Zaštiti ustavnu poziciju Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je BiH pred velikim izazovima, pri čemu Republika Srpska ne želi bilo šta sem odbrane svog ustavnog položaja, koji je jasno definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Republika Srpska 15.01.2019 | 14:20
Zaštiti ustavnu poziciju Srpske
"Mi se držimo tog dokumenta i smatramo da je u svim civilizovanim, demokratskim zemljama svijeta veoma važno poštovanje najvišeg akta te zemlje", rekao je Dodik na božićnom prijemu u sjedištu Republike Srpske.

On je podsjetio da Ustav BiH propisuje da BiH pripadaju nadležnosti koje su izričito date Ustavom i da nema drugog načina da BiH ima nadlženosti.

"Naravno, praksa je u BiH napravila nešto drugo i protiv te nakaradne prakse i nametanja rješenja visokog predstavnika moramo da vodimo našu političku i svaku drugu aktivnost", istakao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska bez ikakvog razloga dovedena u poziciju da je neko optužuje za opstrukciju.

"Republika Srpska je implementirala svoje izborne rezultate, formirala institucije i sve neophodne organe kako bi se mogli formirati i organi BiH", rekao je Dodik i dodao da je veoma loša praksa opstrukcija formiranja vlasti koja dolazi sa nivoa BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je božićni prijem priredio kako bi se pokazala sabornost srpskog naroda, privrženost miru i stabilizaciji, privrženost dobrim odnosima prema ljudima i svemu onome što praznici koji su proslavljeni iskazuju gotovo kod svih religija i naroda koji žive u BiH.

"Republika Srpska je nadavno proslavila svoj Dan Republike i ne treba niko da sumnja da će to nastaviti da čini u narednom vremenu. To nije protiv bilo koga niti da bi izazvalo bilo kakvu negativnu emociju, to je naš praznik i imamo pravo da ga slavimo", istakao je Dodik.

On je negirao priče da je ovo neustavan praznik i istakao da je donesen zakon koji određuje da je 9. januar Dan Republike.

"Žao mi je što se ogromna galama oko toga digla i mislim da to nije dobra poruka našim ukupno dobrim odnosima u BiH", poručio je Dodik.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, te premijer Srpske Radovan Višković, kao i Njagovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Prisustvovali su i predstavnici institucija Republike Srpske, lokalnih zajednica, institucija BiH, među kojima predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Кrišto, te ministri u Savjetu ministara Marina Pendeš i Vjekoslav Bevanda, kao i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

(Srna)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Karan

15.01.2019 13:25

Milorade ko je ubio DAVIDA??? Lukacu ko je ubio DAVIDA???

ODGOVORITE
Name

...RE

15.01.2019 13:59

Dodik kaže da je problem formiranje vlasti na nivou BiH a ni u RS nije mnogo bolje.Podijelio je ministarstva a sve ostalo(Javna preduzeća i ustanove, direkcije, zavodi,agencije...sve na čekanju)!

Name

samojed

15.01.2019 19:32

Burle, kako je protekao razgovor sa Karanom? KO JE UBIO DAVIDA? JESI LI GA PRIMIO U VASOJ KUCI U ISTOCNOM SARAJEVU. KARAN NIJE SMIO NA GLAVNI ULAZ JEL'DA?

Name

Nedo

15.01.2019 13:26

Tako je Predsjedavajući!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

15.01.2019 15:19

Nije to izazov Srpske, već TVOJ, mafijašu bahati.

Name

Pele

15.01.2019 13:39

RECI TI BURLE KO JE UBIO DAVIDA, LOPOVE JEDAN. TI ZNAŠ I ZA SVA ZLA SI ODGOVORAN.

ODGOVORITE
Name

B luka

15.01.2019 13:43

Treba zaštita narodu od režima. Ovakav život u Rrpublici stpskoj nije život. Sve je korupcija,laž,krađa,progon ljudi koji se bore za istinu i pravdu. Ovde se nesme reći reč istina i pravda,to režim vređa i odmah ekspresno krivična prijava.

ODGOVORITE
Name

!?

15.01.2019 21:38

Svakakve vlasti su prohujale ovim prostorima, ali ovakvo nesto jos vidjeno nije. Za rijeci pravda i istina tolika represija, mora jos nesto jako strasno da se krije da ni pojmiti ne mozemo,pored svog zla koje je narod svijestan.

Name

Stranac

15.01.2019 13:57

20 i kusur godina neko napada i razvaljuje RS.20 i kusur godina neko ukida RS.Pa de vise stani malo covjece Boziji.Ja kad odem i Bijeljinu ili Banja Luku ili bilo gdje niko me nista ne pita koga boli kita sta ti ispoljavas radi bolje pozicije i polozaja.Mene svako pita imam li novca da kupim to i to nikad me niko nije upitao sta sam ko sam i kako se zovem ili odakle sam dosao.

ODGOVORITE
Name

Cenzor

15.01.2019 14:09

Ne, ipak je vaznije da se od Trebinja do Manjace sve zastave iste kace. A onda na rabotu u Federaciju.

Name

Spomenka

15.01.2019 16:21

Jesi li danas primio i Karana, mogu li to smatrati završenim???

Name

Ranko

15.01.2019 14:06

Kako vas laže i mota ovaj... svi mislite da je RS država, a živite u sasvim drugoj stvarnosti. Još ako vas navuče da se otcijepite od BiH, tek onda će vam postati veselo.

ODGOVORITE
Name

hahhahahahhahaahaahaha

15.01.2019 14:39

Ovaj i na Božićnom prijemu landara po starom, nećeš vratiti ono što si dao, TI i tvoja interesna grupacija ste prenijeli nadležnosti, sada nema nazad, samo naprijed

ODGOVORITE
Name

Sobodanka

15.01.2019 16:07

Dosadio si i Bogu i narodu sa tom otrcanom pricom !!!

Name

Aristotel

15.01.2019 15:25

Sram da te bude Dodik.Tvoja pohlepa i tvoj karakter su mnogo ojadili i osiromasili Republiku Srpsku.Nama je nasa Republika Dejtonom zagarantovana i nepobitna.Nema razloga da je ti branis,nasa Republika je u ratu stvorena i odbranjena.Da li si ti uopste svjestan sta si nam ti od ove zemlje napravio?Da li si ti u svojoj bolesnoj pohlepi svjestan do cega si nas doveo?

ODGOVORITE
Name

Koki

15.01.2019 15:52

Niko ne optužuje R. Srpsku, nego tebe, a Ti nisi Republika Srpska, prestani da umišljaš!!!

ODGOVORITE
Name

Mile

15.01.2019 15:55

Ja ovo više ne mogu da čitam. Dvadeset i kusur godina ista priča od koje pojedini žive kao lordovi.

ODGOVORITE
Name

Brale

15.01.2019 16:24

Normalno bi bilo da je Dodik kao predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvao na Božićni prijem ostala dva člana Predsjedništva, Visokog predstavnika u BiH Incka, vođu delegacije EU Vigemarka, ambasadore, a ne samo predstavnike Hrvata, institucija Republike Srpske i lokalnih zajednica.Možda ih je i pozvao, ali nisu htjeli da se odazovu, pa je ispalo da je prijem organizovan uglavnom za Srbe, što odudara od ranije prakse kada su ovakvom prijemun na poziv, npr. Mladena Ivanića i njegovih prethodnika u svojstvu srpskog člana Predsjedništva, prisustvovali predstavnici međunarodne zajednice i ambasada u BiH i drugi gosti.

ODGOVORITE
Name

re Brale

15.01.2019 17:14

Odlicna konstatacija, pogledajte samo dok je Ivanic bio u predsjednistvu, dolazili na Bozicni prijem svi bosnjacki politicari, predstavnici islamske zajednice, a kako ovaj rundov udje u predsjednistvo niko da dodje, najgore je sto zakuvava s muslimanima bez razloga i nas uvaljuje. Ivanic je bio gospodin i postovan od sviju. Ja sta nas strefi da nas ovaj predstavlja jadna nam majka

Name

Dario

15.01.2019 19:45

COVJEK KOJI JE NAJVECI IZDAJNIK REPUBLIKE SRBSKE,SRBSKOG NARODA KOG JE PONIZIO,PRODAO,OPLJACKAO,RASELIO,KOG UBIJA I TUCE,RASPRODAO RESURSE I ON CE NESTO DA ZASTITI,RATNI DEZERTER I RATNI PROFITER KOJI JE PATRIOTIZAM DOKAZAO U RATU KAD SE STVARALA KRVLJU TUDJIH SINOVA.

ODGOVORITE
Name

re

15.01.2019 23:34

Čovjek vas štiti,a vi ovako....hahaha

Name

Svrni navrni

15.01.2019 20:32

On je od sada '..njegova ekselencija..'. Tako piše na zidu iza govornice. Napredak nego šta. A nema kako ga ne nazivaju, zovu i prozivaju, ali džaba.

ODGOVORITE