Baki Grozdi vez lijek za sve

Iako na pragu 93. godine, za baku Grozdanu iz semberskog sela Međaši one ne znače ništa. Vedra, nasmijana, puna priča i lijepih riječi za svakog ko dođe, ova baka prkosi godinama. I danas crta po tkanini nove mustre za svoju omiljenu razonodu - vez. Do sada je izvezla mnogo toga i kaže da je ta vrsta ručnog rada njen lijek za sve.

Republika Srpska 15.01.2019 | 11:48
Baki Grozdi vez lijek za sve
Pletene, heklane i vezene rukotovorine naših starih i danas izazivaju divljenje mladih naraštaja. Grozdana Marković iz semberskog sela Međaši jedan je od čuvara naše tradicije. Do sada je uradila stotine ručnih radova. I danas iako na pragu93.godine, ova  starica veze, preslikava šeme, izmišlja nove mustre. 

Godine za baku Grozdanu iz semberskog sela Međaši one ne znače ništa. Vedra, nasmijana, puna priča i lijepih riječi za svakog ko dođe, ova baka prkosi godinama. I danas crta po tkanini nove mustre za svoju omiljenu razonodu - vez. Do sada je izvezla mnogo toga i kaže da je ta vrsta ručnog rada njen lijek za sve.
 
Kaže da danas mladi više vole telefon, nego neku vrstu rada, mada ima mlađih generacija koje i dalje interesuje vez i naša tradicija, a baka kaže da im rado pomaže da nauče. 

Grozdana Marković rođena je 1926. godine. Preživjela je Drugi svjetski rat, a i ovaj minuli. Radila je kaže sve što se radi na selu, ali je ipak nalazila vremena i za svoj hobi. 

Baka Grozdana danas živi sama, kaže nekad je dosadno i vrijeme joj ispuni vez, ali kako je omiljena u selu svakodnevno je posjećuju komšije i rodbina te joj u razgovoru brže prolazi vrijeme. Kada je mlađi upitaju kako je, baka poručuje da u životu treba samo ljubavi i volje i sve se onda može.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

David

15.01.2019 10:53

Veliko bice ljudsko je ova baka. Neka je Bog pozivi, a nama mladima otvori oci da ne dangubimo u zivotu,nego da slusamo stare svoje i crpimo vrijednosti zivotne od njih,a ne od danonocnog sjedenja u kaficima,pijancenjima i kockanju.. P.S Da je vijest o nekoj pjevaljki ili dodiku bilo bi stotinu komentara.Toliko o nasoj svijesti i na kojoj se stepenici duhovno-moralnoj nalazimo.

ODGOVORITE
Name

007

15.01.2019 12:02

Bako zivela ti nama jos 100 godina.

Name

Istina

15.01.2019 12:09

Svaka cast za baku. Ovakve vijesti trebaju biti udarne, a ne ovi što nas ubijaju psihički I duhovno. Ima I među mladim I mlađim svijetom, oni što ne gube sate I ne vide smisao u duvanju duvanskog dima I sjedenju u kafićima. Ali oni nisu zdrave osobe ua bolesno društvo.

Name

neko

15.01.2019 18:54

Sve čestitke za baku i njene zlatne ruke.

ODGOVORITE