Đoković će igrati protiv dobro poznatog rivala Žo-Vilfreda Conge, a meč na Rod Lejver Areni neće početi pre 10.30 po našem vremenu.

Duel Đokovića i Conge, koga je srpski as dobio u finalu u Melburnu 2008. godini, drugi je u noćnom australijskom terminu, posle meča Serena Vilijams (SAD) – Judžini Bušar (Kanada).

U noći između srede i četvrtak na terene u Melburnu izlaze još dvoje srpskih prestavnika, Aleksandra Krunić i Filip Krajinović u istoj rundi takmičenja. 

Krunićeva igra 1 sat iza ponoći protiv Kineskinje Kijang Vang na terenu broj osam, a meč Krajinovića i Rusa Jevgenija Donskoja kao treći u programu na terenu broj 20 neće početi pre 4 sata. 

Od ostalih mečeva četvrog dana AO, vredi istaći duele Karlović – Nišikori (1h), Vavrinka – Raonić (2.30), Zverev – Šardi (9) u muškoj konkurenciji, te Halep – Kenin (4), Žang – Pliškova (4), Korne – Venus V (4.30) i Konta – Mugurusa (10.30) u ženskoj. 

Australijan open igra se za nagradni fond od 29.687.000 dolara.

Prvi protiv 177. na svetu, ali je ipak derbi! Novak Đoković i Žo-Vilfred Conga boriće se za treće kolo Australijan Opena, ukupno 23. put u karijeri, treći put u Melburnu, u prvom meču posle 2016. godine.

Novak Đoković i Žo Vilfred Conga nisu već dugo "ukrstili rekete". Razlog su povrede zbog kojih su obojica morali na duže pauze u poslednje vreme, odnosno "pod nož".

Novak je imao ozbiljnih problema sa laktom 2017, a Conga godinu dana kasnije sa kolenom, zbog čega je morao i na operaciju.

Priliku da se ponovo sastanu posle dužeg vremena dobili su u drugom kolu Australijan Opena - Đoković posle pobede nad Mičelom Krugerom (6:3, 6:2, 6:2), a Conga nakon što je savladao Martina Kližana, takođe u tri seta - 6:4, 6:4, 7:6 (7:5).

Francuz je u Melburn stigao koristeći zaštićeni renking budući da je sedam meseci bio van terena, što ga je odvelo van Top 200 na ATP listi, najniži plasman od 2007. godine.

Najbolji plasman imao je u februaru 2012. godine, kada je bio peti igrač sveta, a sada je trenutno na 177. poziciji.

Duel u Melburnu će biti ukupno njihov 23. u karijeri, a Đoković vodi 16:6 u pobedama.

Ujedno to će im biti prvi susret od US Opena 2016. godine, kada je Conga predao meč četvrtfinala posle dva seta.

Oni su igrali i na Australijan Openu, i to dva puta do sada.

Posebno se pamti meč finala 2008. godine, njihov prvi u karijeri, kada je Đoković slavio rezultatom 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 i podigao prvi grend slem ikada. Njime je otvorio kolekciju trofeja, koja za sada broji 14 pehara, od čega čak šest na Australijan Openu.

"Dobro se sećam tog meča pre 11 godina, a od tada nam se dogodilo mnogo stvari. I on se, kao i ja, borio sa povredama i drago mi je što se vratio i opet igra dobro", rekao je Đoković uoči novog duela sa Francuzom.

Conga se revanširao Đokoviću za taj poraz u finalu, dve godine kasnije, kada ga je savladao u četvrtfinalu (7:6, 6:7, 1:6, 6:3, 6:1).

"Izgubio sam od njega 2010. i znam šta da očekujem. Pripremiću se za taj meč kao i za svaki drugi. Optimističan sam, ali i pun poštovanja za rivala i pokušaću da učinim sve što budem mogao kako bih pobedio", poručio je prvi teniser sveta.

Conga je poslednju, šestu pobedu, protiv Novaka ostvario 2014. godine na mastersu u Kanadi, a onda pretrpeo tri poraza u nizu.

Oporavljen i osokoljen posle trijumfa na startu prvog grend slema sezone, Francuz dočekuje težak ispit.

"Nije mi lako, jer moram da testiram i svoj um. Morate da budete sigurni da li i dalje želite da igrate i da uložite veliki napor da se vratiti na najbolji nivo. Sada se osećam kao da je 2007. Ili 2008. godina. Ljudi malo očekuju od mene, ali to je i dobro. Radim, skoncentrisan sam i trudim se da napredujem kako bih opet na terenu izvodio najbolje stvari".

Kaže da sa mu sa Đokovićem nikada nije bilo lako, čak ni u vreme kada je igrao najbolje u karijeri.

"Igrao sam do sada mnogo teških mečeva protiv Novaka u karijeri. Nema sumnje da je on favorit na predstojećem duelu, jer je rekorder Australijan Opena sa šest titula. Ovo je njegov turnir... Biće to velika borba i nadam se da ću biti spreman", poručio je Conga.

Finale iz 2008. ne pamti samo po porazu.

"Bio je to sjajan meč. Sećam se da je publika glasno navijala, bilo je mnogo Srba, Francuza, i naravno Australijanaca. Naravno, za mene je bilo veliko razočaranje što sam izgubio, ali je to zaista bilo dobro finale, tako da imam dobre uspomene", rekao je Conga, koji nikada posle toga nije igrao za titulu na grend slemu.

Novi, 23. duel Đokovića i Conge zakazan je za četvrtak na Rod Lejver Areni u Melburnu, i to ne pre 10.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

Veliku dozu istorije sporta donosi nam četvrti dan Australijan opena koji počinje večeras od 01.00, jer u posldenjem meču na centralnom terenu kompleksa Melburn park, Rod Lejver areni rekete ukrštaju Novak Đoković i Žo Vilfred Conga. Ta istorijska "težina" daje posebnu draž odmeravanju dva stara poznanika koji su do sada odigrali jedan protiv drugog čak 22 susreta (16 pobeda Noleta).

Taj prvi i najvažniji, koji se dogodio pre 11 godina je obeležio i njihove karijere u nastavku, a samim tim i sam beli sport. Jer jedan od njih je na putu da postane najbolji svih vremena, a drugi pokušava da se nakon povrede vrati na "pristojan" nivo.

"Smešno je... Čak 11 godina nakon našeg prvog grend slem finala, čini se da nam se u međuvremenu mnogo toga dogodilo. I on je, kao i ja u prethodnom periodu imao zdravstvenih problema i baš je lepo videti ga kako ponovo igra. Dobro znam šta da očekujem od Žoa pošto smo mnogo puta do sada ukrstili rekete. Doživljavao sam poraze od njega, jednu čak ovde na Rod Lejver areni 2010. Iskreno, prići ću ovom susretu kao i bilo kom drugom, ali sa poštovanjem i uradiću sve što je potrebno za pobedu",prisetio se prvi reket sveta.

Ako kojim slučajem potraje prethodni meč Novak i Žo Vilfred bi mogli da izađu posle 22 časa po lokalnom vremenu na teren (10 po srednjoevropskom), što znači da bi se njihov susret verovatno završio nakon ponoći. Naravno, da bi se to dogodilo Francuz će morati da odigra iz sve snage i da se nada da će ga krenuti, a da Nole podbaci, jer drugačije nema šanse protiv Beograđanina. I ako je nekada mogao da se meri sa Đokovićem, sada je ipak "druga liga". Njegova prednost je to što nema šta da izgubi, dok bi za našeg asa bila katastrofa da stane na tek drugoj od sedam stanica koje ga čekaju na putu do titule. Po nama, čist kec i to minus gemovi. Eventualno jedan taj-brejk ukoliko Congu krene servis, kao što ga je imao u prvoj rundi protiv Slovaka Martina Kližana (23 asa).

Osim ovog susreta, kojeg navijači kod nas i širom sveta najviše očekuju, treba skrenuti pažnju na još njih nekoliko sa muške strane žreba koji zavređuju pre svega kladilačku pažnju. Pre svih tu je duel Stena Vavrinke i Miloša Raonića gde bi trebalo očekivati pobedu kanadskog Podgoričanina. Istina je da Švajcarac vodi sa 4-2 u međusobnim okršajima, ali on je još daleko od vrhunske takmičarske forme nakon duge pauze zbog dvostruke operacije kolena. Treba računati da će ipak pružiti veliki otvor, te idemo na 4+ setove, gemove takođe u plus, može i taj-brejk. Sve fine prilike da se još "finije" zaradi.

Biće veoma zanimljivo gledati obračun Iva Karlovića i Keija Nišikorija pošto ih deli "visinska razlika" od čak 32 cm, pošto je Hrvat visok 211 cm, a Japanac 178 cm. Ali i pored genetske prednosti Zagrepčanina, verujemo u Nišikorija koji vodi sa 3-2 u međusobnim ogledima. Ali, neće mu biti lako jer protiv Diva sa Šalata, koji zakiva iz servisa kao da mu je 22, a ne skoro 40, nikada i nije. I ovde plus gemovi, taj-brejk sa praktično 90 posto sigurnosti je ono u šta valja uložiti na tiketu.

Za kraj, pored Novaka jedini preostali srpski teniser u glavnom žrebu muškog dela Australijan opena, Filip Krajinović pokušaće da osveti kolegu iz Dejvis kup reprezentacije, Lasla Đerea i pobedi njegovog "dželata" Jevgenija Donskoja. As iz Sombora deluje odlično i lako bi mogao do četvrte pobede u isto toliko susreta sa Rusom. I to bez izgubljenog seta.

FOTO: Reuters

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar