Шта о вашем здрављу говори оно што сте наследили од маме?

У неким случајевима, истичу стручњаци, поглед на мајку може бити поглед на вас у будућности.

Здравље 15.01.2019 | 11:08
Шта о вашем здрављу говори оно што сте наследили од маме?
"'Здравље ваше мајке често може бити својеврсна кристална кугла за оно што можемо и сами очекивати", каже Памела Пик, професорка медицине на Универзитету Мериленд и ауторка књиге "Бодy фор Лифе фор Wомен".

Али нису само гени оно што утиче на нас, јер велику улогу имају и наше свакодневне навике.

Ево који генетски фактори утичу на нас:

Облик тела

Имате сало око стомака које вас ужасно живцира и не можете га се никако решити? За то можете окривити своју маму. Студије су показале да је врло често оваква телесна грађа наслеђена од мајки. Осим што не изгледа лепо, носи ризике од болести срца и дијабетеса.

Мама вам се бавила пливањем или тенисом?

Ви сте онда права срећница. Наиме, управо кардиореспирациона издржљивост и општа добра форма коју имамо снажно су генетски условљени. Стога су велике шансе да сте од мајке наследили снагу, издржљивост и флексибилност - или њихов недостатак.

Стање коже

Ако вас и у тридесетим прогоне акне, за то можете окривити мајку.

"Особе које имају проблема са акнама обично имају масну кажу, што је наследно", објашњава професорка дерматологије Дебра Јалиман с њујоршке Школе медицине.

Утешно је то да особе које имају масну кожу изгледају млађе, јер маснија кожа спорије добија боре.

Особе са светлијом косом и плавим очима, показала су нека истраживања, брже добијају боре.

"Њихова је кожа тања и има мање меланина, па брже старе", објашњава др Јалиман.

Ментално здравље

Истраживања су показала да ако ваша мама или други блиски рођак пате од депресије, имате двоструко или троструко повећани ризик од развоја истог стања.

Плодност

Само зато што је мама родила вашег брата или сестру у 44. години, то не гарантује да ћете и ви моћи да учините исто. Ипак, постоје научно утемељени докази о томе да су године у којима је мајка пролазила кроз менопаузу најчешће наследне, те вам то може дати назнаке и о вашој плодности.

Такође су студије показале да склоност спонтаним побачајима може бити генетски условљена.

Зглобови

Уколико је ваша мајка имала проблема са остеоартритисом, односно дегенеративном болешћу зглобова, постоји 40-70 посто могућности да је и сами наследите. Неретко је остеоартритис руку повезан с послом, али уколико га имате и у коленима и куковима, постоји велика вероватноћа да је то генетски условљено, пише Т портал.хр.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар