Прича: То Србија није имала у овом вијеку!

Макар 200. 000. 000 евра тренутно вреди трилинг асова!

Фудбал 17.01.2019 | 23:00
Прича: То Србија није имала у овом вијеку!
Нису то више спекулацје, трачеви или гласине. То је сушта реалност. Србија има тројицу “врелих” младих проспеката око којих облећу најбогатији и најмоћнији клубови данашњице.

Сергеј Милинковић Савић, Никола Миленковић и Лука Јовић су играчи који ће следећег лета задужити опрему неких од најјачих клубова Европе. Могло је то да се деси и прошлог лета, мале су шансе да ће се десити ове зиме, али је извесно да ће у наредном прелазном року добро продрмати фудбалску пијацу.

Не сећамо се када је српски фудбал истовремено имао таква три драгуља чија цена на фудбалској пијаци достиже много озбиљне цифре и који су прошли скаутинг извештаје најјачих европских клубова. Према некој тренутној процени СМС, Лука и Блеки тренутно заједно вреде минимум 200.000.000 евра. Са тенденцијом да наредног лета та сума оде и до 250.000.000 европских новчаница. А међу онима који су вољни да плате те трансфере су готово сви највећи клубови Европе: Реал Мадрид, Барселона, Манчестер Јунајтед, Бајерн, ПСЖ, Јувентус, Милан, Интер… За сада, Сити, Ливерпул и Челси се још не помињу као озбиљни кандидати, али врло је вероватно и да се код њих размишља о макар једном бисеру из српског трилинга асова.

Чисти таленат којег смо били свесни док су газили каљаве терене од Суботице до Ивањице и Ниша је развијен у пун потенцијал. Под руком озбиљних струњака у озбиљним лигама се формирао у чисту фудбалску класу. Када је Сергеј најефикаснији везиста Серије А, Лука постигне пет голова на једном мечу у Бундеслиги, аБлеки стрпа неког Манџукића или Игуаина у џеп, то више није таленат. То је класа. И то је препознато на многим битним адресама широм Европе са којих стижу мамци и понуде.

Сергеј има 23 године, Лука и Никола по 21. Прошли су период доказивања. Потписани су бројни извештаји скаута у којима је констатовано да они већ сада јесу материјал за великане Лиге шампиона. Миленковићевуспон је као стрела, Лукин са кривинама, а Сергејев са повременим падовима током страховитог успона. Прегурали су последња двојица и подсмехе, критике и завист који су стизали понајвише из домовине. И опет су ту. У групи луксузних младих играча који могу са заврше само у клубовима из топ категорије. То ће вам рећи сви у фудбалској Европи.

Просечан Србин ће утисак о фудбалском тржишту најчешче донети на основу фудбалске библије на овим просторима  - Трансфермаркта. Иако добар део процена немачког спцијализованог сајта стоји, цена највреднијих играча данашњице се не може образовати по Трансфермаркту. Цена је онолика колико је неко спреман да плати. Да ли је то мало, довољно или пуно, остаје за кафанске и интенет расправе. Али тако је. Играч вреди онолико колико је неко спреман да плати за њега као што је ПСЖ платио 222.000.000 евра заНејмара. За нашу тројицу асова су многи спремни да плате права богатства.

Ако ћемо и по Трансфермаркту, опет су сам врх европског фудбала. Са процењеном вредности од 75.000.000 евра, Милинковић Савић је други највреднији везиста Европе до 23 године. Вреднији је само ДелеАли од 100.000.000. Иза Сергеја су Каи Хаверц, Наби Кеита, Френки Де Јонг, Лукас Тореира, АдријенРабио…

Погледајмо сада и како изгледа лествица најскупљих дефанзиваца света до 21 године. Први је Матијс де Лихт(65.000.000 евра), други је Трент Александер Арнолд (45.000.000), а треће место деле Никола Миленковић,Џо Гомез и Едер Милитао из Порта који се процењују на по 35.000.000 евра. Ако преглед сузимо само на штопере, Блеки дели друго место иза Ајаксовог чуда.

Међу нападачима до 21 године, прво треба раздвојити класичне и крилне. Када елиминишемо крила попутДембелеа, Санча, Кјезе, Пулишића, Ришарлисона, Ојарзабала и Малкома, остају нам класични нападачи међу које спада Лука Јовић. Ако и Мбапеа који више игра као десно крило него као центарфор, рачунамо у другу ову групу, Лука Јовић је у самом врху. Мбапе је процењен као највреднији нападач (уједно и играч) данашњице са 200.000.000 евра. Следе Габријел Жезус и Маркус Рашфорд (такође често игра по крилу), а потом Лука Јовић са 40.000.000 евра. Дакле међу класичним младим центарфоровима данашњице,Лука Јовић је други највреднији на свету. Иза њега су Патрик Кутроне, Лаутаро Мартинез, Каспер Долберг…

То је оно што каже специјализовани Трансфермаркт. А нешто потпуно је друго тренутна ситуација. Нико неће добити Луку Јовића за 40.000.000 евра, нико не може купити Миленковића за 35.000.000 евра, а највероватније ни Лацио неће пристати на понуду од 75.000.000 евра за Милинковић Савића, упркос неким спекулацијама ове сезоне.

Према сазнањима МОЗЗАРТ Спорта, Сергеј Милинковић Савић тренутно кошта између 90.000.000 и 100.000.000 евра, Лука Јовић кошта 60.000.000 евра, а Фиорентина је исту цену одредила за Миленковића. Дакле, у збиру преко 200.000.000 евра. Уз тенденцију раста…

Ове цифре могу да прате само највећи и најбогатији. Одмах из приче испадају клубови попут Роме, Севиље, Валенсије који су раније били заинтересовани. Врло вероватно отпадају и они попут Арсенала, Борусије Дортмунд, можда чак и Тотенхема…

Лако је пребројати ко је остао у трци. Сам крем европског фудбала.

О Сергеју је много тога написано летос. Истинитог и неистинитог. Чињеница је да је био Јувентусова мета број један до доласка Роналда. Чињеница је и да су на адресу Лацију прошлог лета за њега стигле две конкретне понуде. Према сазнањима МОЗЗАРТ Спорта, премијерлигаш из Енгелске је у мају понудио 90.000.000 евра и одбијен је. У августу је Милан доставио конкретну понуду укупне висине од 100.000.000 евра уз неке бонусе. Али, због стега финансијског фер-плеја Милан је понудио Лацију предлог о позајмици с опцијом откупа коју је Лотито одбио. Постојало је интересовање осталих попут Реала, Барселоне, Манчестер Јунајтеда, Интера али се није претворило у конкретне. Од великог трансфера није било ништа у доброј мери и захваљујући трвдоглавом газди Лотиту који се заносио ценама од 150.000.000 или чак 200.000.000 евра чиме је растерао купце. Није му први пут… И на Фелипеу Андерсону је сличним понашањем изгубио велики новац.

Од летос, па донедавано је Сергеј био у паду форме и у једном тренутку је деловало да му је вредност преполовљена. Међутим, као што цена постепено расте, тако и постепено пада и не може да се преполови после десетак слабијих утакмица. Можда је чак и добро за њега што је са само 23 године прошао “топлог зеца” италијанске и српске јавности, истрпео пљувања и омаловажавања и наишао на прве кривине у каријери која је ишла праволинијски. Можда је то добро и за Лотита да се мало спусти на земљу и сагледа реалније ситуацију. Сергеју је спала етикета од 150.000.000 евра после рафала критика у Србији и Италији. Ипак, све је истрпео на ногама и после два месеца додатног индивидуалног рада, почео опет да игра како уме. Под притиском јавности је морао да руши мит да у њему не леже Дејо или Пикси већ да је у питању најмодернија верзија “боx то боx” везисте какав је Пол Погба. Очепио је голом против Каљарија, па је уследио још један против Торина, па јуче против Новаре... Осмех се вратио на лице Милинковић Савића.

Његова тренутна цена је између 90.000.000 или 100.000.000 евра, како сазнаје МОЗЗАРТ Спорт. УзЛотитово обећање да ће бити прагматичнији у преговорима наредног лета. Јувентус, Интер и Милан су заинтересовани и од њих се могу очекивати конкретне понуде у јуну. Заинтересован је и даље онај премијерлигаш чија понуда је одбијена у мају, али и још један клуб који није из Енгелске и Италије. Претпоставља се да је то ПСЖ или неки од шпанских великана. До лета ће све остати на интересовању, а онда се очекују формалне понуде и тада би Милинковић Савић требало да постане најскупљи Србин свих времена.

Негде у том периоду ће се водити битка и за параф Луке Јовића. После експлозије у дресу Ајнтрахта, Лука је дошао на радар бројних европских клубова. Ако Нико Ковач остане у Бајерну, минхенски гигант ће бити у пол позицији за довођење српског нападача. Добро обавештени мадридски дневници Марка и Ас се позивају на своје изворе из клуба и врде да је Реал таргетирао Луку за лето као једног од канадиата за шпиц. Круг је сужен на неколико имена, а Лука се баш високо котира међу њима.

Један од најпознатијих каталонских новинара Франсиск Агилар из локалног Мундо Депортива такође открива да су Лука Јовић и Макси Гомез из Селте прве жеље Барселоне која ће у јуну тражити нападача. Улога ће му прво бити да мења Луиса Суареза, а да потом и потпуно одмени Уругвајца који полако улази у позне године. Раније интересовање Борусије Дортмунд и Роме за Јовића, елиминише ове клубове због цене коју је Ајнтрахт одредио. Према сазнањима МОЗЗАРТ Спорта, она тренутно износи 60.000.000 евра. Можда буду спремни и на мањи попуст, али се исто тако надају да би Лукина цена могла и да порасте. Останак у Франкфурту више не делује као опција.

Никола Блеки Миленковић је уз Де Лихта најтраженији млади штопер Европе. За годину и по дана у Фиорентини је имао страховит успон. За разлику од Луке који није успео у Бенфики и Сергеја који је минуле јесени имао кризу у Лацију, Миленковић није имао кризне периоде. Али је и најмање времена провео у јакој фудбалској средини, тако да неке миникриза не би требало да буде изненађење. Све је то нормално у процесу сазревања оваквих драгуља.

О каквом је таленту реч, најбоље говори што је Чоло Симеоне летос копао ногама и рукама да га узида у дефанзивни бедем Атлетика. Ове зиме би могао да остане без Ернандеза, на лето сигурно остаје безГодина који се сели у Интер, а Стефан Савић је склон повредама. Чоло је предосетио неке ствари и пожурио да капарише младог Србина. Три понуде су лезтос ишле из Мадрида у Тоскану и свака је одбијена . У мају 30.000.000 евра, у јуну 35.000.000 евра, а онда и она од 35.000.000 евра плус Стефан Савић. Проценили су у Фиренци да Србину може само да расте цена. И били су у праву.

Од тада су у ред кандидата за куповину Партизановог детета стали Јнувентус и Манчестер Јунајтед. Иако нема званичног менаџера, трансфер Миленковића ће највероватније ићи преко Фалија Рамаданија, познатог менаџера са блиским везама у Фиорентини. Он је летос и доносио понуде из Мадрида, а преко њега и Јувентус покушава да се докпопа Блекија. Последњој линији Старе даме полако истиче рок, не може до Де Лихта упркос помоћи Мина Рајоле и зато је Миленковић мета број један. Отежавајућа околност је што Фиорентина од свих клубова најмање жели да тргује са Јувентусом и што ће вероватно урадити све да га прода било где осим у Торино. Док је Мурињо био у Манчестер Јунајтеду, Блеки је био једна од његових највећих жеља. Долазио је и у Подгорицу да га уживо гледа, био спреман да у јануару плати 45.000.000 евра. Одласком Муриња, Јунајтедов план се није променио. Скај Спортс је недавно потврдио да је и ОлеГунар Солсјкер сложан са довођењем српског штопера који у многоме подсећа на Немању Видића. Међутим, Фиорентина не жели ни да чује за трансфер у јануару. А за лето је одредила цену од 60.000.000 евра. С обзиром колико су штопери попут Миленковића тражена и ретка роба тренутно на тржишту, није искључено да неко плати поменуту цену. Атлетико је и даље у игри. И могао би да разбије касу због Србина којег Чоло изузетно цени…

Следеће лето донеће померање неких граница и рекорда што се тиче најскупљих српских фудбалера свих времена. Добићемо тројицу најскупљих. Никада у овом веку српски фудбал није истовремено имао тројицу овако тражених младих фудбалера о чијем квалитету стижу потврде са свих страна и свих битних адреса. Имали смо Станковића, Кежмана, Видића, као таленте и младе играче о које се отимала Европа, али не у истом тренутку. Ивановић и Матић су велике трансфере правили као већ формирани играчи. Коларов, Настасић, Грујић,Митровић, Марковић, Никола Максимовић и Љајић су правили озбиљне трансфере као млади играчи, али за њима није владала оваква јгама. Осим донекле за Настасића и Максимовића…

Србија има фудбалско благо на располагању. По једног драгуља у свакој линији репрезентације коју би њих тројица требало да носе у наредних деценију и кусур. Што уопште не значи да би требало да имамо велика очекивања од те репрезентације. Најмање због квалитета ових момака, колико због милион других споредних ставри којима ће бити окружени у националном тиму. Када се прво место у групи са Црном Гором, Румунијом и Литванијом прогласи великим успехом, ту престаје свака озбиљна прича о репрезентацији која би требало да направи искорак и коначно некад победи неку озбиљну репрезентацију и дође до неког четвртфинала, полуфинала… Материјала да у фудбалу постанемо Хрвати имамо. Чак и више од ниих којима су највреднији млади фудбалери Влашић, Ћалета Цар и Пјаца. Али поред талента је потребно и још много ствари које нам фале, а Хрватска их годинама има.

Када једног дана остваре велике трансфере у велике клубове, поменути трилинг ће најчешће неправдено бити етикетиран као кривац за неуспехе Орлова и мораће да живи са тим. Док им не прекипи као Немањи Видићу. Ипак, моћи ћемо да уживамо у њиховим успесима у клупском фудбалу као што уживамо у Ђоковићевимтурнирима или Јокићевим НБА чаролијама. Макар ће неки фудбалери постати некој деци идоли. Да би постали легенде, за то ће им бити потребан и тај фамозни успех са репрезентацијом који се код нас највише вреднује. Лука Модрић је постао легенда Хрватска тек када је одвео репрезентацију надомак крова планете. Од следећег лета можемо и ми да се надамо неким легендама. Подлога је ту.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар