Skuplja struja, gasi proizvodnju

Živinari Republike Srpske traže od Vlade Republike Srpske da stane u zaštitu proizvođača pilećeg mesa, te da preduzme mjere kojima će se ograničiti najavljeno povećanje cijena električne energije i uvodjenje novih parafiskalnih nameta.

Republika Srpska 15.01.2019 | 22:46
Skuplja struja, gasi proizvodnju
„Umjesto rasterećenja privrede koje je obećao novi predsjednik Vlade RS, čemu smo se obradovali, iz JP `Elektroprivreda RS` dobili smo informaciju o povećanju cijene industrijske struje za 20 odsto, a najavljeno je i uvodjenje ekološke takse na registraciju motornih vozila“, izjavio je direktor Poslovnog udruženja Zajednice živinara Republike Srpske Nebojša Rakić.

Sektor proizvodnje hrane u kome živinarstvo ima poseban značaj, ovakvim povećanjem cijene struje bio bi višestruko ugrožen.

„Poskupljenje bi negativno uticalo na čitav lanac proizvodnje, od ratarstva, preko fabrika stočne hrane, farmi, klaonica i prerađivačkih kapaciteta, te u sektoru transporta i na kraju u prodajnim lancima“, tvrde u Zajednici živinara.



Direktor ove Zajednice Nebojša Rakić kaže da naše tržište ne može prihvatiti nova povećanja cijena prehrambenih proizvoda, jer je potrošnja živinarskih proizvoda po glavi stanovnika i do sada bila duplo manja u odnosu na razvijene zemlje.

„Istovremeno se suočavamo i sa problemom dobijanja dozvole za izvoz u zemlje Evropske unije. Stoga pozivamo Vladu i nadležne institucije da naprave iskorak prema proizvođačima, te da zajedno utvrdimo mjere koje će donijeti bolji položaj za sektor živinarstva.

Ne smijemo dozvoliti dodatna opterećenja, a za svaku promjenu na tržištu moramo zajedno tražiti najpovoljnija rješenja“, izjavio je za BN portal direktor Poslovnog udruženja živinara Nebojša Rakić, prenoseći zvanične stavove i zaključke ove zajednice, koja u Srpcu ima svoje sjedište.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Plan b

15.01.2019 21:56

Bice to sve ok samo da se riješi problem sa zastavama.

ODGOVORITE
Name

Re

15.01.2019 22:15

ote mi rijec iz usta. Sta ovo smaraju sa proizvodnjom. Vazna je zastava.

Name

ALTERNATIVNA ,

15.01.2019 23:16

Šišati živinu i ložiti perje.

Name

pop

15.01.2019 22:11

pomazu Njeacku ekonomiju

ODGOVORITE
Name

Re

16.01.2019 07:27

Sve cijene dici 100% sve do poslednjeg gradjanina Republike Srpske. Ovo se ne odnosi na politicare kriminalce i one koji su dio vlasti

Name

Direkt

15.01.2019 22:31

Skuplja struja, skuplji i proizvod, a skuplji proizvod znaci manje konkurentan sto dovodi do slabljenja privrede. Ukratko, zacarani krug propasti.

ODGOVORITE
Name

Austrija

16.01.2019 07:54

Treba narod da namjeruje elektro privrede potrebstine viski skupocjena vina onisu jadni umorni i nemogu oni piti rakiju vec samo skupocjena pica

ODGOVORITE
Name

Koja

16.01.2019 18:25

Ma to nije bitno ko šiša kako se živi bitna je zastava u Sa , Stevandić, Špirić, Đokić, Dodik, Košarac, Vasić Veliki Srbi koji nas čuvaju i kojima se vjeruje, sad je glavno da zastava opstane u kabinetu, izdržite naši junaci

ODGOVORITE