Заштити уставну позицију Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да је БиХ пред великим изазовима, при чему Република Српска не жели било шта сем одбране свог уставног положаја, који је јасно дефинисан Дејтонским мировним споразумом.

Република Српска 15.01.2019 | 14:20
Заштити уставну позицију Српске
"Ми се држимо тог документа и сматрамо да је у свим цивилизованим, демократским земљама свијета веома важно поштовање највишег акта те земље", рекао је Додик на божићном пријему у сједишту Републике Српске.

Он је подсјетио да Устав БиХ прописује да БиХ припадају надлежности које су изричито дате Уставом и да нема другог начина да БиХ има надлжености.

"Наравно, пракса је у БиХ направила нешто друго и против те накарадне праксе и наметања рјешења високог представника морамо да водимо нашу политичку и сваку другу активност", истакао је Додик.

Он је додао да је Република Српска без икаквог разлога доведена у позицију да је неко оптужује за опструкцију.

"Република Српска је имплементирала своје изборне резултате, формирала институције и све неопходне органе како би се могли формирати и органи БиХ", рекао је Додик и додао да је веома лоша пракса опструкција формирања власти која долази са нивоа БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да је божићни пријем приредио како би се показала саборност српског народа, приврженост миру и стабилизацији, приврженост добрим односима према људима и свему ономе што празници који су прослављени исказују готово код свих религија и народа који живе у БиХ.

"Република Српска је надавно прославила свој Дан Републике и не треба нико да сумња да ће то наставити да чини у наредном времену. То није против било кога нити да би изазвало било какву негативну емоцију, то је наш празник и имамо право да га славимо", истакао је Додик.

Он је негирао приче да је ово неуставан празник и истакао да је донесен закон који одређује да је 9. јануар Дан Републике.

"Жао ми је што се огромна галама око тога дигла и мислим да то није добра порука нашим укупно добрим односима у БиХ", поручио је Додик.

Пријему су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, те премијер Српске Радован Вишковић, као и Њагово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Присуствовали су и представници институција Републике Српске, локалних заједница, институција БиХ, међу којима предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто, те министри у Савјету министара Марина Пендеш и Вјекослав Беванда, као и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци.

(Срна)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Каран

15.01.2019 13:25

Милораде ко је убио ДАВИДА??? Лукацу ко је убио ДАВИДА???

ОДГОВОРИТЕ
Name

...РЕ

15.01.2019 13:59

Додик каже да је проблем формирање власти на нивоу БиХ а ни у РС није много боље.Подијелио је министарства а све остало(Јавна предузећа и установе, дирекције, заводи,агенције...све на чекању)!

Name

самојед

15.01.2019 19:32

Бурле, како је протекао разговор са Караном? КО ЈЕ УБИО ДАВИДА? ЈЕСИ ЛИ ГА ПРИМИО У ВАСОЈ КУЦИ У ИСТОЦНОМ САРАЈЕВУ. КАРАН НИЈЕ СМИО НА ГЛАВНИ УЛАЗ ЈЕЛ'ДА?

Name

Недо

15.01.2019 13:26

Тако је Предсједавајући!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

15.01.2019 15:19

Није то изазов Српске, већ ТВОЈ, мафијашу бахати.

Name

Пеле

15.01.2019 13:39

РЕЦИ ТИ БУРЛЕ КО ЈЕ УБИО ДАВИДА, ЛОПОВЕ ЈЕДАН. ТИ ЗНАШ И ЗА СВА ЗЛА СИ ОДГОВОРАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б лука

15.01.2019 13:43

Треба заштита народу од режима. Овакав живот у Ррпублици стпској није живот. Све је корупција,лаж,крађа,прогон људи који се боре за истину и правду. Овде се несме рећи реч истина и правда,то режим вређа и одмах експресно кривична пријава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!?

15.01.2019 21:38

Свакакве власти су прохујале овим просторима, али овакво несто јос видјено није. За ријеци правда и истина толика репресија, мора јос несто јако страсно да се крије да ни појмити не моземо,поред свог зла које је народ свијестан.

Name

Странац

15.01.2019 13:57

20 и кусур година неко напада и разваљује РС.20 и кусур година неко укида РС.Па де висе стани мало цовјеце Бозији.Ја кад одем и Бијељину или Бања Луку или било гдје нико ме ниста не пита кога боли кита ста ти испољавас ради боље позиције и полозаја.Мене свако пита имам ли новца да купим то и то никад ме нико није упитао ста сам ко сам и како се зовем или одакле сам досао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цензор

15.01.2019 14:09

Не, ипак је вазније да се од Требиња до Мањаце све заставе исте каце. А онда на работу у Федерацију.

Name

Споменка

15.01.2019 16:21

Јеси ли данас примио и Карана, могу ли то сматрати завршеним???

Name

Ранко

15.01.2019 14:06

Како вас лаже и мота овај... сви мислите да је РС држава, а живите у сасвим другој стварности. Још ако вас навуче да се отцијепите од БиХ, тек онда ће вам постати весело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаххахахаххахаахаахаха

15.01.2019 14:39

Овај и на Божићном пријему ландара по старом, нећеш вратити оно што си дао, ТИ и твоја интересна групација сте пренијели надлежности, сада нема назад, само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сободанка

15.01.2019 16:07

Досадио си и Богу и народу са том отрцаном прицом !!!

Name

Аристотел

15.01.2019 15:25

Срам да те буде Додик.Твоја похлепа и твој карактер су много ојадили и осиромасили Републику Српску.Нама је наса Република Дејтоном загарантована и непобитна.Нема разлога да је ти бранис,наса Република је у рату створена и одбрањена.Да ли си ти уопсте свјестан ста си нам ти од ове земље направио?Да ли си ти у својој болесној похлепи свјестан до цега си нас довео?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коки

15.01.2019 15:52

Нико не оптужује Р. Српску, него тебе, а Ти ниси Република Српска, престани да умишљаш!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

15.01.2019 15:55

Ја ово више не могу да читам. Двадесет и кусур година иста прича од које поједини живе као лордови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брале

15.01.2019 16:24

Нормално би било да је Додик као предсједавајући Предсједништва БиХ позвао на Божићни пријем остала два члана Предсједништва, Високог представника у БиХ Инцка, вођу делегације ЕУ Вигемарка, амбасадоре, а не само представнике Хрвата, институција Републике Српске и локалних заједница.Можда их је и позвао, али нису хтјели да се одазову, па је испало да је пријем организован углавном за Србе, што одудара од раније праксе када су оваквом пријемун на позив, нпр. Младена Иванића и његових претходника у својству српског члана Предсједништва, присуствовали представници међународне заједнице и амбасада у БиХ и други гости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Брале

15.01.2019 17:14

Одлицна констатација, погледајте само док је Иваниц био у предсједниству, долазили на Бозицни пријем сви босњацки политицари, представници исламске заједнице, а како овај рундов удје у предсједниство нико да додје, најгоре је сто закувава с муслиманима без разлога и нас уваљује. Иваниц је био господин и постован од свију. Ја ста нас стрефи да нас овај представља јадна нам мајка

Name

Дарио

15.01.2019 19:45

ЦОВЈЕК КОЈИ ЈЕ НАЈВЕЦИ ИЗДАЈНИК РЕПУБЛИКЕ СРБСКЕ,СРБСКОГ НАРОДА КОГ ЈЕ ПОНИЗИО,ПРОДАО,ОПЉАЦКАО,РАСЕЛИО,КОГ УБИЈА И ТУЦЕ,РАСПРОДАО РЕСУРСЕ И ОН ЦЕ НЕСТО ДА ЗАСТИТИ,РАТНИ ДЕЗЕРТЕР И РАТНИ ПРОФИТЕР КОЈИ ЈЕ ПАТРИОТИЗАМ ДОКАЗАО У РАТУ КАД СЕ СТВАРАЛА КРВЉУ ТУДЈИХ СИНОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.01.2019 23:34

Човјек вас штити,а ви овако....хахаха

Name

Сврни наврни

15.01.2019 20:32

Он је од сада '..његова екселенција..'. Тако пише на зиду иза говорнице. Напредак него шта. А нема како га не називају, зову и прозивају, али џаба.

ОДГОВОРИТЕ