Егзотична воћка спречава раст ћелија рака

Манго је дрво и плод које се узгаја у бројним тропским и субтропским крајевима, а његова домовина је Индијски потконтинент, заправо Асам и Бурма.

Здравље 16.01.2019 | 10:35
Егзотична воћка спречава раст ћелија рака
Манго је дрво и плод које се узгаја у бројним тропским и суптропским крајевима, а његова домовина је Индијски потконтинент, заправо Асам и Бурма. Манго је нераскидиво повезан с фолклорним и верским обичајима у Индији. Плодови и листови манга користе се за украшавање сватова или јавних и религијских церемонија.

И сам Буда је седео испод дрвета манга кад је доживео просветљење, па се манго и данас користи у многим обредима. Највише се узгаја за исхрану, а од њега се производе сокови и сирупи, док се користи и као зачин, али и као сировина за производњу мириса и боја.

Манго је богат извор витамина А, Ц и Д, а обиље антиоксиданаса које долази из свежег манга делује повољно у исхрани људи са проблемима кардиоваскуларног система. Пошто има много влакана, користан је и људима с успореном пробавом. Уз то, регулише висок крвни притисак, чисти кожу, помаже код дијабетеса, спречава раст ћелија рака и одличан је борац против слабог имунитета. Такође је добар и против инфекција уринарног тракта.

Што се тиче конзумације, једе се слично као авокадо. Дакле, оперете манго па га осушите. Узмите нож и паралелно га пресеците, а коштицу одстраните. Насеците га на коцкице и то је то. Додуше, пошто и авокадо зна да буде безукусан, свакако га убаците у воћну салату или смути.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар