Заиста можете бити болесни од љубави

Заљубљивање узрокује генетске промене у женским телима, открило је ново истраживање. Веза између заљубљивања и осец́ања, попут на пример опсесивног размишљања, навели су научнике да посумњају да би могле постојати промене у физиологији људи.

Здравље 15.01.2019 | 11:19
Заиста можете бити болесни од љубави
Међутим, мало је било истраживања о томе како љубав утиче на гене до данас. До сада, то јест. 

У покушају да се окарактерише утицај заљубљивања на функцију људског генома, истраживачи са Универзитета Калифорније у Лос Анђелесу узели су узорке крви од 47 младих жена које су започеле нову везу и пратили их у наредне две године, преноси Индепендент. 

Тим је посматрао генетске промене код оних који су се заљубили и открили да то не утиче само на жене психолошки, вец́ и физички. 

"Заљубљивање је једно од психолошки најјачих искустава у људском животу", написали су научници, пише Сандеј тајмс (Тхе Сундаy Тимес), те додали да нова романтична љубав не прати само психолошке промене. 

Они су, наиме, открили и да заљубљивање у некога доводи до тога да гени производе интерферон - протеин који се обично користи у борби против вируса.

"Заљубљивање је повезано са повец́аном регулацијом интерферона ... Ово је у складу са урођеним имунолошким одговорима на вирусне инфекције", додали су научници у овом истраживању. 

Научници су такође истражили како се нивои интерферона мењају током односа и открили да су оне жене које су на крају раскинуле везу, имале мању производњу овог хормона у организму. 

Нека истраживања сугеришу да физиолошке промене повезане са љубављу могу бити ублажене како однос сазрева ... биолошки корелације љубави могле би да се смањују са сазревањем дугорочније стабилније везе", објашњавају они. 

Иако разлог за повец́ање интерферона остаје нејасан, научници су сугерисали да би могло бити припремање њихових тела за трудноћу, наводец́и их да верују да се генетски одговор мушкараца на заљубљивање може разликовати. 

“Кључни следец́и корак је да се испита да ли се сличан образац јавља и код ново-заљубљених мушкараца“, кажу научници.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар