AO, 1. dan: Od Astre Šarme do Mašinog "bicikla"...

Prvi dan takmičenja na Australijan Openu obilovao je uzbuđenjima, ali ne i velikim iznenađenjima.

Tenis 15.01.2019 | 00:00
AO, 1. dan: Od Astre Šarme do Mašinog "bicikla"...
Ako je bilo realno da Endi Mari ne može da se nada pobedi protiv Bautiste Aguta, onda je jedino isklizavanje iz šina za Džona Iznera, bilo neočekivano.

Kod teniserki, manje više, ništa se ne može smatrati iznenađenjem. Nekih većih senzacija nije bilo, a prvo kolo donelo je i nekoliko novih imena, od kojih su neka posebno upečatljiva.

Maša vozila bicikl

Od Marije Šarapove navikli smo da konstantno privlači pažnju, gde god da igra. Imala je tu čast da otvori program prvog dana, a kako je bilo jako toplo, očigledno je bila rešena da ekspresno obavi posao i ode na hlađenje.

Samo 64 minuta bila su joj dovoljna da odveze "bicikl" protiv 131. igračice sveta, Britanke Harijet Dart. Neverovatnih 6:0, 6:0. Ruskinja nije ni trepnula, a našla se u drugoj rundi. Dartova je teren napustila suznih očiju.

"Izvinite, ali nema vremena da pričam o tome što je plakala, žao mi je što to moram da kažem. Bila sam u mnogim situacijama, prošle godine na Vimbldonu izbacila me je kvalifikantkinja koja je igrala zaista dobro. Nema sumnje da još nisam na željenom nivou. Tako da ne brinem mnogo o protivnicima, već naprotiv, treba da podignem igru kada je to potrebno. To mi je cilj", izjavila je Šarapova.

Surovo Mašo, surovo...

Astra Šarma ili beše Sarma?

Nezgodno je kada dograbite u ruke žreb grend slem turnira i u onim kolonama koje se tiču mečeva prvog kola pronađete neka totalno anonimna imena, barem kod većine teniske publike.

I još kad ima takvo neodoljivo ime i prezime. Astra Šarma, ili kako smo se šalili u toku dana, Sarma. Zvezdana Sarmić. Dobro, šalu na stranu, Astra je opravdala očekivanja i prošla dalje u jednom od onih mečeva u kojima organizatori, nekom pukom slučajnošću izvuku da se sastanu, gle čuda, dve talentovane domaće teniserke, pa je tako šarmantna Šarma pobedila opet malo poznatu koleginicu Prisilu Hon.

E sad, Astra ima pravu bazuku u rukama, njeni servisi idu i do 190 na čas. Ali nije još išlo sve tako glatko do sada. Istina, prvi put je dobila i svojih "pet minuta" u pres sali.

"Odlučila sam da idem na koldž pošto sam polomila članak na jednom meču. Dok sam se oporavljala, ništa mi nije uspevalo na pro turnirima tako da sam otišla na koledž i treneri su me uzeli pod svoje. Definitivno ne bih bila ovakva igračica da nije bilo takvog rada četiri ili pet godina", otkrila je Šarma.

Šarmu sada u drugom kolu čeka Grkinja Marija Sakari.

Jelena Dokić tipuje na Novaka

Pravo iz Sidneja, gde je takođe radila kao stručni konsultant "Kanala 9", Jelena Dokić je sigla i u Melburn.

Kaže da joj nije bilo teško da dođe, jer živi u jednom od obližnjih nebodera u okolini Melburn parka.

"Nigde drugde ne bih volela da budem, posebno tokom Australijan Opena. Gledam na sve aspekte priče, na svu tu galamu i energiju koja ne prati samo turnir već i ceo grad", izjavila je Dokićeva, koja tu živi da sečkom Tinom Bikićem.

Dodala je i da uživa u povom poslu, da joj je drago što je u 2018. proglašena za najinspirativniju ženu u Australiji.

"Kada sam igrala, jedva sam čekala da počne ovaj turnir. Čak i sada kada sam na drugoj strani, lepo je što sam deo ove priče. Volim da radim svoj posao, ali pre svega da uživam gledajući tenis", poručila je nekada četvrta igračica sveta.

Još je i prognozirala pobednika turnira.

"Dominiraju Federer, Đoković i Nadal, to je realnost. Ali u polufinalu ili finalu na tri dobijena seta, stavila bih Novaka na mesto prvog favorita", zaklučila je Dokićeva.

Rafa i Rodžer lako na startu

Najveći favoriti pored Novaka Đokovića, Rodžer Federer i Rafael Nadal, počeli su takmičenje pobedama. Španac je bio bolji od Australijanca Džejmsa Dakvorta, 6:4, 6:3, 7:5, a Federer je u poslednjem meču na "Rod Lejver areni" pobedio Denisa Istomina iz Uzbekistana, 6:3, 6:4, 6:4.

Reklo bi se, rutinske pobede i jednog i drugog. I Španca su, kao i Novaka dan ranije, pitali o aktuelnom poltičkom renutku u ATPni izvesnim previranjima oko toga ko će biti predsednik. Ali Rafa gotovo da je ponovio Novakove reči o raspodeli novca tako da i oni koji turnir završavaju na startu, bolje finansijski prolaze.

"Sport nije fer baš prema svakom, kao što ni život nije fer prema svakom. To je realnost. Sport ne postaje popularniji ako samo igrači iz vrha zarađuju.Bolje je ako će veći broj njih moći da živi od bavljenja tenisom. Sada se to više dešava nego pre samo deset godina, a to su dobre vesti", rekao je Nadal.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar