Jokić na nivou, Voriorsi deklasirali Denver u derbiju Zapada!

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa deklasirali su Denver Nagetse u derbiju Zapadne konferencije u NBA ligi – 142:111.  Denver razbijen: Znaju oni ko smo mi! Golden Stejt Voriorsi došli su u Kolorado, ubacili 51 poen u prvoj četvrtini, što nije uspelo nikome u istoriji lige, "gazili" Nagetse do plus 38 i potom poručili: "Znaju oni ko smo mi".

Košarka 16.01.2019 | 16:30
Jokić na nivou, Voriorsi deklasirali Denver u derbiju Zapada!
"Ratnici" su odigrali jednu od najboljih utakmica od početka sezone i potpuno zasluženo stigli do ubedljivog trijumfa u susretu dve prvoplasirane ekipe.

Gostujući tim je vodio od prvog do poslednjeg minuta, a kada su Stefen Kari, Kevin Durent i Klej Tompson ovako raspoloženi, ne postoji ekipa koja može da ih zaustavi.

Njih trojica su dominirali u prvoj četvrtini u kojoj je tim Stiva Kera pogodio 10 trojki (rekord franšize) i ubacio nestvaran 51 poen. Već na kraju prvih 12 minuta bilo je +13 za aktuelnog šampiona koji je od tog trenutka samo podizao razliku.

Na ruku im je išlo to što su sudije našem Nikoli Jokiću dosudile dva brza faula, pa je nakon trećeg neko vreme morao da provede na klupi. Razlika je u četvrtoj četvrtini išla i preko 30 poena, a trener domaćih Majk Meloun je rasporedio minutažu kada je shvatio da je utakmica izgubljena. 

Jokić je uz Džamala Marija bio najzapežiji pojedinac u redovima Denvera i za nešto više od 23 minuta na parketu postigao 17 poena (6-12 iz igre, 0-1 za tri, 5-5 penali), uz 4 skoka, 8 asistencija i jednu blokadu. 

Mari je dodao 21 poena, dok je najefikasniji bio Malik Bizli, ali je većinu od svoja 22 poena ubacio kada je rezultatski sve bilo rešeno.

Spomenuti trojac Golden Stejta bio je neumoljiv i zbirno postigao 89 poena – Kari i Tompson su meč završili sa po 31 poenom, Stef je pogodio 8 trojki iz 13 pokušaja i imao 6 skokova i 4 asistencije, dok je Klej iz igre šutirao 13-19, odnosno 5-8 za tri poena. 

Kevin Durent ih je fenomenalno pratio sa 27 poena (11-15 iz igre, 5-7 za tri), uz 4 uhvaćene lopte i 6 uspešnih dodavanja. On je igrao odlično na samom početku i tokom gotovo čitavog prvog poluvremena šutirao bez promašaja iz igre. 

Ovim trijumfom Voriorsi su preuzeli prvo mesto na Zapadu sa 30 pobeda i 14 poraza, dok je Denver odmah ispod sa samo jednim trijumfom manje.

U dugo najavljivanom derbiju dva vodeća tima Zapada - neprijatan poraz Denver Nagetsa!

Golden Stejt Voriorsi postavili su novi NBA rekord sa 51 poenom u prvoj četvrtini, u drugoj imali 23, u trećoj 31, a u četvrtoj i 38 razlike pred 19.896 znatiželjnih navijača u "Pepsi centru".

Na kraju - 111:142 za šampiona, čije su tri najveće zvezde ubacile zbirno 89 poena.

"Ne sećam se boljeg prvog poluvremena, to je bio vatromet", rekao je trener gostiju, Stiv Ker.

Stefen Kari i Klej Tompson postigli su po 31, s tim da je prvi ubacio osam trojki iz 13, a drugi pet iz osam pokušaja, dok je Kevin Durent pomogao povratak na prvo mesto u konferenciji sa 27 poena i pet trojki iz sedam pokušaja.

Međutim, šta reći za Drajmonda Grina, u neku ruku možda i najvažnijeg igrača ekipe, koji je za 31 minut na parketu "proizveo" 41 poen razlike u korist "ratnika", pritom ubacio četiri poena, pokupio šest skokova, podelio 13 asistencija i zaradio najmanje jedno čisto isključenje, koje se naravno nije dogodilo.

NEMA VIŠE EMPATIJE, "GAZILI IH" DO 100:138



Između ostalog, jedan od najčvršćih i košarkaški najinteligentnijih igrača današnjice odigrao je nekoliko demotivišućih odbrana na Nikoli Jokiću, za čije je standarde u poslednje vreme partija od 17 poena, četiri skoka i osam asistencija, ipak, samo solidna.

Poput većine startera u timu Majkla Malouna, Jokić je imao izrazito negativan plus/minus koeficijent od 21 poena.

"Znaju oni ko smo mi", kratko je posle utakmice prokomentarisao Durent, koji je do ove sezone sa dosta empatije govorio o Jokiću lično i Denveru.

Međutim, kada su Nagetsi postali rivali Golden Stejtu u borbama za prvo mesto na Zapadu, "ratnici" su naoštrili mačeve, podigli štitove i priredili jednu od najubedljivijih poraza Denveru u Koloradu.

"Divna, divna košarka", prokomentarisao Ker, čovek koji je igrajući sa Majklom Džordanom kod Fila Džeksona u Čikago Bulsima i potom radeći sa Gregom Popovičem kao igrač i asistent u San Antonio Sparsima imao od koga i uz koga da nauči ono što će kasnije prirediti svetskoj košarci.

A, priredio je ekipu koja je praktično nepobediva kada igra po njegovim standardima: odgovorno i pokretljivo u odbrani i bez mnogo driblinga u napadu, u kom nemate pravo samo na jednu stvar - da ne šutnete kada ste otvoreni.

"Jednostavno mi se dopalo kako su naši momci delili loptu, fintirali šuteve, igrali sa smislom i razlogom, završavali na jednostavan način, a bili agresivni u isto vreme. Sve što nam je uvek bio cilj je da pronađemo ravnotežu između tih stvari. Kada se to dogodi...", rekao je 55-godišnjak rođen u Bejrutu koji je osvojio pet titula kao igrač i još tri kao trener.

Petom uzastopnom pobedom, Golden Stejt preskočio je Denver na prvom mestu konferencije i prekinuo niz Nagetsa od 12 pobeda kod kuće.

"Došli su ovde naoštreni, a mi nismo bili takvi na početku utakmice", rekao je Kerov kolega, Majkl Maloun.

"Ne mislim da se bilo ko u našem timu plaši Golden Stejt Voriorsa ili da ih previše respektuje. Podigli su se na viši nivo i ostavili nas u prašini", dodao je.

KARI: NIJE NAS LAKO POBEDITI

Voriorsi su ubacili 21 trojku na utakmici, šutirali sa 60 odsto uspešnosti iz igre, podelili 38 asistencija i, pritom, bili bolji i agresivniji defanzivni tim.

"Kada pogađamo, nije nas lako pobediti", rekao je lider tima i lice franšize, Stef Kari.

Na otvaranju sezone, Huančo Ernangomez podelio je rampu uz zvuk sirene i odbranio pobedu Denvera od 100:98. Ovog puta nije bilo ni nagoveštaja neizvesnosti. Nagetsi su postigli 60 poena za poluvreme, šutirali sa 49 odsto iz igre i, svejedno, gubili 19 razlike.

Upitan da li će pokušati da "izbriše iz memorije" ovu utakmicu, Maloun je rekao.

"Ne verujem u utakmice koje 'nestaju' iz sećanja, naročito ne kada vas neko ovako 'natovari'. Prihvati ovaj neuspeh, prespavaj, nauči nešto iz njega i nastavi dalje. Ako to umeš, sve negativno će postati pozitivno na kraju dugog puta", odgovorio je.



On je dugo čekao povratak dvojice startera, Gerija Herisa i Vila Bartona, od kojih je dobijao po 16 poena u proseku, 32 zbirno, ali je Herisov "kambek" oko Nove godine pošao po lošem pa je izostao peti put u nizu. Barton je jutros zabeležio treći nastup ove sezone i sa njima dvojicom ovaj tim trebalo bi (jednog dana) da bude još jači.

Ali, šta tek reći o Voriorsima, koji očekuju da im se uskoro pridruži i Demarkus Kazins…

Denver u noći između četvrtka i petka dočekuje Bulse, protiv kojih ima 11 uzastopnih pobeda kod kuće, dok Voriorsi čekaju Nju Orleans Pelikanse već večeras.

Kada je igrao dva puta u 24 časa, Golden Stejt je ove sezone zabeležio skor 5-1 naredne večeri.

Veče velikih brojeva – Filadelfija 149, Atlanta 142, Indijana 131! Proteklu noć u NBA ligi obeležili su neverovatni rezultati sa ogromnim brojem poena.

Pobede su zabeležili Filadelfija, Atlanta, Indijana, Milvoki i L.A. Lejkersi.

Filadelfija 76ersi su deklasirali Minesota Timbervulvse 149:107 ubacivši već u prvom poluvremenu 83 poena.

Predvodio ih je Džoel Embid sa 31 poenom i 13 skokova, a dobro ga je pratio Ben Simons sa 20 poena, 11 skokova i 9 asistencija. 

Džimi Batler je u prvom meču protiv Vulvsa otkako je trejdovan iz Minesote u Filadelfiju postigao 19 poena uz sjajan šut iz igre (8/10). 

Vulvse je predvodio Derik Rouz sa 15 poena, Karl-Etoni Tauns je dodao 13, 12 je postigao Endru Vigins, a po 11 su ubacili Tig, Šarić i Deng.

Atlanta Hoksi su iznenadili Oklahoma Siti Tander 142:126 u sjajnom obračunu dvojice plejmejkera. 

Ruki Tre Jang odneo je pobedu nad jednim od najboljih plejeva lige Raselom Vestbrukom. 

Jang je nosio Hokse sa 24 poena, 11 asistencija i 6 skokova (7 izgubljenih), dok je Vestbrul meč završio sa 31 poenom, 11 asistencija, 6 skokova i 5 ukradenih lopti. 

Janga su sjajno pratili Kolins sa 26 i Len sa 24 poena, 17 je dodao Herter, a 16 Bembri. 

Vestbruk je imao podršku Pola Džordža sa 24 poena, 8 skokova i 5 ukradenih lopti, te Šrudera i Grenta sa po 21 poenom.

Finiks Sansi našeg Igora Kokoškova bili su nemoćni na gostovanju kod Indijana Pejsersa koji su slavili 131:97 uprkos očajnom nastupu Viktora Oladipa (8p, 6sk, 5as, 2/11 iz igre). 

Pejserse su sa po 20 poena predvodili Bojan Bogdanović i Tajrik Evans, 18 je postigao Majls Tarner, 15 Kolison, 14 Sabonis. 

Najefikasniji kod Sansa je bio Ti Džej Voren sa 18 poena, 16 je dodao Keli Ubre, dok je Deandre Ejton ubacio 14 uz 8 skokova. 

Podbacio je Devin Buker koji je pogodio samo 4 od 12 šuteva iz igre (0/4 trojke), pa je meč završio sa 8 poena uz po 6 skokova i asistencija.

Milvoki Baksi su pobedili Majami Hit 124:86 uz novi tripl-dabl Janisa Adetokumba sa 12 poena uz po 10 skokova i asistencija. 

Najefikasniji je bio Erik Bledso sa 17 poena, 16 je dodao Brogdon, 13 Braun, a po 11 Midlton i Lopes. 

Hit nije mogao da parira Baksima sa samo dvojicom raspoloženih igrača, Hasan Vajtsajd i Džastis Vinslou su postigli po 19 poena.

Los Anđeles Lejkersi su konačno pobedili bez Lebrona Džejmsa, nadigrali su Čikago Bulse 107:100. 

"Jezeraše" je predvodio Lonzo BOl sa 19 poena, 8 skokova i 6 asistencija, 17 je dodao Kantavijus Koldvel-Poup, dok su po 16 dodali Brendom Ingram i Kajl Kuzma koji je imao i 12 skokova. 

Bulse je nosio Džabari Parker sa 18 poena, 17 je dodao Lauri Markanen, dok su po 12 postigli Arčidakono i Hačinson.

Rezultati:

Indijana - Finiks 131:97
/Bogdanović 20, 5 sk, 3 as - Ubre 16, 5 sk/

Filadelfija - Minesota 149:107
/Embid 31, 13 sk, 3 as - Rouz 15, 2 sk, 4 as/

Atlanta - Oklahoma 142:126
/Len 24, 11 sk, 3 as - Vestbruk 31, 6 sk, 11 as/

Milvoki - Majami 124:86
/Adetokunbo 12, 10 sk, 10 as - Vinslou 19, 5 sk, 5 as/

Denver - Golden Stejt 111:142
/Marej 21, 3 sk, 4 as - Durent 27, 4 sk, 6 as/

L. A. Lejkers - Čikago 107:100
/Bol 19, 8 sk, 6 as - Parker 18, 3 sk, 2 as/

Istok: Toronto 33-12, Milvoki 31-12, Indijana 29-14, Filadelfija 29-16, Boston 25-18, Majami 21-21, Bruklin 22-23, Šarlot 20-23, Orlando 19-24, Detroit 18-24, Vašington 18-26, Atlanta 14-30, Njujork 10-33, Čikago 10-34, Klivlend 9-35.

Zapad: Golden Stejt 30-14, Denver 29-14, Oklahoma 26-17, Hjuston 25-18, Portland 26-19, L. A. Klipers 24-19, San Antonio 25-20, L. A. Lejkers 24-21, Juta 24-21, Sakramento 23-21, Minesota 21-23, Nju Orleans 21-23, Dalas 20-23, Memfis 19-24, Finiks 11-34.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar