АО, 1. дан: Од Астре Шарме до Машиног "бицикла"...

Први дан такмичења на Аустралијан Опену обиловао је узбуђењима, али не и великим изненађењима.

Тенис 15.01.2019 | 00:00
АО, 1. дан: Од Астре Шарме до Машиног "бицикла"...
Ако је било реално да Енди Мари не може да се нада победи против Баутисте Агута, онда је једино исклизавање из шина за Џона Изнера, било неочекивано.

Код тенисерки, мање више, ништа се не може сматрати изненађењем. Неких већих сензација није било, а прво коло донело је и неколико нових имена, од којих су нека посебно упечатљива.

Маша возила бицикл

Од Марије Шарапове навикли смо да константно привлачи пажњу, где год да игра. Имала је ту част да отвори програм првог дана, а како је било јако топло, очигледно је била решена да експресно обави посао и оде на хлађење.

Само 64 минута била су јој довољна да одвезе "бицикл" против 131. играчице света, Британке Харијет Дарт. Невероватних 6:0, 6:0. Рускиња није ни трепнула, а нашла се у другој рунди. Дартова је терен напустила сузних очију.

"Извините, али нема времена да причам о томе што је плакала, жао ми је што то морам да кажем. Била сам у многим ситуацијама, прошле године на Вимблдону избацила ме је квалификанткиња која је играла заиста добро. Нема сумње да још нисам на жељеном нивоу. Тако да не бринем много о противницима, већ напротив, треба да подигнем игру када је то потребно. То ми је циљ", изјавила је Шарапова.

Сурово Машо, сурово...

Астра Шарма или беше Сарма?

Незгодно је када дограбите у руке жреб гренд слем турнира и у оним колонама које се тичу мечева првог кола пронађете нека тотално анонимна имена, барем код већине тениске публике.

И још кад има такво неодољиво име и презиме. Астра Шарма, или како смо се шалили у току дана, Сарма. Звездана Сармић. Добро, шалу на страну, Астра је оправдала очекивања и прошла даље у једном од оних мечева у којима организатори, неком пуком случајношћу извуку да се састану, гле чуда, две талентоване домаће тенисерке, па је тако шармантна Шарма победила опет мало познату колегиницу Присилу Хон.

Е сад, Астра има праву базуку у рукама, њени сервиси иду и до 190 на час. Али није још ишло све тако глатко до сада. Истина, први пут је добила и својих "пет минута" у прес сали.

"Одлучила сам да идем на колџ пошто сам поломила чланак на једном мечу. Док сам се опорављала, ништа ми није успевало на про турнирима тако да сам отишла на колеџ и тренери су ме узели под своје. Дефинитивно не бих била оваква играчица да није било таквог рада четири или пет година", открила је Шарма.

Шарму сада у другом колу чека Гркиња Марија Сакари.

Јелена Докић типује на Новака

Право из Сиднеја, где је такође радила као стручни консултант "Канала 9", Јелена Докић је сигла и у Мелбурн.

Каже да јој није било тешко да дође, јер живи у једном од оближњих небодера у околини Мелбурн парка.

"Нигде другде не бих волела да будем, посебно током Аустралијан Опена. Гледам на све аспекте приче, на сву ту галаму и енергију која не прати само турнир већ и цео град", изјавила је Докићева, која ту живи да сечком Тином Бикићем.

Додала је и да ужива у повом послу, да јој је драго што је у 2018. проглашена за најинспиративнију жену у Аустралији.

"Када сам играла, једва сам чекала да почне овај турнир. Чак и сада када сам на другој страни, лепо је што сам део ове приче. Волим да радим свој посао, али пре свега да уживам гледајући тенис", поручила је некада четврта играчица света.

Још је и прогнозирала победника турнира.

"Доминирају Федерер, Ђоковић и Надал, то је реалност. Али у полуфиналу или финалу на три добијена сета, ставила бих Новака на место првог фаворита", заклучила је Докићева.

Рафа и Роџер лако на старту

Највећи фаворити поред Новака Ђоковића, Роџер Федерер и Рафаел Надал, почели су такмичење победама. Шпанац је био бољи од Аустралијанца Џејмса Дакворта, 6:4, 6:3, 7:5, а Федерер је у последњем мечу на "Род Лејвер арени" победио Дениса Истомина из Узбекистана, 6:3, 6:4, 6:4.

Рекло би се, рутинске победе и једног и другог. И Шпанца су, као и Новака дан раније, питали о актуелном полтичком ренутку у АТПни извесним превирањима око тога ко ће бити председник. Али Рафа готово да је поновио Новакове речи о расподели новца тако да и они који турнир завршавају на старту, боље финансијски пролазе.

"Спорт није фер баш према сваком, као што ни живот није фер према сваком. То је реалност. Спорт не постаје популарнији ако само играчи из врха зарађују.Боље је ако ће већи број њих моћи да живи од бављења тенисом. Сада се то више дешава него пре само десет година, а то су добре вести", рекао је Надал.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар