Priča: To Srbija nije imala u ovom vijeku!

Makar 200. 000. 000 evra trenutno vredi triling asova!

Fudbal 17.01.2019 | 23:00
Priča: To Srbija nije imala u ovom vijeku!
Nisu to više spekulacje, tračevi ili glasine. To je sušta realnost. Srbija ima trojicu “vrelih” mladih prospekata oko kojih obleću najbogatiji i najmoćniji klubovi današnjice.

Sergej Milinković Savić, Nikola Milenković i Luka Jović su igrači koji će sledećeg leta zadužiti opremu nekih od najjačih klubova Evrope. Moglo je to da se desi i prošlog leta, male su šanse da će se desiti ove zime, ali je izvesno da će u narednom prelaznom roku dobro prodrmati fudbalsku pijacu.

Ne sećamo se kada je srpski fudbal istovremeno imao takva tri dragulja čija cena na fudbalskoj pijaci dostiže mnogo ozbiljne cifre i koji su prošli skauting izveštaje najjačih evropskih klubova. Prema nekoj trenutnoj proceni SMS, Luka i Bleki trenutno zajedno vrede minimum 200.000.000 evra. Sa tendencijom da narednog leta ta suma ode i do 250.000.000 evropskih novčanica. A među onima koji su voljni da plate te transfere su gotovo svi najveći klubovi Evrope: Real Madrid, Barselona, Mančester Junajted, Bajern, PSŽ, Juventus, Milan, Inter… Za sada, Siti, Liverpul i Čelsi se još ne pominju kao ozbiljni kandidati, ali vrlo je verovatno i da se kod njih razmišlja o makar jednom biseru iz srpskog trilinga asova.

Čisti talenat kojeg smo bili svesni dok su gazili kaljave terene od Subotice do Ivanjice i Niša je razvijen u pun potencijal. Pod rukom ozbiljnih strunjaka u ozbiljnim ligama se formirao u čistu fudbalsku klasu. Kada je Sergej najefikasniji vezista Serije A, Luka postigne pet golova na jednom meču u Bundesligi, aBleki strpa nekog Mandžukića ili Iguaina u džep, to više nije talenat. To je klasa. I to je prepoznato na mnogim bitnim adresama širom Evrope sa kojih stižu mamci i ponude.

Sergej ima 23 godine, Luka i Nikola po 21. Prošli su period dokazivanja. Potpisani su brojni izveštaji skauta u kojima je konstatovano da oni već sada jesu materijal za velikane Lige šampiona. Milenkovićevuspon je kao strela, Lukin sa krivinama, a Sergejev sa povremenim padovima tokom strahovitog uspona. Pregurali su poslednja dvojica i podsmehe, kritike i zavist koji su stizali ponajviše iz domovine. I opet su tu. U grupi luksuznih mladih igrača koji mogu sa završe samo u klubovima iz top kategorije. To će vam reći svi u fudbalskoj Evropi.

Prosečan Srbin će utisak o fudbalskom tržištu najčešče doneti na osnovu fudbalske biblije na ovim prostorima  - Transfermarkta. Iako dobar deo procena nemačkog spcijalizovanog sajta stoji, cena najvrednijih igrača današnjice se ne može obrazovati po Transfermarktu. Cena je onolika koliko je neko spreman da plati. Da li je to malo, dovoljno ili puno, ostaje za kafanske i intenet rasprave. Ali tako je. Igrač vredi onoliko koliko je neko spreman da plati za njega kao što je PSŽ platio 222.000.000 evra zaNejmara. Za našu trojicu asova su mnogi spremni da plate prava bogatstva.

Ako ćemo i po Transfermarktu, opet su sam vrh evropskog fudbala. Sa procenjenom vrednosti od 75.000.000 evra, Milinković Savić je drugi najvredniji vezista Evrope do 23 godine. Vredniji je samo DeleAli od 100.000.000. Iza Sergeja su Kai Haverc, Nabi Keita, Frenki De Jong, Lukas Toreira, AdrijenRabio…

Pogledajmo sada i kako izgleda lestvica najskupljih defanzivaca sveta do 21 godine. Prvi je Matijs de Liht(65.000.000 evra), drugi je Trent Aleksander Arnold (45.000.000), a treće mesto dele Nikola Milenković,Džo Gomez i Eder Militao iz Porta koji se procenjuju na po 35.000.000 evra. Ako pregled suzimo samo na štopere, Bleki deli drugo mesto iza Ajaksovog čuda.

Među napadačima do 21 godine, prvo treba razdvojiti klasične i krilne. Kada eliminišemo krila poputDembelea, Sanča, Kjeze, Pulišića, Rišarlisona, Ojarzabala i Malkoma, ostaju nam klasični napadači među koje spada Luka Jović. Ako i Mbapea koji više igra kao desno krilo nego kao centarfor, računamo u drugu ovu grupu, Luka Jović je u samom vrhu. Mbape je procenjen kao najvredniji napadač (ujedno i igrač) današnjice sa 200.000.000 evra. Slede Gabrijel Žezus i Markus Rašford (takođe često igra po krilu), a potom Luka Jović sa 40.000.000 evra. Dakle među klasičnim mladim centarforovima današnjice,Luka Jović je drugi najvredniji na svetu. Iza njega su Patrik Kutrone, Lautaro Martinez, Kasper Dolberg…

To je ono što kaže specijalizovani Transfermarkt. A nešto potpuno je drugo trenutna situacija. Niko neće dobiti Luku Jovića za 40.000.000 evra, niko ne može kupiti Milenkovića za 35.000.000 evra, a najverovatnije ni Lacio neće pristati na ponudu od 75.000.000 evra za Milinković Savića, uprkos nekim spekulacijama ove sezone.

Prema saznanjima MOZZART Sporta, Sergej Milinković Savić trenutno košta između 90.000.000 i 100.000.000 evra, Luka Jović košta 60.000.000 evra, a Fiorentina je istu cenu odredila za Milenkovića. Dakle, u zbiru preko 200.000.000 evra. Uz tendenciju rasta…

Ove cifre mogu da prate samo najveći i najbogatiji. Odmah iz priče ispadaju klubovi poput Rome, Sevilje, Valensije koji su ranije bili zainteresovani. Vrlo verovatno otpadaju i oni poput Arsenala, Borusije Dortmund, možda čak i Totenhema…

Lako je prebrojati ko je ostao u trci. Sam krem evropskog fudbala.

O Sergeju je mnogo toga napisano letos. Istinitog i neistinitog. Činjenica je da je bio Juventusova meta broj jedan do dolaska Ronalda. Činjenica je i da su na adresu Laciju prošlog leta za njega stigle dve konkretne ponude. Prema saznanjima MOZZART Sporta, premijerligaš iz Engelske je u maju ponudio 90.000.000 evra i odbijen je. U avgustu je Milan dostavio konkretnu ponudu ukupne visine od 100.000.000 evra uz neke bonuse. Ali, zbog stega finansijskog fer-pleja Milan je ponudio Laciju predlog o pozajmici s opcijom otkupa koju je Lotito odbio. Postojalo je interesovanje ostalih poput Reala, Barselone, Mančester Junajteda, Intera ali se nije pretvorilo u konkretne. Od velikog transfera nije bilo ništa u dobroj meri i zahvaljujući trvdoglavom gazdi Lotitu koji se zanosio cenama od 150.000.000 ili čak 200.000.000 evra čime je rasterao kupce. Nije mu prvi put… I na Felipeu Andersonu je sličnim ponašanjem izgubio veliki novac.

Od letos, pa donedavano je Sergej bio u padu forme i u jednom trenutku je delovalo da mu je vrednost prepolovljena. Međutim, kao što cena postepeno raste, tako i postepeno pada i ne može da se prepolovi posle desetak slabijih utakmica. Možda je čak i dobro za njega što je sa samo 23 godine prošao “toplog zeca” italijanske i srpske javnosti, istrpeo pljuvanja i omalovažavanja i naišao na prve krivine u karijeri koja je išla pravolinijski. Možda je to dobro i za Lotita da se malo spusti na zemlju i sagleda realnije situaciju. Sergeju je spala etiketa od 150.000.000 evra posle rafala kritika u Srbiji i Italiji. Ipak, sve je istrpeo na nogama i posle dva meseca dodatnog individualnog rada, počeo opet da igra kako ume. Pod pritiskom javnosti je morao da ruši mit da u njemu ne leže Dejo ili Piksi već da je u pitanju najmodernija verzija “box to box” veziste kakav je Pol Pogba. Očepio je golom protiv Kaljarija, pa je usledio još jedan protiv Torina, pa juče protiv Novare... Osmeh se vratio na lice Milinković Savića.

Njegova trenutna cena je između 90.000.000 ili 100.000.000 evra, kako saznaje MOZZART Sport. UzLotitovo obećanje da će biti pragmatičniji u pregovorima narednog leta. Juventus, Inter i Milan su zainteresovani i od njih se mogu očekivati konkretne ponude u junu. Zainteresovan je i dalje onaj premijerligaš čija ponuda je odbijena u maju, ali i još jedan klub koji nije iz Engelske i Italije. Pretpostavlja se da je to PSŽ ili neki od španskih velikana. Do leta će sve ostati na interesovanju, a onda se očekuju formalne ponude i tada bi Milinković Savić trebalo da postane najskuplji Srbin svih vremena.

Negde u tom periodu će se voditi bitka i za paraf Luke Jovića. Posle eksplozije u dresu Ajntrahta, Luka je došao na radar brojnih evropskih klubova. Ako Niko Kovač ostane u Bajernu, minhenski gigant će biti u pol poziciji za dovođenje srpskog napadača. Dobro obavešteni madridski dnevnici Marka i As se pozivaju na svoje izvore iz kluba i vrde da je Real targetirao Luku za leto kao jednog od kanadiata za špic. Krug je sužen na nekoliko imena, a Luka se baš visoko kotira među njima.

Jedan od najpoznatijih katalonskih novinara Fransisk Agilar iz lokalnog Mundo Deportiva takođe otkriva da su Luka Jović i Maksi Gomez iz Selte prve želje Barselone koja će u junu tražiti napadača. Uloga će mu prvo biti da menja Luisa Suareza, a da potom i potpuno odmeni Urugvajca koji polako ulazi u pozne godine. Ranije interesovanje Borusije Dortmund i Rome za Jovića, eliminiše ove klubove zbog cene koju je Ajntraht odredio. Prema saznanjima MOZZART Sporta, ona trenutno iznosi 60.000.000 evra. Možda budu spremni i na manji popust, ali se isto tako nadaju da bi Lukina cena mogla i da poraste. Ostanak u Frankfurtu više ne deluje kao opcija.

Nikola Bleki Milenković je uz De Lihta najtraženiji mladi štoper Evrope. Za godinu i po dana u Fiorentini je imao strahovit uspon. Za razliku od Luke koji nije uspeo u Benfiki i Sergeja koji je minule jeseni imao krizu u Laciju, Milenković nije imao krizne periode. Ali je i najmanje vremena proveo u jakoj fudbalskoj sredini, tako da neke minikriza ne bi trebalo da bude iznenađenje. Sve je to normalno u procesu sazrevanja ovakvih dragulja.

O kakvom je talentu reč, najbolje govori što je Čolo Simeone letos kopao nogama i rukama da ga uzida u defanzivni bedem Atletika. Ove zime bi mogao da ostane bez Ernandeza, na leto sigurno ostaje bezGodina koji se seli u Inter, a Stefan Savić je sklon povredama. Čolo je predosetio neke stvari i požurio da kapariše mladog Srbina. Tri ponude su leztos išle iz Madrida u Toskanu i svaka je odbijena . U maju 30.000.000 evra, u junu 35.000.000 evra, a onda i ona od 35.000.000 evra plus Stefan Savić. Procenili su u Firenci da Srbinu može samo da raste cena. I bili su u pravu.

Od tada su u red kandidata za kupovinu Partizanovog deteta stali Jnuventus i Mančester Junajted. Iako nema zvaničnog menadžera, transfer Milenkovića će najverovatnije ići preko Falija Ramadanija, poznatog menadžera sa bliskim vezama u Fiorentini. On je letos i donosio ponude iz Madrida, a preko njega i Juventus pokušava da se dokpopa Blekija. Poslednjoj liniji Stare dame polako ističe rok, ne može do De Lihta uprkos pomoći Mina Rajole i zato je Milenković meta broj jedan. Otežavajuća okolnost je što Fiorentina od svih klubova najmanje želi da trguje sa Juventusom i što će verovatno uraditi sve da ga proda bilo gde osim u Torino. Dok je Murinjo bio u Mančester Junajtedu, Bleki je bio jedna od njegovih najvećih želja. Dolazio je i u Podgoricu da ga uživo gleda, bio spreman da u januaru plati 45.000.000 evra. Odlaskom Murinja, Junajtedov plan se nije promenio. Skaj Sports je nedavno potvrdio da je i OleGunar Solsjker složan sa dovođenjem srpskog štopera koji u mnogome podseća na Nemanju Vidića. Međutim, Fiorentina ne želi ni da čuje za transfer u januaru. A za leto je odredila cenu od 60.000.000 evra. S obzirom koliko su štoperi poput Milenkovića tražena i retka roba trenutno na tržištu, nije isključeno da neko plati pomenutu cenu. Atletiko je i dalje u igri. I mogao bi da razbije kasu zbog Srbina kojeg Čolo izuzetno ceni…

Sledeće leto doneće pomeranje nekih granica i rekorda što se tiče najskupljih srpskih fudbalera svih vremena. Dobićemo trojicu najskupljih. Nikada u ovom veku srpski fudbal nije istovremeno imao trojicu ovako traženih mladih fudbalera o čijem kvalitetu stižu potvrde sa svih strana i svih bitnih adresa. Imali smo Stankovića, Kežmana, Vidića, kao talente i mlade igrače o koje se otimala Evropa, ali ne u istom trenutku. Ivanović i Matić su velike transfere pravili kao već formirani igrači. Kolarov, Nastasić, Grujić,Mitrović, Marković, Nikola Maksimović i Ljajić su pravili ozbiljne transfere kao mladi igrači, ali za njima nije vladala ovakva jgama. Osim donekle za Nastasića i Maksimovića…

Srbija ima fudbalsko blago na raspolaganju. Po jednog dragulja u svakoj liniji reprezentacije koju bi njih trojica trebalo da nose u narednih deceniju i kusur. Što uopšte ne znači da bi trebalo da imamo velika očekivanja od te reprezentacije. Najmanje zbog kvaliteta ovih momaka, koliko zbog milion drugih sporednih stavri kojima će biti okruženi u nacionalnom timu. Kada se prvo mesto u grupi sa Crnom Gorom, Rumunijom i Litvanijom proglasi velikim uspehom, tu prestaje svaka ozbiljna priča o reprezentaciji koja bi trebalo da napravi iskorak i konačno nekad pobedi neku ozbiljnu reprezentaciju i dođe do nekog četvrtfinala, polufinala… Materijala da u fudbalu postanemo Hrvati imamo. Čak i više od niih kojima su najvredniji mladi fudbaleri Vlašić, Ćaleta Car i Pjaca. Ali pored talenta je potrebno i još mnogo stvari koje nam fale, a Hrvatska ih godinama ima.

Kada jednog dana ostvare velike transfere u velike klubove, pomenuti triling će najčešće nepravdeno biti etiketiran kao krivac za neuspehe Orlova i moraće da živi sa tim. Dok im ne prekipi kao Nemanji Vidiću. Ipak, moći ćemo da uživamo u njihovim uspesima u klupskom fudbalu kao što uživamo u Đokovićevimturnirima ili Jokićevim NBA čarolijama. Makar će neki fudbaleri postati nekoj deci idoli. Da bi postali legende, za to će im biti potreban i taj famozni uspeh sa reprezentacijom koji se kod nas najviše vrednuje. Luka Modrić je postao legenda Hrvatska tek kada je odveo reprezentaciju nadomak krova planete. Od sledećeg leta možemo i mi da se nadamo nekim legendama. Podloga je tu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar