АО: "Епски" пораз Марија, да ли и опроштај у сузама?

Мари надокнадио 0-2, па се у сузама опростио од Мелбурна! Енди Мари опростио се од Мелбурна поразом у првом колу Аустралијан опена 2019, што му је био вероватно последњи наступ на овом Гренд слему у каријери.  Шкотски тенисер после елиминације са Аустралијан опена поручио да ће покушати да настави каријеру, за шта је предуслов још једна операција кука.

Тенис 14.01.2019 | 16:30
АО: "Епски" пораз Марија, да ли и опроштај у сузама?
Британац је приредио спектакуларно вече за око 9.000 гледалаца на "Мелбурн арени" надокнадивши заостатак од два сета, али је ипак поражен од Роберта Баутиста-Агута.

Шпанац је после четворочасовног маратона успео да савлада некада првог играча света са 6:4, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (4), 6:2. У другом колу ће играти са Аустралијанцем Џоном Милманом.

Мари је добро сервирао у прва два сета, имао осам ас удараца, без двоструких сервис грешака, освојио је 83% поена на први сервис, али слабо поентирао на други сервис (46%).

Британац се мучио са кретањем приликом намештања на форхенд, што је Шпанац максимално користио па је све три брејк шансе претворио у поене.

Шпанац је искористио и прву брејк прилику у трећем сету за вођство 2:1, али Мари успева одмах да одговори и први пут на мечу одузме сервис ривалу.

Брајк Британца је изазвао одушевљење на трибинама у Мелбурну. Мари успева да спаси наредну брејк шансу Агута, први пут на мечу и спречи га да стигне до сервиса за меч, а потом сам не користи прилику да освоји трећи сет (5:5).

Уследио је тај-брејк у којем Мари одмах успоставља контролу и мини-брејком стиже до 4:1. Баутиста-Агут успева да се приближи на 5:4, спасава једну сет лопту, али не и другу, па се Британац после 75-минутне борбе у ИИИ сету враћа у игру са 7:6 (7:5).

Сјајна борба настављена је и у четвртом сету, гем за гемом су тенисери чували свој сервис, није виђена ниједна брејк прилика у првих 11 гемова, а Мари је био тај који је сервирао за тај-брејк, али и опстанак у мечу и на турниру.

Има Мари довољно искуства и јаких мечева у ногама да одоли таквом притиску, па је без изгубљеног поена изједначио на 6:6.

Пун самопоуздања Мари је заиграо максимално агресивно у тај-брејку који је почео са четири мини-брејка у првих пет поена.

Предњачио је управо Британац и експресно повео 6:1, а онда искористио четврту прилику и изједначио на 2-2 у сетовима за одушевљење на трибинама "Мелбурн Арене".

Међутим, Мари није имао снаге за потпуни преокрет, Баутиста-Агут је на импресиван начин одолео притиску 9.000 гледалаца и доминантном игром освојио одлучујући сет са 6:2 за пласман у друго коло АО.



Енди Мари поражен је од Роберта Баутисте Агута у мечу првог кола Отвореног првенства Аустралије и потенцијално последњем мечу његове сјајне тениске каријере.

Шпански тенисер, који је недавно освојио турнир у Дохи, победивши између осталих и Новака Ђоковића, водио је 2:0 у сетовима, а Мари успео да избори пети сет, али не и да тријумфује - 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (4:7), 6:2.

Мари је пре почетка турнира шокирао свет најавом дефинитивног повлачења са терена, нагласивши да би волео да место његовог опроштаја буде Вимблдон, али да није сигуран да ли ће бити физички способан да се спреми.

То је меч против Агута учинило ванредно емотивним и по завршетку је практично све, осим помало збуњеног Ендија, деловало као да је то заиста крај.

"Ако је ово био мој последњи меч, онда сам се опростио на заиста сјајан начин. Дао сам све од себе, није било довољно за победу", рекао је Мари.

Освајач три гренд слем титуле (две на Вимблдону и једне на УС опену) није имао среће да бар једном подигне и пехар Аустралијан опена. Пет пута је дошао до финала и свих пет пута изгубио.

Без обзира на то, публика му је дала шампионски третман, као и организатори турнира и колеге тенисери, који су му припремили следећи спот...



Мари, који ће у мају напунити 32 године, обећао је да ће учинити све да поново изађе пред аустралијску публику.

"Можда ћемо се видети опет. Учинићу све што је могуће, али за то је потребно да обавим још једну велику операцију, после које неће бити гаранција да ћу успети. Свакако ћу покушати", нагласио је он.



Мари је због повреде кука паузирао скоро годину дана, од јула 2017. до јуна 2018. Пре нешто више од годину дана је оперисан, али тело му је дозволило да у 2018. наступи на само шест турнира.

Завршио је годину са скромним учинком - седам победа, пет пораза.

Осим поменутих успеха на највећим тениским турнирима, Енди Мари у колекцији има златне медаље са Олимпијских игара у Лондону 2012. и Рио де Жанеиру 2016. године, као и трофеј Дејвис купа 2015. године.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар