Јокић на нивоу, Вориорси декласирали Денвер у дербију Запада!

Кошаркаши Голден Стејт Вориорса декласирали су Денвер Нагетсе у дербију Западне конференције у НБА лиги – 142:111.  Денвер разбијен: Знају они ко смо ми! Голден Стејт Вориорси дошли су у Колорадо, убацили 51 поен у првој четвртини, што није успело никоме у историји лиге, "газили" Нагетсе до плус 38 и потом поручили: "Знају они ко смо ми".

Кошарка 16.01.2019 | 16:30
Јокић на нивоу, Вориорси декласирали Денвер у дербију Запада!
"Ратници" су одиграли једну од најбољих утакмица од почетка сезоне и потпуно заслужено стигли до убедљивог тријумфа у сусрету две првопласиране екипе.

Гостујући тим је водио од првог до последњег минута, а када су Стефен Кари, Кевин Дурент и Клеј Томпсон овако расположени, не постоји екипа која може да их заустави.

Њих тројица су доминирали у првој четвртини у којој је тим Стива Кера погодио 10 тројки (рекорд франшизе) и убацио нестваран 51 поен. Већ на крају првих 12 минута било је +13 за актуелног шампиона који је од тог тренутка само подизао разлику.

На руку им је ишло то што су судије нашем Николи Јокићу досудиле два брза фаула, па је након трећег неко време морао да проведе на клупи. Разлика је у четвртој четвртини ишла и преко 30 поена, а тренер домаћих Мајк Мелоун је распоредио минутажу када је схватио да је утакмица изгубљена. 

Јокић је уз Џамала Марија био најзапежији појединац у редовима Денвера и за нешто више од 23 минута на паркету постигао 17 поена (6-12 из игре, 0-1 за три, 5-5 пенали), уз 4 скока, 8 асистенција и једну блокаду. 

Мари је додао 21 поена, док је најефикаснији био Малик Бизли, али је већину од своја 22 поена убацио када је резултатски све било решено.

Споменути тројац Голден Стејта био је неумољив и збирно постигао 89 поена – Кари и Томпсон су меч завршили са по 31 поеном, Стеф је погодио 8 тројки из 13 покушаја и имао 6 скокова и 4 асистенције, док је Клеј из игре шутирао 13-19, односно 5-8 за три поена. 

Кевин Дурент их је феноменално пратио са 27 поена (11-15 из игре, 5-7 за три), уз 4 ухваћене лопте и 6 успешних додавања. Он је играо одлично на самом почетку и током готово читавог првог полувремена шутирао без промашаја из игре. 

Овим тријумфом Вориорси су преузели прво место на Западу са 30 победа и 14 пораза, док је Денвер одмах испод са само једним тријумфом мање.

У дуго најављиваном дербију два водећа тима Запада - непријатан пораз Денвер Нагетса!

Голден Стејт Вориорси поставили су нови НБА рекорд са 51 поеном у првој четвртини, у другој имали 23, у трећој 31, а у четвртој и 38 разлике пред 19.896 знатижељних навијача у "Пепси центру".

На крају - 111:142 за шампиона, чије су три највеће звезде убациле збирно 89 поена.

"Не сећам се бољег првог полувремена, то је био ватромет", рекао је тренер гостију, Стив Кер.

Стефен Кари и Клеј Томпсон постигли су по 31, с тим да је први убацио осам тројки из 13, а други пет из осам покушаја, док је Кевин Дурент помогао повратак на прво место у конференцији са 27 поена и пет тројки из седам покушаја.

Међутим, шта рећи за Драјмонда Грина, у неку руку можда и најважнијег играча екипе, који је за 31 минут на паркету "произвео" 41 поен разлике у корист "ратника", притом убацио четири поена, покупио шест скокова, поделио 13 асистенција и зарадио најмање једно чисто искључење, које се наравно није догодило.

НЕМА ВИШЕ ЕМПАТИЈЕ, "ГАЗИЛИ ИХ" ДО 100:138



Између осталог, један од најчвршћих и кошаркашки најинтелигентнијих играча данашњице одиграо је неколико демотивишућих одбрана на Николи Јокићу, за чије је стандарде у последње време партија од 17 поена, четири скока и осам асистенција, ипак, само солидна.

Попут већине стартера у тиму Мајкла Малоуна, Јокић је имао изразито негативан плус/минус коефицијент од 21 поена.

"Знају они ко смо ми", кратко је после утакмице прокоментарисао Дурент, који је до ове сезоне са доста емпатије говорио о Јокићу лично и Денверу.

Међутим, када су Нагетси постали ривали Голден Стејту у борбама за прво место на Западу, "ратници" су наоштрили мачеве, подигли штитове и приредили једну од најубедљивијих пораза Денверу у Колораду.

"Дивна, дивна кошарка", прокоментарисао Кер, човек који је играјући са Мајклом Џорданом код Фила Џексона у Чикаго Булсима и потом радећи са Грегом Поповичем као играч и асистент у Сан Антонио Спарсима имао од кога и уз кога да научи оно што ће касније приредити светској кошарци.

А, приредио је екипу која је практично непобедива када игра по његовим стандардима: одговорно и покретљиво у одбрани и без много дриблинга у нападу, у ком немате право само на једну ствар - да не шутнете када сте отворени.

"Једноставно ми се допало како су наши момци делили лопту, финтирали шутеве, играли са смислом и разлогом, завршавали на једноставан начин, а били агресивни у исто време. Све што нам је увек био циљ је да пронађемо равнотежу између тих ствари. Када се то догоди...", рекао је 55-годишњак рођен у Бејруту који је освојио пет титула као играч и још три као тренер.

Петом узастопном победом, Голден Стејт прескочио је Денвер на првом месту конференције и прекинуо низ Нагетса од 12 победа код куће.

"Дошли су овде наоштрени, а ми нисмо били такви на почетку утакмице", рекао је Керов колега, Мајкл Малоун.

"Не мислим да се било ко у нашем тиму плаши Голден Стејт Вориорса или да их превише респектује. Подигли су се на виши ниво и оставили нас у прашини", додао је.

КАРИ: НИЈЕ НАС ЛАКО ПОБЕДИТИ

Вориорси су убацили 21 тројку на утакмици, шутирали са 60 одсто успешности из игре, поделили 38 асистенција и, притом, били бољи и агресивнији дефанзивни тим.

"Када погађамо, није нас лако победити", рекао је лидер тима и лице франшизе, Стеф Кари.

На отварању сезоне, Хуанчо Ернангомез поделио је рампу уз звук сирене и одбранио победу Денвера од 100:98. Овог пута није било ни наговештаја неизвесности. Нагетси су постигли 60 поена за полувреме, шутирали са 49 одсто из игре и, свеједно, губили 19 разлике.

Упитан да ли ће покушати да "избрише из меморије" ову утакмицу, Малоун је рекао.

"Не верујем у утакмице које 'нестају' из сећања, нарочито не када вас неко овако 'натовари'. Прихвати овај неуспех, преспавај, научи нешто из њега и настави даље. Ако то умеш, све негативно ће постати позитивно на крају дугог пута", одговорио је.



Он је дуго чекао повратак двојице стартера, Герија Хериса и Вила Бартона, од којих је добијао по 16 поена у просеку, 32 збирно, али је Херисов "камбек" око Нове године пошао по лошем па је изостао пети пут у низу. Бартон је јутрос забележио трећи наступ ове сезоне и са њима двојицом овај тим требало би (једног дана) да буде још јачи.

Али, шта тек рећи о Вориорсима, који очекују да им се ускоро придружи и Демаркус Казинс…

Денвер у ноћи између четвртка и петка дочекује Булсе, против којих има 11 узастопних победа код куће, док Вориорси чекају Њу Орлеанс Пеликансе већ вечерас.

Када је играо два пута у 24 часа, Голден Стејт је ове сезоне забележио скор 5-1 наредне вечери.

Вече великих бројева – Филаделфија 149, Атланта 142, Индијана 131! Протеклу ноћ у НБА лиги обележили су невероватни резултати са огромним бројем поена.

Победе су забележили Филаделфија, Атланта, Индијана, Милвоки и Л.А. Лејкерси.

Филаделфија 76ерси су декласирали Минесота Тимбервулвсе 149:107 убацивши већ у првом полувремену 83 поена.

Предводио их је Џоел Ембид са 31 поеном и 13 скокова, а добро га је пратио Бен Симонс са 20 поена, 11 скокова и 9 асистенција. 

Џими Батлер је у првом мечу против Вулвса откако је трејдован из Минесоте у Филаделфију постигао 19 поена уз сјајан шут из игре (8/10). 

Вулвсе је предводио Дерик Роуз са 15 поена, Карл-Етони Таунс је додао 13, 12 је постигао Ендру Вигинс, а по 11 су убацили Тиг, Шарић и Денг.

Атланта Хокси су изненадили Оклахома Сити Тандер 142:126 у сјајном обрачуну двојице плејмејкера. 

Руки Тре Јанг однео је победу над једним од најбољих плејева лиге Раселом Вестбруком. 

Јанг је носио Хоксе са 24 поена, 11 асистенција и 6 скокова (7 изгубљених), док је Вестбрул меч завршио са 31 поеном, 11 асистенција, 6 скокова и 5 украдених лопти. 

Јанга су сјајно пратили Колинс са 26 и Лен са 24 поена, 17 је додао Хертер, а 16 Бембри. 

Вестбрук је имао подршку Пола Џорџа са 24 поена, 8 скокова и 5 украдених лопти, те Шрудера и Грента са по 21 поеном.

Финикс Санси нашег Игора Кокошкова били су немоћни на гостовању код Индијана Пејсерса који су славили 131:97 упркос очајном наступу Виктора Оладипа (8п, 6ск, 5ас, 2/11 из игре). 

Пејсерсе су са по 20 поена предводили Бојан Богдановић и Тајрик Еванс, 18 је постигао Мајлс Тарнер, 15 Колисон, 14 Сабонис. 

Најефикаснији код Санса је био Ти Џеј Ворен са 18 поена, 16 је додао Кели Убре, док је Деандре Ејтон убацио 14 уз 8 скокова. 

Подбацио је Девин Букер који је погодио само 4 од 12 шутева из игре (0/4 тројке), па је меч завршио са 8 поена уз по 6 скокова и асистенција.

Милвоки Бакси су победили Мајами Хит 124:86 уз нови трипл-дабл Јаниса Адетокумба са 12 поена уз по 10 скокова и асистенција. 

Најефикаснији је био Ерик Бледсо са 17 поена, 16 је додао Брогдон, 13 Браун, а по 11 Мидлтон и Лопес. 

Хит није могао да парира Баксима са само двојицом расположених играча, Хасан Вајтсајд и Џастис Винслоу су постигли по 19 поена.

Лос Анђелес Лејкерси су коначно победили без Леброна Џејмса, надиграли су Чикаго Булсе 107:100. 

"Језераше" је предводио Лонзо БОл са 19 поена, 8 скокова и 6 асистенција, 17 је додао Кантавијус Колдвел-Поуп, док су по 16 додали Брендом Инграм и Кајл Кузма који је имао и 12 скокова. 

Булсе је носио Џабари Паркер са 18 поена, 17 је додао Лаури Марканен, док су по 12 постигли Арчидаконо и Хачинсон.

Резултати:

Индијана - Финикс 131:97
/Богдановић 20, 5 ск, 3 ас - Убре 16, 5 ск/

Филаделфија - Минесота 149:107
/Ембид 31, 13 ск, 3 ас - Роуз 15, 2 ск, 4 ас/

Атланта - Оклахома 142:126
/Лен 24, 11 ск, 3 ас - Вестбрук 31, 6 ск, 11 ас/

Милвоки - Мајами 124:86
/Адетокунбо 12, 10 ск, 10 ас - Винслоу 19, 5 ск, 5 ас/

Денвер - Голден Стејт 111:142
/Мареј 21, 3 ск, 4 ас - Дурент 27, 4 ск, 6 ас/

Л. А. Лејкерс - Чикаго 107:100
/Бол 19, 8 ск, 6 ас - Паркер 18, 3 ск, 2 ас/

Исток: Торонто 33-12, Милвоки 31-12, Индијана 29-14, Филаделфија 29-16, Бостон 25-18, Мајами 21-21, Бруклин 22-23, Шарлот 20-23, Орландо 19-24, Детроит 18-24, Вашингтон 18-26, Атланта 14-30, Њујорк 10-33, Чикаго 10-34, Кливленд 9-35.

Запад: Голден Стејт 30-14, Денвер 29-14, Оклахома 26-17, Хјустон 25-18, Портланд 26-19, Л. А. Клиперс 24-19, Сан Антонио 25-20, Л. А. Лејкерс 24-21, Јута 24-21, Сакраменто 23-21, Минесота 21-23, Њу Орлеанс 21-23, Далас 20-23, Мемфис 19-24, Финикс 11-34.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар