Баки Грозди вез лијек за све

Иако на прагу 93. године, за баку Гроздану из семберског села Међаши оне не значе ништа. Ведра, насмијана, пуна прича и лијепих ријечи за сваког ко дође, ова бака пркоси годинама. И данас црта по тканини нове мустре за своју омиљену разоноду - вез. До сада је извезла много тога и каже да је та врста ручног рада њен лијек за све.

Република Српска 15.01.2019 | 11:48
Баки Грозди вез лијек за све
Плетене, хеклане и везене рукотоворине наших старих и данас изазивају дивљење младих нараштаја. Гроздана Марковић из семберског села Међаши један је од чувара наше традиције. До сада је урадила стотине ручних радова. И данас иако на прагу93.године, ова  старица везе, пресликава шеме, измишља нове мустре. 

Године за баку Гроздану из семберског села Међаши оне не значе ништа. Ведра, насмијана, пуна прича и лијепих ријечи за сваког ко дође, ова бака пркоси годинама. И данас црта по тканини нове мустре за своју омиљену разоноду - вез. До сада је извезла много тога и каже да је та врста ручног рада њен лијек за све.
 
Каже да данас млади више воле телефон, него неку врсту рада, мада има млађих генерација које и даље интересује вез и наша традиција, а бака каже да им радо помаже да науче. 

Гроздана Марковић рођена је 1926. године. Преживјела је Други свјетски рат, а и овај минули. Радила је каже све што се ради на селу, али је ипак налазила времена и за свој хоби. 

Бака Гроздана данас живи сама, каже некад је досадно и вријеме јој испуни вез, али како је омиљена у селу свакодневно је посјећују комшије и родбина те јој у разговору брже пролази вријеме. Када је млађи упитају како је, бака поручује да у животу треба само љубави и воље и све се онда може.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Давид

15.01.2019 10:53

Велико бице људско је ова бака. Нека је Бог позиви, а нама младима отвори оци да не дангубимо у зивоту,него да слусамо старе своје и црпимо вриједности зивотне од њих,а не од даноноцног сједења у кафицима,пијанцењима и коцкању.. П.С Да је вијест о некој пјеваљки или додику било би стотину коментара.Толико о насој свијести и на којој се степеници духовно-моралној налазимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

15.01.2019 12:02

Бако зивела ти нама јос 100 година.

Name

Истина

15.01.2019 12:09

Свака цаст за баку. Овакве вијести требају бити ударне, а не ови што нас убијају психички И духовно. Има И међу младим И млађим свијетом, они што не губе сате И не виде смисао у дувању дуванског дима И сједењу у кафићима. Али они нису здраве особе уа болесно друштво.

Name

неко

15.01.2019 18:54

Све честитке за баку и њене златне руке.

ОДГОВОРИТЕ