Скупља струја, гаси производњу

Живинари Републике Српске траже од Владе Републике Српске да стане у заштиту произвођача пилећег меса, те да предузме мјере којима ће се ограничити најављено повећање цијена електричне енергије и уводјење нових парафискалних намета.

Република Српска 15.01.2019 | 22:46
Скупља струја, гаси производњу
„Умјесто растерећења привреде које је обећао нови предсједник Владе РС, чему смо се обрадовали, из ЈП `Електропривреда РС` добили смо информацију о повећању цијене индустријске струје за 20 одсто, а најављено је и уводјење еколошке таксе на регистрацију моторних возила“, изјавио је директор Пословног удружења Заједнице живинара Републике Српске Небојша Ракић.

Сектор производње хране у коме живинарство има посебан значај, оваквим повећањем цијене струје био би вишеструко угрожен.

„Поскупљење би негативно утицало на читав ланац производње, од ратарства, преко фабрика сточне хране, фарми, клаоница и прерађивачких капацитета, те у сектору транспорта и на крају у продајним ланцима“, тврде у Заједници живинара.



Директор ове Заједнице Небојша Ракић каже да наше тржиште не може прихватити нова повећања цијена прехрамбених производа, јер је потрошња живинарских производа по глави становника и до сада била дупло мања у односу на развијене земље.

„Истовремено се суочавамо и са проблемом добијања дозволе за извоз у земље Европске уније. Стога позивамо Владу и надлежне институције да направе искорак према произвођачима, те да заједно утврдимо мјере које ће донијети бољи положај за сектор живинарства.

Не смијемо дозволити додатна оптерећења, а за сваку промјену на тржишту морамо заједно тражити најповољнија рјешења“, изјавио је за БН портал директор Пословног удружења живинара Небојша Ракић, преносећи званичне ставове и закључке ове заједнице, која у Српцу има своје сједиште.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

План б

15.01.2019 21:56

Бице то све ок само да се ријеши проблем са заставама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2019 22:15

оте ми ријец из уста. Ста ово смарају са производњом. Вазна је застава.

Name

АЛТЕРНАТИВНА ,

15.01.2019 23:16

Шишати живину и ложити перје.

Name

поп

15.01.2019 22:11

помазу Њеацку економију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.01.2019 07:27

Све цијене дици 100% све до последњег градјанина Републике Српске. Ово се не односи на политицаре криминалце и оне који су дио власти

Name

Директ

15.01.2019 22:31

Скупља струја, скупљи и производ, а скупљи производ знаци мање конкурентан сто доводи до слабљења привреде. Укратко, зацарани круг пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

16.01.2019 07:54

Треба народ да намјерује електро привреде потребстине виски скупоцјена вина онису јадни уморни и немогу они пити ракију вец само скупоцјена пица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

16.01.2019 18:25

Ма то није битно ко шиша како се живи битна је застава у Са , Стевандић, Шпирић, Ђокић, Додик, Кошарац, Васић Велики Срби који нас чувају и којима се вјерује, сад је главно да застава опстане у кабинету, издржите наши јунаци

ОДГОВОРИТЕ